Yeni Şirketler

Emlak Konut GYO 5 dev proje için ihaleye çıktı!

Emlak Konut GYO, İstanbul'da dört arsa satışı ve Gebze'de de bir konut projesi olmak üzere 5 dev ihaleye çıkıyor

Portföy büyüklüğü bakımından Türkiye'nin en büyük Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı (GYO) şirketi olan Emlak Konut GYO, askerden devraldığı arazileri ihaleye çıkarıyor. Emlak Konut'un İstanbul'da askerden devraldığı arsaların en değerlisini Halkalı'da daha önce Jandarma Alayı'nın bulunduğu 204 bin 144 metrekare büyüklüğündeki arsa.

Toplu Konut Idaresi'nin iştiraki olan Emlak Konut Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı A.Ş. (Emlak Konut GYO) Türkiye'nin en büyük gayrimenkul yatırım ortaklığı şirketi konumunda bulunuyor. Portföy büyüklüğü 4 milyar liranın üzerinde olan Emlak Konut GYO, önümüzdeki kasım ayında yüzde 25'ini halka açmaya hazırlanıyor. Halka arzdan yaklaşık 1 milyar TL tutarında gelir bekleniyor.

Bugüne kadar satış karşılığı gelir paylaşımı modeli ile yaklaşık 28 bin konuttan oluşan projeleri hayata geçiren şirket, portföyündeki arsalar için yeni ihalelerle hazırlanıyor. Emlak Konut GYO, ilk olarak İstanbul'da yer alan arsalarını,satış karşılığı gelir paylaşımı yöntemi ile ihaleye çıkarıyor.

Gözler bu ihalede olacak
Emlak Konut'un İstanbul'da ihaleye çıkaracağı arsaların en değerlisini hiç kuşkusuz Halkalı'da daha önce Jandarma Alayı'nın bulunduğu 193 bin 762 metrekaresi konut alanı, 10 bin 382 metrekaresi de ilköğretim tesisi alanı olmak üzere toplam 204 bin 144 metrekare büyüklüğündeki arsa oluşturuyor. Arsayı yaklaşık dört ay önce Milli Savunma Bakanlığı'ndan(MBS) 'mahsup' karşılığı devrelan  Emlak Konut GYO, 3 bin 100 konuttan oluşacak bir proje uygulaması için bu arsayı 10 Haziran'da satış karşılığı gelir paylaşımı modeli ile ihaleye çıkarmaya hazırlanıyor.

Şirket, bunun dışında yine Sultangazi-Habipler'de yer alan ve bir süre önce MSB den devraldığı 131 bin 258 metrekare büyüklüğündeki arsayı da yine bu ay içerisinde ikinci kez ihaleye çıkaracak.
Bu arsa, ilk olarak 16 Mart 2010 tarihinde ihaleye çıkartılmış ne var ki arsaya tek teklifin Doğu İnşaat Sanayi-Precast Beton Sanayi ortak girişiminden gelmesi üzerine ihale iptal edilmişti.

Birçok arsası var
Emla Konut GYO'nun yine bu ay içersinde ihaleye çıkaracağı İstanbul'daki diğer arsalarının toplam büyüklüğü 720 dönümü buluyor. Gebze, Tuzla ve Halkalı 2'inci Etap'ta yer alan ve hasılat paylaşım modeli ile ihale edilecek bu arsalarda yaklaşık 6 bin 800 konutun inşa edilmesi planlanıyor.
Emlak Konut GYO'nun elindeki arsa portföyü bunlarla sınırlı değil. Şirketin başta İstanbul olmak üzere Ankara, İzmir ve Kocaeli'nde toplam 3 milyon 340 bin 91 metrekare büyüklüğündeki 163 adet arsası bulunuyor. Bu arsaların en büyüğünü ise Ankara'nın Yenimahalle ilçesi sınırlarındaki Balıkuyumcu Mahallesi'ndeki büyüklüğü yaklaşık 2 milyon metrekare olan 91 adet arsa oluşturuyor.
Şirketin İstanbul'da ise toplam 888 bin 535 metrekare büyüklüğünde toplam 42 arsası bulunuyor. Bu arsaların da en değerli olanı fınans merkezinin kurulacağı Batı Ataşehir'de yer alan 111 bin 600 metrekare büyüklüğündeki arsa oluşturuyor.

Hedef 15 bin konut
Şu anda yapımı süren konuüar dahil 32 binden fazla konutluk projenin gündemde olduğunu anlatan Emlak Konut GYO Genel Müdürü Murat Kurum, bu yıl en az 15 bin konuta başlatmayı planladıklarını, hedeflerinin, TOKİ'nin 500 bin konut hedefine paralel olarak, bu sayıyı 60 bine ulaştırmak olduğunu belirtti.
Şirketin bu yılki kârının henüz netleşmediğini kaydeden Kurum, bu yıl planlanan faaliyetler konusunda şu bilgiyi veriyor:
"Bu yılki hedefimiz gerçekten büyük. Halihazırda dört tane sosyal konut projemiz var. Alemdağ'da bin 300 civarında, Körfez'de 800, Gebze'de 2 etapta bin 200 konut yapacağız. Ayamama'da 3 bin konutluk, Ispartakule'de bin 500 konutluk hasılat paylaşımı projeleri var. Bizim bu yılki hedefimiz; en az 15 bin konutun inşaatını başlatmak. 5 bine yakını sosyal konut, 10 bini hasılat paylaşımı olacak."
Kurum, halka arz konusunda ise "Portföy büyüklüğümüzün 4 milyar liranın üzerinde olduğunu düşünürsek, bayağı büyük bir halka arz olacak. GYO'larda asgari halka arz oranı yüzde 49'dan yüzde 25'e düşürüldü. Bu nedenle Emlak Konut GYO'nun halka arzı da asgari yüzde 25 düzeyinde olabilecek" şeklinde bilgi verdi.

57 yıl önce kuruldu
Emlak Konut GYO'nun temelleri 1953 yılında kurulan Ankara İmar Ltd ile Türkiye İnşaat Malzemeleri Ltd'nin (TİMLO) 1987 yılında birleştirilmesi ile atıldı. Her iki şirketin birleştirilmesinden İnşaat ve İmar A.Ş. doğdu. 26 Aralık 1990 tarihli Bakanlar Kurulu kararı ile Türkiye Emlak Bankası A.Ş.'ye bağlı İnşaat ve İmar A.Ş. ile iştiraki Emlak Yapı AŞ'nin kapatılarak birleştirilmesiyle birlikte Emlak Konut AŞ oluşturuldu.
Emlak Konut A.Ş, 29 Temmuz 2002 tarihinde Gayrimenkul Yatırım Ortaklı-ğı'na(GYO) dönüştürülerek, Emlak Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı AŞ (Emlak Konut GYO) adını aldı. Emlak Konut GYO, kuruluşundan bugüne kadar aralarında İstanbul-Ataköy, Ankara-Or-An Sitesi ve Elvankent gibi birçok büyük konut projesine imza attı. Bugün 4.2 milyar TL'lik portföy değerine ulaşan şirket, portföy büyüklüğü açısından Türkiye'nin en büyük Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı (GYO) şirketi konumunda yer alıyor.
Okhan Şentürk/Ekonomist