Emlak Terimleri

Emlak istimlak müdürlüğü görevleri!

İstimlak Müdürlüğü; Belediye Başkanlıklarının’nın görev alanında bulunan hizmetlerin kamu yararına tahsisi için özel ve tüzel kişilere ait taşınmazları kamulaştırıyor. İşte emlak ve istimlak müdürlüğü görevleri...

Emlak istimlak müdürlüğü görevleri!

İstimlak Müdürlüğü; Belediye Başkanlıklarının’nın görev alanında bulunan yeşil alan, katlı otopark, spor dinlenme ve eğlence tesisleri, mezarlık alanları, çöp ve sanayi atıklarını toplama, değerlendirme ve imha tesisleri, yol, bulvar, alt-üst geçit, par-bahçe v.s. hizmetlerin kamu yararına tahsisi için özel ve tüzel kişilere ait taşınmazların 2942 Sayılı Yasa gereği kamulaştırma işlemlerini yaparak Belediye adına tescili veya terkini sağlayan müdürlük olarak tanımlanıyor.


İstimlak Müdürlüğü’nün görev ve çalışma esaslarını belirlemek amacıyla, İstimlak Müdürlüğü çalışmalarını kapsayacak şekilde yönetmelikler hazırlanıyor. Emlak istimlak müdürlüğü görevleri de bu yönetmelik kapsamında yer alıyor.


Peki, emlak ve istimlak müdürlüğü görevleri nelerdir?


Madde 4: Müdür’ün Görev Yetki ve Sorumlulukları:

1.Birimlerin ortak nitelikteki yönetim görevlerini yerine getirmek.


2.İlgili mevzuat, Başbakanlık, ilgili Bakanlıklar ve Büyükşehir Belediye Başkanlığı, Genelge, Bildiri, prensip kararları ve talimatlar çerçevesinde, yöneticilik görevlerini yerine getirmek.


3.Müdürlüğün çalışma ve usullerini gözden geçirerek, Müdürlüğe bağlı Birimlerin görevlerini etkinlikle yerine getirilmesi için yetkisi içindeki tedbirleri almak, yetkisini aşan hususlarda Büyükşehir Belediye Başkanlığından prensip kararlarını alınması hususunu üst makamlara intikal ettirmek.


4.İmar planında kamu yararına tahsis edilmiş taşınmazların kamulaştırılması gerekiyor ise bu taşınmaz veya taşınmazlara ait, istimlak işlemlerinin ikmali için kamu kuruluşları ile koordineli çalışmak.


5.İstimlak Müdürlüğü ile diğer Müdürlükler arasında koordinasyonu sağlamak.


6.İstimlak Müdürlüğü’nü yönetmek, Müdürlük personelinin çalışmalarını düzenlemek ve denetlemek.


7.Müdürlüğün çalışmalarına ait yıllık faaliyet raporlarını düzenlemek ve Başkanlık Makamına arz etmek.


8.Maiyetindeki memurların sicil raporlarını düzenlemek.


9.Bağlı birimlerde kurulan demirbaş ve iletişim cihazlarının tasarrufa aykırı değerlendirilmesini önleyici tedbirler almak.


10.Başkanlık Makamınca verilen diğer görevleri yapmak.


YETKİLERİ:

1.Müdürlüğünün işlevlerine ilişkin görevlerin, Büyükşehir Belediye Başkanlık Makamınca uygun görülen programlar gereğince yürütülmesi için karar verme tedbirler alma ve uygulatma yetkisi.


2.Müdürlüğün işlevlerinin yürütülmesinde ihtiyaç duyulan yeni tedbirlerin ve yetkilerin alınması için Başkanlık Makamına önerilerde bulunma yetkisi.


3.Müdürlük ile ilgili yazışmalarda 1. Derece imza yetkisi.


4.Disiplin Amiri olarak personeline, mevzuatta öngörülen disiplin cezalarını verme yetkisi.


5.Müdürlük emrinde görev yapan personelle ilgili yönetmelik çerçevesinde sicil raporu düzenlemek, mazeretine binaen bir güne kadar mazeret izini vermek ve ödül, takdirname, yer değiştirme gibi personel işlemleri için bağlı bulunduğu Daire Başkanı ile Başkanlık Makamına önerilerde bulunmak, Müdür Muavinleri, Şefler ve diğer görevlilerin yıllık izin kullanış zamanlarını tespit etmek yetkisi.


6.Geçici süre görevde bulunamayacağı dönemlerde, Müdürlüğe tayin şartlarına haiz olan Müdür Muavinlerinden birini Müdürlüğe Vekalet etmek üzere belirlemek ve Makamın Onayına sunmak yetkisi.


7.Müdür Muavinliğinin işlevleri itibariyle idari ve teknik işlerden sorumlu olacak şekilde görev dağılımını yapmak yetkisi.



SORUMLULUKLARI:

İlgili mevzuat ve bu yönerge ile kendine verilen görevlerin gereği gibi yerine getirilmemesinden, yetkilerin zamanında ve gereğince kullanılmamasından, bağlı olduğu Daire Başkanı ile Genel Sekreter Yardımcısı, Genel Sekreter ve Büyükşehir Belediye Başkanına karşı sorumludur.


İstimlak işlemleri rehberi!


Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com