29 / 04 / 2024

Emlak Konut borsaya hızlı girdi küçük yatırımcı kazandı!

Emlak Konut borsaya hızlı girdi küçük yatırımcı kazandı!

Borsanın en büyük halka arzlarından Emlak Konut GYO, borsada ilk gününde yüzde 11.76 yükselerek küçük yatırımcılara kazandırdı. Hisse, işlem hacminde ilk sıraya oturarak borsanın lokomotifi oldu



Türkiye’nin en büyük halka arzlarından Emlak Konut GYO, borsaya da hızlı girdi. Piyasalardaki olumlu hava ve küçük yatırımcıya sunduğu fiyat açısından son zamanların en iyi halka arzı olarak nitelendirilen Emlak Konut GYO, borsadaki ilk gününde İMKB işlem hacminde ilk sıraya yükselirken hisse fiyatı tavan yaptı. 1.70 liradan halka arz edilen hisseler, yüzde 11.76 artışla 1.90 liraya yükseldi. Emlak Konut GYO halka arzında yatırımcıyı koruyan hisse fiyatı politikası izlenmesi hem küçük yatırımcının kazanmasını sağladı hem de bundan sonraki halka arzlara örnek oluşturdu. Dün borsada oluşan fiyatla şirketin piyasa değeri yaklaşık 4.75 milyar liraya yükselirken, hissedeki işlem, İMKB’deki 3.2 milyarlık toplam işlem hacminin de yüzde 26’sını geçti. Emlak Konut GYO’nun sahip olduğu toplam portföy değeri 6.9 milyar lira olurken, halka arz sonrası net aktif değeri ise 5.8 milyar liraya ulaştı. İMKB endeksi ise dün günü yüzde 1.18 artışla 66 bin 939 puandan kapattı.

SPK: DOĞRU FİYATLAMA

Hissenin İMKB’deki ilk işlem günü nedeniyle düzenlenen törende yaptığı konuşmada, talebin oluşması açısından halka arzlarda doğru fiyatlamanın önemine işaret eden SPK Başkanı Vedat Akgiray “Emlak Konut istese hisseyi 2 TL’ye satabilirdi. Ancak 1.70’ten satması fevkalade akıllıca oldu” dedi. Bu hareketle şirketin anlık kazanç peşinde olmadığını da gösterdiğini ifade eden Akgiray “Bundan sonra bugün kaptığımızı kapalım diye düşünenler, sempatimizi, desteğimizi bulamayacaklar. Bu mesajı alanlar almıştır” diye konuştu. İMKB’deki gong töreninde gazetecilerin sorusu üzerine, Emlak GYO Genel Müdürü Murat Kurum, hissenin yükselişi ile ilgili olarak, halka arzda hisse alamayanların hissenin değerinin daha yüksek olduğunu düşünerek yaptıkları alımlardan kaynaklandığını söyledi. Kurum, yeni projelerle büyümeye devam edeceklerini de belirterek, “İMKB’ye gerek GYO, gerek inşaat sektörünün derinliği  açısından etkin bir görevi olacağını düşünüyoruz” dedi. 

Bundan sonraki halka arzlara örnek olacak

Analistler şirket arzına gelen talep ve hisse performansının bundan sonraki halka arzlar için fiyatlamada örnek teşkil edebileceğini söylediler. Gedik Yatırım Analisti Yunus Kaya da şirket hisselerinin üst fiyat yerine alt fiyattan açıldığını belirterek, “Yurt dışından da  güçlü alıcının geldiğini düşüyoruz. Küçük yatırımcının kazandığı bir halka arz oldu” dedi.

Emlak GYO halka arzının başarılı olmasında kesinlikle fiyatlandırmanın ve iskontolu satışın önemli olduğunu belirten Kaya,  bundan sonraki halka arzlarda da fiyatlamanın etkisinin olacağını söyledi. Ata Yatırım Ortaklığı Genel Müdürü Osman Büyükgöksu, şirketin önemli bir halka arz olduğunu belirterek, “Küçük yatırımcı  iskontolu fiyattan aldı. Ayrıca piyasanın iyi olmasının da etkisi var. Özel bir kağıt. Küçük  yatırımcının aldığı fiyat açısından özel” dedi.
Star-VAROL NALBANT

Konuyla ilgili basında çıkan diğer haberler

25 yılda halktan 48 milyar toplandı 23 milyar dolarlık ‘kâr payı’ ödendi

İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB), 25 yılda 48 milyar dolar hasılatlık halka arza imza atarken, 23 milyar dolarlık da temettü dağıttı.

1986 yılında 80 şirketin günlük 50 bin dolar işlem yaptığı borsada, bugün 335 şirket işlem görürken, günlük hacim 1.7 milyar dolara yükseldi. 26 Aralık 1985 tarihinde kurulan İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB), kuruluşunun 25’nci yıldönümünü, kültürel, bilimsel ve sanatsal içerikli bir dizi özel etkinlikle kutlayacak. Etkinliklerin merkezinde, 9–10 Aralık 2010’da İstanbul Haliç Kongre Merkezinde konferans düzenlenecek.

80 şirketten 335 şirkete

İMKB’nin 25. yılı nedeniyle düzenlenen basın toplantısında konuşan Başkan Hüseyin Erkan, 1986 yılında 13 milyon dolar olan toplam işlem hacminin şu anda 373 milyar dolar olduğunu kaydederek, şu bilgileri verdi: “Söz konusu tarihte 1200 brokerin çalıştığı borsada, şimdi 300 broker çalışıyor. Toplam emirlerin yüzde 2’si, toplam işlemlerin ise yüzde 10’unu İMKB’deki seans salonundan yapılıyor. 1986 yılında 50 bin dolar olan günlük işlem hacmi şimdi 1.7 milyar dolar seviyesinde. O tarihte 80 şirket halka açıkken, şuanda bu rakam 335’e ulaştı. Toplam piyasa değeri ise 1 milyar dolardan, 314 milyar dolara çıktı. 1986-1989 yılları arasında 779 milyon dolar, 2004-2010 yılları arasında ise 25 milyar dolarlık bi halka arz yapıldı. 25 yılda ise Emlak GYO ve Do-Co ile beraber 48,2 milyar dolarlık bir halka arz hasılatına ulaşıldı.”

10 milyar doları aşacak

Hüseyin Erkan, 2011’de büyük halka arzlar beklediklerini ve bu arzlardan elde edilecek toplam hasılatın 10 milyar lirayı aşacağını düşündüğünü söyledi. Erkan, “Bu yıl halka arzlarda küçük ve orta ölçekli şirketler öne çıktı. 2011 ilk yarısında büyük halka arzlar gelmesini bekliyoruz. Doğuş Holding’in yanı sıra, Finansbank, Halkbank’ın ikinci halka arzından bahsediliyor. Ziraat Bankası’nın hazırlığı var, ama 2011’de olur ya da olmaz. Ayrıca Pegasus’un halka arz çalışması var. 2011’de halka arzlarda toplam hasılatın 10 milyar liranın üzerine çıkacağını tahmin ediyorum” dedi. Erkan, Emlak Konut GYO ve DO&CO şirketleri de dahil olmak üzere bu yıl 21 şirketin halka arz edildiğini, bu arzların toplam hasılatının ise 3.5 milyar liraya yaklaştığını söyledi. 21 şirketin 20-30 bin yeni yatırımcı getirdiğini kaydeden Erkan, 2011 yılında yeni halka arzlarla yüzbinlerce yeni yatırımcının geleceğini dile getirdi.

Emlak Konut GYO ilk gongu çaldı

Emlak Konut GYO’nun borsada işlem görmeye başlamasına yönelik düzenlenen törende konuşan İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) Başkanı Hüseyin Erkan, Emlak Konut GYO’nun halka arzıyla birlikte 2 bin 729 kişinin ilk defa sermaye piyasası ile tanıştığını, uzun zamandır hesabı olup hisse senedi almayan 4 bin 363 kişinin de bu halka arzdan pay alarak sermaye piyasasına girdiğini söyledi. Erkan, bu arzla birlikte 29 bine yakın kişiden talep geldiğini anlattı. Erkan, 2010 yılında bu halka arzlarla, halka arz edilmiş şirket sayısının 21’e ulaştığını bildiren Erkan, halka arzı gerçekleştirilen Emlak Konut Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı’ndan 1.1 milyar liralık hasılat elde edildiğini kaydetti.

Yılın en büyük arzı

Sermaye Piyasası Kurulu Başkanı (SPK) Vedat Akgiray,  dün gerçekleştirilen halka arzın çok önemli olduğunu, bugünün sermaye piyasaları için öneminin daha sonra anlaşılacağını dile getirdi. Emlak Konut GYO halka arzının ‘bu yılın en büyük halka arzı’ olduğuna işaret eden Akgiray, TOKi’nin büyüklüğü düşünüldüğünde TOKİ’den başka halka arz beklentilerini anlattı.

Yabancıların ilgisi

Emlak Konut GYO Genel Müdürü Murat Kurum ise, yoğun geçen bir halka arz sürecini başarıyla noktalamanın gururunu yaşadıklarını belirterek, sözlerine şöyle devam etti: “Emlak Konut GYO, güçlü mali yapısı ve başarılı projeleriyle Türk yatırımcısının yanı sıra, yabancı yatırımcı için de güven veren bir kurum olduğunu gösterdi. Yurtdışı tahsisat oranını yüzde 70’den 75’e çıkarmamızın da bu ilginin bir sonucudur.”
Hürriyet

İMKB, Emlak GYO ve Do&Co hisseleriyle kutlama yaptı!

Kuruluşunun 25'inci yılını kutlayan İstanbul Borsası dün ilk kez işleme başlayan Emlak GYO ve Do&Co hisseleriyle çifte kutlama yaptı. Halka arzdan hisse alan 30 bin yatırımcı faizden 1.5 yılda elde edeceği getiriyi bir günde cebe koydu

Ne WikiLeaks söylentileri ne de Avrupa ekonomilerindeki gerileme borsa yatırımcısını durduramadı. İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) kuruluşunun 25'inci yılını çifte kutlamayla tamamladı. Halka arzları geçen hafta tamamlanan ve dün ilk kez borsada işleme başlayan Do&Co ve Emlak GYO'nun hisseleri 30 bin yatırımcının yüzünü güldürdü. Emlak GYO'nun hisseleri yüzde 11.76 getiri sağladı. Böylece yıllardır borsadan uzak kalan yerli yatırımcı İMKB'ye dönüşün keyfini yüksek getiriyle yaşadı. Yatırımcı sayısı Emlak GYO'da 28 bin 448 olurken Do&Co'da yatırımcı sayısı 1.027 olarak gerçekleşti. 2010'da halka arz edilmiş şirket sayısı da bu iki halka arzla birlikte 21'e ulaştı. Emlak Konut Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı'ndan 1.1 milyar liralık hasılat elde edildi. Bu yıl halka arzlardan elde edilen toplam hasılatın yaklaşık 3.5 milyar liraya yaklaştığı da ifade ediliyor. Emlak Konut GYO'nun halka arzıyla birlikte 2 bin 729 kişi de ilk defa sermaye piyasası ile tanışırken uzun zamandır hesabı olup hisse senedi almayan 4 bin 363 kişi de bu halka arzdan pay alarak sermaye piyasasına girdi. Halka arz sonrası hisselerinin yüzde 25'i işlem görmeye başlayan Emlak Konut GYO, yurt içinde tahsisatın 4.1 katı, yurt dışında 1.5 katı ve toplamda ise 2.2 katı talep gördü.

10 MİLYARLIK HASILAT İMKB

Başkanı Hüseyin Erkan, 2011 yılında halka arzlardan toplam 10 milyar liranın üzerine hasılat beklediklerini bildirdi. İstanbul Menkul Kıymetler Borsası'nın kuruluşunun 25'inci yılı çeşitli etkinliklerle kutlanacağını söyleyen Erkan, İMKB'nin 26 Aralık 1985 yılında resmen kurulduğunu ve 25'inci yılı kendileri açısından dönüm noktası olarak gördüklerini anlattı. Erkan, 2011 yılının kendileri açısından yatırımcı seferberliğinin başlatılacağı bir yıl olacağını vurgulayarak, halka arz tarafında ciddi bir farkındalık artışı olduğunu kaydetti.

30 BİN YENİ YATIRIMCI

Bu yıl 20 ila 30 bin arasında yeni yatırımcının Borsa'ya girdiğine değinen Erkan, gelecek yıl yeni halka arzlarla birlikte ciddi sayıda yeni yatırımcının Borsa'ya geleceğini kaydetti. Erkan, bu yeni yatırımcı sayısının yüz binleri bulabileceğini, bu sayıyı bulmaması için hiç bir nedenin olmadığını söyledi. Bugün Borsa'da yatırım fonları hariç 335 şirketin işlem gördüğünü ifade eden Erkan, bu 335 şirketin toplam hisse senedi piyasası değerinin 314 milyar dolara ulaştığını anlattı. Erkan, bu yıl başlattıkları halka arz seferberliğinin devam ettiğini anımsatarak, 2011 yılının kendileri için yatırımcı seferberliğini başlattıkları bir yıl olacağını söyledi.

2011'DE HIZLANACAK

Erkan, "2011'in ilk yarısında biz büyük halka arzların geleceğini düşünüyoruz. Yabancı talebinin canlı olması lazım. Ortamın biraz daha iyileşmesini bekliyorlar. Zaman zaman da geldiklerinde çok iyi halka arzlar yapabiliyorlar. Dolayısıyla bu farkındalık artıyor. 2011 yılının da biz büyük şirketler için de iyi bir yıl olacağını düşünüyoruz'' dedi. 2011 yılındaki halka arz sonucunda elde edilecek hasılat ile ilgili olarak ise Erkan, "Bu düşündüğümüz büyük şirketler halka arz yaparsa 2011 yılında halka arzlardan gelen toplam hasılatın 10 milyar liranın üzerine çıkabileceğini tahmin ediyoruz. Rakamın 10 milyar liranın üzerine çıkacağını tahmin ediyoruz. Muhafazakar bir tahminle asgari 10 milyar üzerinde olacak diye tahmin ediyoruz" dedi.


2023 yatırımcı hedefi 7.5 milyon

ŞİRKETLERİN piyasaya girişlerinin arttığına değinen Erkan, "Asıl zor olan yatırımcı seferberliği. Asıl hedefimiz 2023'te bin şirket ve asgari 7,5 milyon yatırımcı...'' dedi. İMKB'de yapılacak olan tadilatın ne kadara mal olacağının sorulması üzerine de şu anda belirlenmiş ve fizibilitesi çıkarılmış bir çalışma olmadığını ancak İMKB'nin bunu kendi bütçesi ile yapacağını söyledi.Doğuş Holding, Finansbank, Pegasus gibi büyük şirketlerin halka arz konusuna sıcak baktıklarını dile getiren Erkan, bu şirketlerle birlikte gelecek yıl başka büyük şirketlerin de Borsa'ya gelebileceğini bildirdi.
Sabah


İMKB’ye Emlak GYO dopingi

İMKB’de işlem görmeye başlayan Emlak GYO hisseleri yüzde 11.76, Do&Co ise yüzde 13.89 yükseldi. Halka arzdan hisse alamayanların talebiyle İMKB’deki işlem hacminin yüzde 20’sini Emlak GYO yaptı

Emlak Konut GYO ve Do&Co’nun işlem görmeye başladığı İMKB, dün yurtdışı piyasaların da etkisiyle dün yüzde 1.18 yükselişle 66.939 puandan kapandı. Borsada 4.28 milyar TL ile işlem hacmi rekoru kırıldı. İşlem hacminin yüzde 20’sini ise Emlak GYO gerçekleştirdis. Hisselerin yüzde 25’i İMKB’de işlem görmeye başlayan Emlak Konut GYO, yüzde 11.76 yükselişle 1.90 TL’ye çıktı.
Emlak GYO Genel Müdürü Murat Kurum, hissenin yükselişiyle ilgili olarak, halka arzda hisse alamayanların hissenin değerinin daha yüksek olduğunu düşünerek yaptıkları alımlardan kaynaklandığını söyledi. İMKB’de, yüzde 29’u halka açılarak işlem görmeye başlayan Avusturya merkezli Do&Co Restaurants hisseleri de yüzde 13.89 yükselişle 49.20 TL’den kapandı.

21 yeni şirket geldi

Emlak Konut GYO’nun gong töreninde konuşan İMKB Başkanı Hüseyin Erkan, Emlak Konut GYO ve Do&Co’nun halka arz edildiğini, bu yıl halka arz edilen şirket sayısının 21’e ulaştığını söyledi. Halka arzlardan bu yıl toplam 3.5 milyar TL hasılat elde edildiğini belirten Erkan, ayrıca 14 özel sektör tahvil ve bonosu halka arz edildiğini, buradan da 1 milyar TL’ye yakın hasılat getirdiğini kaydetti.

Emlak Konut GYO hisseleri için 1.60 - 2.15 fiyat aralığı ile talep toplanmaya başlandığını ve fiyatın 1.70 ile sonuçlandığını belirten Erkan, toplamda 28 bin 448 yatırımcıya satış yapıldığını açıkladı. Bunların 28 bin 292’sinin yurtiçi bireysel yatırımcı olduğu bilgisin veren Erkan, hisselerin yurt dışı tahsisat oranının ise yüzde 75’e çıkartıldığını kaydederek şunları söyledi:
“Toplamda 28 bin 448 yatırımcıya satış gerçekleştirilmiş. Özellikle yeni yatırımcı kazanma açısından başarılı bir halka arz oldu. İlk defa sermaye piyasaları ile tanışan, hisse senedi yatırımcısı olan 2 bin 729 kişi Emlak Konut GYO hissesi satın aldı. Uzun zamandır bakiyesi olup da işlem yapmayan, ancak bu halka arzdan pay alan 4 bin 363 kişide ayrıca sermaye piyasasına yeniden katılım sağlamış oldu. Dolayısı ile ikisini topladığımızda 7 bin yeni katılımcı piyasamıza girmiş oldu.”

Yılın en büyük arzı

SPK Başkanı Vedat Akgiray da Emlak GYO halka arzının, bu yılın en büyük halka arzı olduğunu söyledi. Emlak Konut GYO halka arzının önemine dikkat çeken Akgiray, “Bunun ne kadar isabetli bir girişim olduğunu sermaye piyasalarımız daha iyi anlayacak” dedi.
Vedat Akgiray, dünyada sırf krediye, klasik bankacılığa dayalı büyüme modellerinin ülkeler, şirket ve dünya için artık geçerli olmadığını, bunun çok riskli olduğunun global ekonomik krizde görüldüğünü söyledi.

‘Doğuş ve Pegasus bekleniyor’

2011’de büyük şirketlerin de borsaya açılmasıyla birlikte halka arz gelirinin 10 milyar TL’nin üzerine çıkabileceğinin tahmin edildiğini söyleyen İMKB Başkanı Hüseyin Erkan şunları söyledi:
“Doğuş Holding, Finansbank ve Halkbank’ın ikincil halka arzından bahsediliyor. Ziraat Bankası’nın da hazırlıkları var; ancak o 2011’de olur ya da olmaz. Pegasus hazırlık içinde. Bunlar halka arz için aracı kurumlarla da görüşmüşler. Bu şirketlerin de borsaya gelmesi ile birlikte 2011’in ikinci yarısından itibaren halka arz gelirlerinin toplam 10 milyar TL’nin üzerine çıkacağını tahmin ediyoruz.”
Milliyet


Geri Dön