Emlak Konut GYO, halka arz sürecini başlattı!
Emlak Konut Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı, halka arz sürecini başlattı
Emlak Konut Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı, şirket hisselerinin İstanbul Menkul Kıymetler Borsası'nda halka arz edilmesi amacıyla müşterek global koordinatörler olarak UniCredit ve TSKB ile anlaştı. UniCredit, uluslararası aracı kuruluş olarak, TSKB ise yurtiçi aracı kuruluş olarak hareket edecek.
Son yıllarda Türkiye'nin yaşadığı emlak dönüşümünde en önemli paya sahip olan TOKİ'nin (Başbakanlık Toplu Konut İdaresi) yüzde 99,99 oranında iştiraki olan Emlak Konut Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı, halka arz sürecini başlattı. 1953 yılında kurulan ve 2003-2010 arasında 25 bin konut satışı yapan Emlak Konut GYO, bu başarısını Türk halkıyla paylaşıyor.
Sermaye Piyasası Kurulu Başkanı Vedat Akgiray, TOKİ Başkanı Erdoğan Bayraktar, Emlak Konut GYO Genel Müdürü Murat Kurum, Emlak Konut GYO Yönetim Kurulu Üyesi Haluk Sur, TSKB Genel Müdürü Halil Eroğlu ve UniCredit Grubu adına Yapı ve Kredi Bankası Genel Müdür Vekili Alessandro Decio'nun katıldığı basın toplantısında; TOKİ ve Emlak Konut GYO'nun bugüne kadar yaptığı çalışmalar ve halka arz sürecinin detayları kamuoyuyla paylaşıldı.
TOKİ Başkanı Erdoğan Bayraktar konuşmasında, 25 bin kişiyi ödenebilir rakamlarla ev ve işyeri sahibi yaptıklarını ve bu kişilerin geleceğe daha güvenle bakmalarını sağladıklarını belirterek, “Şimdi sıra vatandaşlarımıza yeni bir yatırım fırsatı sunmaya geldi… Bundan sonra yapacağımız projelerimize halkımızı da ortak ediyoruz” diye konuştu. Bayraktar ayrıca şu anda ekonomisinin güçlü olduğunu düşündüğü Türkiye'de, gayrimenkul piyasasının da Türk ekonomisi ile aynı çizgide gelişeceğini tahmin ettiğini dile getirdi.
Çağdaş şehircilik anlayışıyla hareket ettiklerini kaydeden Emlak Konut GYO Genel Müdürü Murat Kurum, 2003-2010 arasında yapılan çalışmaları ve bundan sonra yapılması planlanan projeleri şöyle anlattı:
“ Şirketimiz 2003 – 2010 yılları arasında portföyü dahilindeki 3.260.000 m2 arsa alanı üzerinde yaklaşık 42 bin adet konut, 398 adet ticari ünite, 10 adet okul ve 10 adet sosyal tesis projelendirmiştir.”
Halka Arz
• Halka arzın, Sermaye Piyasası Kurulu'ndan gerekli kayıt, onaylar ve/veya bildirimler de dahil olmak üzere tüm idari izinlerin alınmasına bağlı olarak İstanbul Menkul Kıymetler Borsası'da kotasyon ve işlem görmeye başlanmasını ihtiva etmesi beklenmektedir.
• UniCredit ve TSKB söz konusu işlem için Müşterek Global Koordinatörler olarak görev yapacaklardır. Unicredit Uluslararası Aracı Kuruluş ve TSKB Yurtiçi Aracı Kuruluş olarak görev alacaktır.
TSKB Hakkında
Kurulduğu 1950 yılından bu yana, yatırım ve kalkınma bankacılığı alanında gösterdiği hizmetler ile önemli bir marka haline gelmiş olan TSKB, yatırım bankacılığı alanında gerçekleştirdiği özelleştirme, halka arz, finansal/stratejik ortaklık ve değerleme danışmanlığı hizmetleri ile yatırım projelerinin orta/uzun vadeli kredilendirmesi ve proje finansmanı desteği ile Türk iş dünyasının vazgeçilmez iş ortağı olmuştur.
Sermaye piyasalarının gelişimine yönelik lider rolü üstlenen TSKB, 100'ün üzerinde şirketin halka arzına aracılık etmiş, İMKB'nin oluşumuna ve sermaye piyasalarının gelişimine önemli ölçüde katkıda bulunmuştur. İçinde bulunduğumuz yılda TSKB dünyada 2010 yılının ilk GYO arzı olan TSKB Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı A.Ş.'nin halka arzı ile Aksa Enerji'nin halka arzını başarılı bir şekilde tamamlamıştır.
UniCredit Hakkında
UniCredit, 22 ülke, 10,000 üzerinde şube ve yaklaşık 170,000 çalışanıyla Avrupa çapında lider bir finans kuruluşudur. UniCredit, Avrupa Birliği bölgesinde, 4,000 civarında şubesiyle, en büyük bankacılık ağını işletmektedir.
UniCredit, gelişen Avrupa'da 2005 yılından bu yana gerçekleştirmiş olduğu, aralarında Polonya kamu kuruluşu PGE'nin, 2009 yılında Avrupa çapındaki en büyük halka arzı olan 1.4 milyar Euro değerindeki halka arzı da dahil olmak üzere 100'ün üzerinde işlemle gelişmekte olan Avrupa ülkeleri arasında sermaye piyasası işlemlerinde lider bir kuruluştur. UniCredit'in sayısız ödülü arasında, The Banker tarafından verilmiş olan 2009 Avrupa Birliği Bölgesi En İyi Yatırım Bankası ödülü de bulunmaktadır.
Türkiye'de UniCredit Menkul Değerler (UCM), uluslararası bir banka tarafından yerel olarak konuşlandırılan en büyük yatırım bankacılığı ekiplerinden birisidir. UniCredit Menkul Değerler, sermaye piyasası işlemlerinde, aralarında Halkbank'ın birincil halka arzı, Türk Hava Yolları, Petkim ve Garanti Bankası ikincil halka arzları gibi önemli çalışmaların da bulunduğu güçlü bir geçmişe sahiptir.
Burada verilen bilgiler, Amerika Birleşik Devletleri'nde bulunan kişilere yayımlanamaz veya dağıtılamaz. İşbu belgede bahsi geçen menkul kıymetler, tadil edilmiş şekli ile 1933 tarihli A.B.D. Menkul Kıymetler Kanunu ve herhangi bir eyaletin kanunları uyarınca tescil edilmemiştir ve tescil edilmeyecektir ve ilgili menkul kıymetler, ve ilgili kural ve yönetmeliklere göre gerekli tescil yaptırılmadan veya bir tescil muafiyeti alınmadan Amerika Birleşik Devletleri'nde satışa arz edilemez veya satılamaz. İşbu belge ve bu belgede bulunan bilgiler Amerika Birleşik Devletleri'nde bir menkul kıymetin halka arzını veya satışını teşkil etmez. Şirket tarafından Menkul Kıymetlerin herhangi bir kısmının Amerika Birleşik Devletleri'nde tescil ettirilmesi ya da Menkul Kıymetler için Amerika Birleşik Devletleri'nde bir halka arz yapılması amaçlamamaktadır.
--
Emlak Konut GYO'nun hisselerinin yüzde 25'inin halka arzında Unicredit ve Türkiye Sınai Kalkınma Bankası'nın (TSKB) müşterek global koordinatörler olarak görev yapmalarına ilişkin protokol törenle imzalandı.
Çırağan Sarayı'nda düzenlenen törende konuşan Emlak Konut GYO Genel Müdürü Murat Kurum, Emlak Konut'un ana sözleşmesini SPK mevzuatına uygun hale getirerek, sermaye artımı yoluyla halka arz işlemlerini gerçekleştirmek istediklerini belirterek, "Şirketimiz 2003-2010 yılları arasında portföylerinde bulunan 3 milyon 260 bin metrekare arsa üzerinde yaklaşık 35 bin adet konut, 521 adet ticari ünite, 10 adet sosyal tesis, 10 adet okul projelendirmiştir" dedi.
Emlak Konut'un portföyünde bulunan arsalarla birçok projeye daha imza atacağını anlatan Kurum, bu çerçevede İstanbul Ayazağa mevkisinde Toplu Konut İdaresi'nden (TOKİ) 322 dönüm arsa alındığını ve projelendirilmesine başlandığını, Ataşehir'deki finans merkezinde de projelendirme çalışmalarının devam ettiğini, ayrıca ulaşım aksları çerçevesinde yeni yaşam alanları üretmenin de hedefleri arasında yer aldığını bildirdi.
Kurum, Türkiye'nin alanındaki en büyük kuruluşu olan Emlak Konut'un dünyadaki sayılı GYO kuruluşları arasında yer aldığını dile getirerek, "Geldiğimiz noktada tüm maddi ve manevi birikimimizi halkımıza sunarak, halkımızla paylaşmak üzere halka arz yoluna çıkmış bulunmaktayız" dedi.
Kurum, bir soru üzerine halka arz yoluna yeni çıktıklarını, mevzuat ve yönetmelikler gereği halka arzın detaylarını çok net ifade edemediğini belirterek, bütün değerlerinin inceleme altında olduğunu, bunlara ilişkin raporların hazırlanacağını, bundan sonra sonuçları paylaşacaklarını ifade etti.
Halka arz edilecek hisselerin payının yüzde 25 oranında olacağını, halka arzı bu yıl içinde tamamlamak istediklerini anlatan Kurum, net tarihin raporların hazırlanmasının ardından belirleneceğini bildirdi.
Emlak Konut Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı (GYO) Yönetim Kurulu Üyesi Haluk Sur da dünya borsalarında GYO şirketlerinin payının yüzde 4-5 oranında bulunduğunu belirterek, "Ülkemizde 250-300 milyar dolarlık sermaye piyasaları büyüklüğü içinde borsaya kote GYO şirketlerinin 2,8-2,9 milyar dolar portföy büyüklüğünü dikkate alırsak, yüzde 1'ler civarında. Bu da şunu gösteriyor dünya ortalamalarına gelmek için daha henüz Türkiye'de önümüzde uzun bir yol var" diye konuştu.
Sur, Emlak Konut'un halka arzının GYO'ların sermaye piyasalarına ve ekonomiye katkısı yönünden çok önemli olduğunu ifade etti.
Sur, bir soru üzerine Emlak Konut'un net aktiflerinin 4,5 milyar lira olduğunun bilindiğini, buradan hareketle ortaya çıkacak halka arz büyüklüğünün ses getireceğini, halka arzın yüzde 50-60'lık kısmının da yurt dışında gerçekleştirileceğini söyledi.
Haluk Sur, yüzde 25 oranındaki halka arzın, net aktiflerin dörtte biri değerinde olacağı anlamına gelmediğine işaret ederek, bunun hesaplanmasının farklı olduğunu sözlerine ekledi.
TOKİ Başkanı Erdoğan Bayraktar da TOKİ iştiraki olan Emlak Konut GYO'nun halka arz konumuna geldiğini, halkla bütünleşerek, ülkenin kalkınmasına katkı sağlamak amacıyla yeni yatırımlar gerçekleştirmek için kendi işlevine döneceğini belirtti.
Bayraktar, toplantıdan önce halka arza ilişkin detayların yasal zorunluluk gereği açıklanmaması konusunda arkadaşlarının kendisini uyardığını belirterek, halkın konuyu inceleyeceğini, göreceğini ve halka arza en iyi katılımı sağlayacağına inandığını ifade etti.
-"HALKIN SAĞLAYACAĞI SERMAYE BİRİKİMİ ÜLKEYE FIRSAT OLARAK DÖNECEK"-
Bayraktar, halka arzdan gelecek sermayenin çok daha güzel harcanacağını, bunun üzerinde TOKİ'nin, devletin elinin bulunduğunu dile getirerek, "Bu gelişmeyle hakikaten çok daha güzel işler yapacağımızın, çok daha yeni bir sermayeyle Türkiye'ye daha büyük zenginlik katacağımızın ayak izleri var burada" dedi.
Halka arzdan gelecek kaynağın nerelerde kullanılacağına ilişkin soruyu yanıtlayan Bayraktar, Türkiye'nin gayrimenkul konusunda problemleri bulunduğunu, İstanbul'da konutların yüzde 60'ının mühendislik bilimine uygun olmadığını, bir deprem riski olduğunu dile getirerek, bu konutların yenilenmesinin gerektiğini söyledi.
Hükümetin ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin bu konuda çok büyük çalışmaları bulunduğunu anlatan Bayraktar, kendilerinin de esas çalışmasının bu yönde olduğunu ifade etti. Bayraktar, gayrimenkul geliştirmeyi en iyi bilenin TOKİ olduğunu belirterek, "Halkın katılımının sağlayacağı sermaye birikiminin ülkemize bir fırsat olarak döneceği çok açıktır" dedi.
-"GYO'LARIN SERMAYE PİYASALARINDAKİ PAYI ARTACAK"-
Sermaye Piyasaları Kurulu (SPK) Başkanı Vedat Akgiray ise Emlak Konut'un halka arzını öğrendiğinde çok sevindiğini belirterek, Emlak Konut'un borsada yer almasının sadece bir firmanın yer alması anlamını taşımadığını bundan çok daha önemli olduğunu vurguladı.
Akgiray, TOKİ'nin Türkiye'nin başarı hikayesi olduğunu, Emlak Konut'un da bunda büyük payı bulunduğunu dile getirerek, bu halka arzın GYO'ların sermaye piyasalarındaki payını yüzde 1'den yüzde 2-3'e çıkmasını sağlayacağını söyledi.
TSKB Genel Müdürü Halil Eroğlu da halka arz konusunda ellerinde teknik verilerin çok fazla olmadığını, bu verilerin daha sonra açıklanacağını belirterek, "GYO'ların sadece hisselerinin borsada olması çok fazla bir anlam ifade etmez, GYO'ların hisseleri üzerinden yapılacak diğer bireysel işlemlerle beraber GYO sektörünün desteğiyle özellikle mal olarak ortada bulunmasıyla sermaye piyasasının gayrimenkul piyasasının gelişmesine çok ciddi katkısı olacağına inanıyorum" dedi.
Gayrimenkul sektörünün gerek sermaye piyasaları gerek bankacılık açısından gelişmeye açık çok yönü bulunduğunu vurgulayan Eroğlu, sektörün bunların kullanılmasıyla çok hızlı ilerleyeceğini, bunun için de büyük güçlü GYO'ların borsada yer almalarının çok büyük önemi olduğunu ifade etti.
Eroğlu, halka arzın detaylarına ilişkin sorular üzerine de espriyle, "Basın mensubu olarak net aktifleri istiyorsunuz, değerleri istiyorsunuz, haber istiyorsunuz. Haber yok" dedi.
Eroğlu, raporların hazırlanmasını beklediklerini, halka arzın Avrupa ve ABD'de halka arz yapılacağı için yasal yükümlülükleri yerlerine getirmek zorunda olduklarını, kendilerine anlayış gösterilmesini istedi.
-BUNUN BİR BAŞARI ÖYKÜSÜ OLACAĞINDAN EMİNİZ"-
Unicredit Grubu adına Yapı ve Kredi Bankası Genel Müdür Vekili Alessandro Decio ise TSKB ve Unicredit işbirliğinde gerçekleştirilecek halka arz sürecinin çok yararlı olacağını umduğunu söyledi.
Decio, 2002 yılında Yapı Kredi'nin yaptığı büyük yatırımın ardından sermaye piyasalarında yapmaya çalıştıkları katkılar çerçevesinde Türkiye'nin çok önemli bir pazar olarak işlerliğini devam ettireceklerinden emin olduğunu belirterek, şöyle devam etti:
"Türkiye'nin performansı, bu yılın ilk çeyreğine baktığımızda da göreceğimiz gibi, biz grup olarak bu ülkede büyük bir potansiyel görmeyi sürdürüyoruz. Sermaye piyasaları da Türkiye'de son derece güçlü. Biz sermaye piyasalarında çok etkin bir oyuncuyuz. Unicredit yaklaşık olarak 38 milyar dolarlık bir işlem hacmine sahip sermaye piyasalarında. 2004 yılından beri çok önemli bir deneyim edinmiş durumdayız bu bölge için. Unicredit aynı zamanda özelleştirme sürecine ilişkin çok güçlü bir deneyime sahip. Yaklaşık 50 özelleştirme işlemi tamamladık ve gelişmekte olan pazarlarda son yıllarda Avrupa da dahil olmak üzere pek çok kamu kuruluşunun özelleşmesini gerçekleştirdik. Halkbank, Türk Hava Yolları ve Petkim'in özelleştirilmesinde etkin bir rol oynayan bir kuruluş olarak, bu süreçte de yer almaktan büyük mutluluk duyuyoruz. Bunun bir başarı öyküsü olacağından eminiz."
Konuşmaların ardından Unicredit ve TSKB'nin halka arzda müşterek global koordinatörler olarak görev yapmalarına ilişkin protokol taraflarca imzalandı.
Unicredit'in uluslararası aracı kuruluş, TSKB'nin ise yurt içi aracı kuruluş olarak görev alacağı belirtildi.
AA
Konuyla ilgili basında yer alan diğer haberler
İstanbul için İMKB'ye geliyor
TOKİ iştiraki Emlak Konut GYO, halka arz için ilk adımı attı. Halka arzdan elde edilen kaynak, başta İstanbul olmak üzere kentsel dönüşüm ve yenileme için kullanılacak
Yaklaşık 4.5 milyar TL net aktif değeriyle Türkiye'nin en büyük gayrimenkul yatırım ortaklığı (GYO) olan TOKİ iştiraki Emlak Konut GYO, yüzde 25'ini halka açmak için düğmeye bastı. TOKİ'nin 500 bin konut hedefine 35 bin konut üreterek katkıda bulunan Emlak Konut GYO, halka arzdan gelen kaynağı yeni konut projeleri ve başta İstanbul olmak üzere kentsel dönüşüm ile yenileme projelerinde kullanacak. Emlak Konut GYO ile UniCredit ve TSKB arasında halka arz aracılık anlaşmasının imzalandığı törende konuşan TOKİ Başkanı Erdoğan Bayraktar, halka arzdan elde edilecek kaynağın İstanbul'un dönüşümü ve yenilenmesinde kullanılacağını belirterek, "İstanbul'da 3.3 milyon konut var. Bu konutların yüzde 60'ının mühendislik bilimine, mimarlık kültürüne uygun olmadığını biliyoruz. İstanbul'da bir deprem riski var. İstanbul'daki bu kaçak yapıların, gecekonduların yenilenmesi gerektiği şarttır, devletimizin bu konuda çok ciddi bir çalışması var. Bizim de esas çalışmamız bu yönde. Gayrimenkul geliştirmeyi Türkiye'de en iyi bilen TOKİ'dir, bunları en iyi şekilde değerlendireceğimizden kimsenin şüphesi olmasın" yanıtını verdi.
DÜNYADA İLK BEŞE GİRECEK
Emlak Konut GYO Genel Müdürü Murat Kurum da, gerek sermaye yapısı, gerek portföyü ile Türkiyenin en büyük GYO'su olan Emlak Konut GYO'nun 2003 yılından bu yana 3 kat değer kazandığını söyledi. Kurum, halka arzla birlikte dünyanın en büyük beş GYO'su arasında yer almayı hedeflediklerini belirtti. Kurum, "Halka arz oranı yüzde 25. Bu yıl sonuna kadar yapmayı planlıyoruz. Net tarih raporların bitmesi akabinde belirlenecek" dedi.
HEDEF 60 BİN KONUT
İstanbul'un merkezi yerlerinden Ayazağa'da 1 milyar lira tutarında TOKİ'den 322 dönümlük arazi aldıklarını belirten Kurum, bu arazi üzerinde 4-5 bin konutluk proje geliştirme çalışmalarının devam ettiğini açıkladı. Ataşehir Finans Merkezi'nde de projelendirme çalışmalarının devam ettiğini ifade eden Kurum, ulaşım aksları üzerinde, şehrin karmaşından uzak, her türlü ihtiyacın karşılanabileceği yeni uydu kentler ve yaşam alanları yaratmanın öncelikli hedefleri arasında yer aldığını kaydetti.
'Başaramazsanız karşıma çıkmayın'
TOKİ'nin bir başarı hikâyesi olduğuna ve Emlak Konut GYO'nun da bu başarının parçası olduğuna işaret eden Sermaya Piyası Kurulu (SPK) Başkanı Vedat Akgiray, "Bu halka arzın sermaye piyasalarında gerektiği karşılığı görmemesi diye bir olasılık akla uygun değil. Dolayısıyla aracılık yapacak olan firmalarımızın başarısız olmaları gibi bir durum söz konusu değil" dedi. Akgiray, aracı kuruluşların temsilcilerine dönerek esprili bir dille "Başarısız olursanız bir daha SPK'ya gelmeyin" dedi.
ABD ve Avrupa'da borsaya kote olacak
Emlak Konut GYO Yönetim Kurulu Üyesi Haluk Sur, şirketin net aktif değerinin 4.5 milyar lira civarında olduğunu belirterek, "Halka arz büyüklüğü dünya çapında ses getirecek ve ilgi de çekecektir. İlk temaslarda olumlu sinyaller gördük. Bu halka arzın yüzde 60-70 oranında bir bölümü de yurtdışında yapılacak. Yeni yatırımcı çekeceği muhakkak" dedi. TSKB Genel Müdürü Halil Eroğlu da Emlak Konut GYO halka arzının borsadaki diğer GYO şirketleri üzerinde baskı oluşturmasını beklemediğini söyledi. Eroğlu, Emlak Konut GYO'nun Avrupa ve Amerika'da da borsaya kote olacağı bilgisini vererek, "Gerek SPK mevzuatları gereği, gerekse Emlak Konut GYO hisselerinin Avrupa ve Amerika'da da borsalara kote olacak olması nedeniyle rakamlarla ilgili daha fazla bilgi veremiyoruz" dedi.
Emlak GYO'dan dev halka arz
Yaklaşık 4.5 milyar TL net aktif büyüklüğe sahip
Yüzde 25'ini halka açacak
Amerika ve Avrupa borsalarına kote olacak
Dünyada ilk 5 GYO arasına girmeyi hedefliyor
Son 7 yılda 42 bin konut, 398 ticari ünite, 10 okul, 10 sosyal tesis üretti
2011 sonu hedefi 60 bin konuta ulaşmak
Halka arzın 2010 sonuna kadar gerçekleşmesi öngörülüyor.
Sabah
--
4.5 milyar liralık Emlak GYO halka açılacak, Avrupa ve ABD'ye de girecek
TOKİ, hisselerinin yüzde 99'una sahip olduğu Emlak GYO'yu halka açmak için, TSKB ve UniCredit ile anlaştı. Portföy büyüklüğü yaklaşık 4.5 milyar lira olan Emlak GYO'nun halka arz gelirinin 1 milyar liranın üzerine çıkması bekleniyor. Bunun gerçekleşmesi halinde Emlak GYO, Türk Telekom'dan sonra Türkiye'nin ikinci büyük halka arzı olacak.
EMLAK Konut Gayrimenkul Yatırım (GYO) ortaklığı, hisselerinin yüzde 25'inin halka arz etmek için Türkiye Sınai Kalkınma Bankası'nın (TSKB) ve Unicredit ile anlaştı. Net aktifleri 4.5 milyar TL (yaklaşık 3 milyar dolar) olan Emlak GYO'nun halka arz gelirinin 1 milyar lirayı aşabileceği belirtiliyor. Bu da Emlak GYO'nun, Türk Telekom'dan sonraki en büyük halka arzı gerçekleştireceği anlamına geliyor.
Konut Edindirme Yardımı (KEY) hesaplarındaki 1 milyar 825 milyon liranın ödenmesinden sonra, Emlak GYO'nun yüzde 99'una sahip olan ve TOKİ, şirket hisselerinin yüzde 25'ini halka arz etmek için çalışmalara başladı. Esas faaliyet alanına yoğunlaşan ve KEY'lerdeki tüm sorumluluğunu Hazine'ye devreden şirketi halka açmak isteyen TOKİ, bunun için Türkiye Sınai Kalkınma Bankası (TSKB) ve İtalyan UniCredito ile dün protokol imzaladı. Bu anlaşmayla UniCredit uluslararası aracı kuruluş, TSKB ise yurtiçi aracı kuruluş olarak, Emlak GYO'nun halka arzında görev alacak.
TT'den sonra en büyük arz
İmza töreninde konuşan Emlak Konut GYO Genel Müdürü Murat Kurum, Emlak GYO'nun ana sözleşmesini Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) mevzuatına uygun hale getirerek, sermaye artımı yoluyla halka arz yapacaklarını açıkladı. Henüz hisselerin hangi fiyattan belli olmamasına karşın Emlak Konut'un, Mayıs 2008'de yaklaşık 12.7 milyar dolar piyasa değeri üzerinden, yüzde 15'ini halka arz ederek 2.4 milyar lira (o dönemki kurla 1.9 milyar dolar) gelir elde eden Türk Telekom'dan (TT) sonra en büyük halka arz olması bekleniyor. Bundan 2.5 yıl önce halka arz edilen Türk Telekom'un ardından bu yıl şubat ayıda yapılan halka arzda da, Koza Altın 2.2 milyar lira toplam piyasa değeri üzerinden halka arz edilmiş ve yaklaşık 690 milyon lira halka arz geliri elde etmişti. Emlak GYO hisselerinin yıl sonuna kadar İstanbul Menkul Kıymetler Borsası ile ABD ve Avrupa'da borsalara kote olması hedefleniyor. Halka arzın yüzde 50'si yurtdışına satılacak.
Sayılı GYO'lardan biri
Türkiye'nin alanındaki en büyük GYO'su olan Emlak Konut'un dünyada da sayılı GYO'lardan olacağını bildirdi ve “Geldiğimiz noktada tüm maddi ve manevi birikimimizi halkımıza sunarak, halkımızla paylaşacağız. Halka arz yoluna çıktık” dedi. TOKİ ve aynı zamanda Emlak Konut GYO Yönetim Kurulu Başkanı olan Erdoğan Bayraktar ise “Emlak GYO'da, TOKİ ve devletin eli bulunuyor. Bu halka arzın geliriyle çok daha güzel işler yapacağız. Yeni bir sermayeyle Türkiye'ye daha büyük zenginlik katacağımızın ayak izleri var burada” dedi.
Sur: Dünya çapında ses getirir
EMLAK Konut Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı (GYO) Yönetim Kurulu üyesi ULI TÜrkiye Başkanı Haluk Sur, dünya borsalarında GYO şirketlerinin yüzde 4-5 paya sahip olduğunu hatırlatarak, “Ülkemizde ise 250-300 milyar dolarlık sermaye piyasaları büyüklüğü içinde borsaya kote GYO şirketlerinin 2.8-2.9 milyar dolar portföy büyüklüğü var. Piyasaların yüzde 1'i civarında. Emlak GYO'nun mevcut portföy değeri, tüm GYO'lar kadar büyüklük katacak” dedi. Sur, “Emlak GYO, tüm dünyada biliniyor. Bu halka arz, dünya çapında ses getirecek, ilgi de görecek. Yurtdışında da tanıtım yapacağız. Avrupa ve ABD'de borsalara kote olacağız. TOKİ ve Emlak GYO, yurt dışında yakından biliniyor” diye konuştu.
Halka arzdan gelen para yeni projelere gidecek
TOKİ Başkanı Erdoğan Bayraktar, halka arzdan gelecek kaynağın nerede kullanılacağına ilişkin soru üzerine, şunları söyledi: “Türkiye'nin gayrimenkul konusunda problemleri var. İstanbul'da yaklaşık 3.3 milyon konutun yüzde 60'ı mühendislik bilimine uygun değil. Deprem riski var. Bu konutların yenilenmesi gerekiyor. Gayrimenkul geliştirmeyi en iyi bilen TOKİ. Halkın katılımının sağlayacağı sermaye birikimi, ülkemize fırsat olarak dönecek. İmkanımız yettiği oranda İstanbul'un dönüşümüne katkı yapacağız.”
Hürriyet
--
Emlak Konut, detaylar hakkında konuşmadı
Emlak?Konut'un yüzde 25'i aşan halka arzında koordinatörler Unicredit ve TSKB oldu. 4.5 milyar?TL'lik net aktifi olan şirketin yol haritası hakkında ayrıntı verilmedi
Emlak Konut GYO hisselerinin yüzde 25'ini aşan halka arzında Unicredit ve Türkiye Sınai Kalkınma Bankası'nın (TSKB) müşterek global koordinatörler olarak görev yapmalarına ilişkin protokol törenle imzalandı. Emlak Konut GYO Genel Müdürü Murat Kurum, halka arz edecekleri hisselerinin yüzde 25'in üzerinde olacağını ifade etti. Kurum, “Arzı, bu yıl içinde tamamlamak istiyoruz. Tarih raporların hazırlanmasından sonra belirlenecek. Arz yoluna çıktık. Halka arzın detaylarını çok net ifade edemiyoruz. Bütün değerler inceleme altında. Raporlar hazırlanacak. Sonuçları daha sonra paylaşacağız” diye konuştu
Net aktifleri 4.5 milyar
Emlak Konut Yönetim Kurulu Üyesi Haluk Sur, net aktifleri 4.5 milyar lira olan şirketin halka arz büyüklüğünün ses getireceğini ifade ederek, “Halka arzın yüzde 50-60'lık kısmı da yurtdışında gerçekleştirilecek” dedi.
Halka arzın detayları hakkında yasal zorunluluk nedeniyle bilgi veremeyeceğini belirten TOKİ Başkanı Erdoğan Bayraktar ise, “Türkiye'ye daha büyük zenginlik katacağımızın ayak izleri var burada. Türkiye'nin gayrimenkulde problemleri bulunuyor. İstanbul'da konutların yüzde 60'ı mühendislik bilimine uygun değil. Bu konutların da yenilenmesi gerekiyor” diye konuştu.
TSKB Genel Müdürü Halil Eroğlu da, büyük güçlü GYO'ların borsada yer almalarının önemi olduğuna dikkat çekti. Eroğlu da diğer isimler gibi Avrupa ve ABD'de de halka arz yapılacağından detayları yasal yükümlülükler nedeniyle açıklayamayacaklarını belirtti.
50 özelleştirme tamamladıDiğer global koordinatör Unicredit Grubu adına konuşan Yapı ve Kredi Bankası Genel Müdür Vekili Alessandro Decio ise THY ve Petkim'in özelleştirilmesinde etkin rol oynayan bir kuruluş olarak bu süreçte yer almaktan mutlu olduklarını kaydederek, 38 milyar dolarlık işlem hacmine saip oldukları piyasada şimdiye kadar 50 özelleştirme tamamladıklarının altını çizdi.
35 BİN KONUT PROJELENDİRDİ
- Emlak Konut, 2003-2010 arasında 3 milyon 260 bin metrekare arsa üzerinde yaklaşık 35 bin adet konut, 521 adet ticari ünite, 10 adet sosyal tesis, 10 adet okul projelendirdi.
-Kurumun önündeki en önemli çalışmalardan biri de İstanbul Ayazağa'daki 322 dönüm arsa üzerinde başladığı proje. Diğer yandan Emlak Konut'un Ataşehir'deki finans merkezinde de projelendirme çalışmalarının devam ediyor.
Tebernüş Kireçci