Emlak işletmelerine yetki belgesinde son gün 31 Ağustos!
Taşınmaz Ticareti Hakkında Yönetmelik kapsamında yeni açılacak emlak ofislerine yetki belgesi alma şartı koyuldu. Belgenin alınması için son tarih ise 31 Ağustos 2020. Belgesi olmayana ceza uygulanacak...
Emlak sektöründe faaliyet gösterenlerin ve bundan sonra sektöre giriş yapacaklar ile emlak ofislerinde çalışan danışmanlara, ofisin ana yetki belgesiyle bağlı olarak 'Emlak danışmanlarına yetki belgesi' alma şartı koyuldu.
İlk olarak 2018'de gündeme gelen taşınmaz ticareti yönetmeliği emlakçıların yoğun başvuruları sebebiyle birkaç defa ertelenmişti.
5 Haziran 2018'de hayata geçirilen Taşınmaz Ticareti Hakkında Yönetmelik kapsamında emlak işletmelerinde yetki belgesi koşulu geldi. Yönetmelik kapsamında, yeni kurulacak emlak işletmelerinin yetki belgesi alması şart oldu.
Resmi Gazete ile yayımlanan son düzenleme ile Taşınmaz Ticareti Hakkında Yönetmelik'te son gün 31 Ağustos 2020 olarak açıklandı. Yani bu tarihe kadar yeni bir erteleme kararı alınmadığı sürece taşınmaz ticareti yetki belgesi resmi olarak yürürlüğe koyuldu.
Yeni yönetmeliğe göre; danışmanların gerçekleştireceği tüm işlemlerden artık ofis de sorumlu tutulacak ve cezai müeyyide ofis sahibine, ofisin yetki belgesi üzerine ve siciline işlenecek.
Hatalı veya bilinçli olarak müşterisini mağdur eden, yönetmeliğe aykırı davranışlar sergileyen ve haksız uygulamalar yapan emlak ofisinin yetki belgesi iptal edilecek.
Son gün 31 Ağustos!
Emlak sektöründe faaliyette bulunanların ve bundan sonra sektöre giriş yapacaklar ile emlak ofislerinde çalışan danışmanlara, ofisin ana yetki belgesine bağlı olarak koyulan yetki belgesinde son gün 31 Ağustos 2020 olarak belirlendi.
Belgesiz emlakçı satış yapamayacak!
Yeni düzenleme kapsamında sahibinden satılık ve kiralık daire ilanlarına da bu kişilerin yetki belgesi olmaması nedeniyle otomatik olarak yasak getirilmiş oldu.
İnternetten kiralık daire ya da satılık ev gibi sahibinden satılık ilanlar, sadece yetki belgesine sahip olan emlakçılar tarafından yayınlanabilecek. Böylece internetten ilan verme yetkisi sadece belgeye sahip olan emlakçıların oldu.
25 bin TL ceza!
Yetki belgesiz faaliyet gösteren emlakçıların tespit edilmesi durumunda ise 25 bin liralık para cezası uygulanacak. Yetki belgesine sahip olmayan emlakçılara çalışma izni verilmeyecek.
Yakınının üzerine ofis açma dönemi bitti!
Yeni yönetmelikle, eşinin, yakınının, tanıdığının üstüne ofis açarak emlakçılık faaliyetinde bulunma devrinde de sona gelinmiş oldu. Yetki Belgesi bulunmayan işletmeler noterlerde ve web tapu sisteminde işlem gerçekleştiremeyecek.
Emlakçılık yetki belgesi alacakların ise belirli kriterlere sahip olması gerekmekte. Bu durumda emlak sektörne yeni bir düzen gelecek ve hem sektörün hem de vatandaşların mağduriyet ve şikayetleri çözülecek.
Emlak sektöründen ise konuyla ilgili olarak, sektörde, 'yetki belgesi alma süresi yine uzatılır' mantığıyla düşünüldüğünü ve kaçak ayakçı olarak nitelendirilen kişi ve kurumların da bu işi yapmasının, işin ciddiyeti ve itibarı açısından zararlı olacağı yönünde fikirler belirtiliyor. Sektör temsilcileri, sürenin uzatılmaması gerektiğini belirtiyor.
Konuya ilişkin kanun maddesi şu şekilde:
"MADDE 7 – (1) Yetki belgesi başvurusu, yetki belgesi verilmesinde aranan şartların taşındığını gösteren belgeler ile birlikte Bilgi Sistemi üzerinden yapılır. İşletmenin 12 nci maddede belirtilen şartları taşıyıp taşımadığı, başvuru tarihinden itibaren yedi gün içinde il müdürlüğü tarafından bir tutanakla yerinde tespit edilir.
(2) İlgili kurum ve kuruluşların elektronik bilgi sistemlerinden sağlanabilen belgeler, bu sistemlerden temin edilir ve işletme adına açılan dosyada diğer başvuru evrakı ile birlikte saklanır.
(3) Yetki belgesi verilmesinde aranan şartları taşıdığı anlaşılan işletmelere, başvuru tarihinden itibaren on gün içinde yetki belgesi verilir. Yetki belgesi talebi reddedilen işletmelere durum gerekçesi ile birlikte Bilgi Sistemi üzerinden bildirilir."
Yetki belgesi verilmesinde aranan koşullar:
MADDE 6 – (1) İşletmeye yetki belgesi verilebilmesi için;
a) 12 nci maddede belirtilen şartların taşınması,
b) Meslek odasına kayıtlı olunması,
c) Gelir veya kurumlar vergisi mükellefi olunması,
ç) Gerçek kişi tacirler ile esnaf ve sanatkârların kendilerinin, ticaret şirketleri ile diğer tüzel kişi tacirlerin bu alandaki faaliyetlerini yürütmek için görevlendirdikleri ve yetkilendirdikleri temsile yetkili kişilerinin, şubelerde ise şube müdürünün;
1) On sekiz yaşını doldurmuş olması,
2) En az lise mezunu olması,
3) İflas etmemiş veya iflas etmiş olsa bile 9/6/1932 tarihli ve 2004 sayılı İcra ve İflas Kanunu hükümlerine göre itibarının yerine gelmiş olması,
4) Konkordato ilan etmemiş olması,
Başvurular nasıl yapılıyor?
Yetki belgesi almak için başvurular Taşınmaz Ticareti Bilgi Sistemi ve ikinci el motorlu kara taşıtlarının ticareti sistemi olan http://ietts.gtb.gov.tr sitesinden yapılabiliyor.
Ticaret İl Müdürlüklerine yapılan bu başvurular sonrasında, emlak ofislerinin yetki belgesi alma şartlarını taşıyıp taşımadıklarının tespit edilmesi için Ticaret Bakanlığı yetkilileri ve müfettişleri emlak ofislerini detaylı şekilde inceliyor.