28 / 04 / 2024

Emlak Konut GYO, Tulip Turkuaz'ın satışlarına el koydu!

Emlak Konut GYO, Tulip Turkuaz'ın satışlarına el koydu!

Emlak Konut GYO, Tulip Turkuaz'ın satışlarına el koydu, Hollandalı firma Avrupa mahkemelerine başvurabilir



- Emlak Konut GYO, beklenmedik bir şekilde ilk yabancı ortaklı projesi olan Tulip Turkuaz'da satışlara el koydu. Hollandalı inşaat devi Van Herk Group'un ortakları arasında yer aldığı Tulip Gayrimenkul'den yapılan açıklamada, Hollanda devletinin resmi temasına rağmen alınan bu kararla hem Türk hem de Avrupa mahkemelerinde hesaplaşılacağı vurgulandı.

Emlak Konut Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı'nın (GYO) arsalarında yabancılar tarafından geliştirilen ilk proje olan Tulip Turkuaz'ın satışlarına el konuldu. Emlak Konut 18 Mayıs itibariyle Tulip Gayrimenkul ile yaptığı 'İstanbul Bahçesehir Ispartakule 3. Bölge arsa satışı karşılığı gelir paylaşımı işi' sözleşmesini feshettiğini açıkladı.
Emlak Konut'tan yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"Tulip-FMS-Mertkan-ILCI Adi Ortaklığı'nın Tulip Turkuaz Projesi kapsamında konut satış yetkisi fesih tarihinden itibaren kaldırılmış ve satışlar durdurulmuştur. Şu an, şirketimiz dışında konut satışına yetkili bir kişi veya kurum bulunmamaktadır. Bu sebeple şirketimiz Emlak Konut GYO A.Ş.'nin onayı olmaksızın yapılmış veya yapılacak satışlar, şirketimizi bağlamayacak, şirketimiz hiçbir sorumluluk altına girmeyecektir. Ancak, şirketimizin halihazır konut alıcılarına karşı yükümlülükleri devam edecek, gerekli tedbirler süratle alınacaktır."

'Kontrat feshetmeye çalışılıyor'
Tulip Gayrimenkul tarafından yapılan açıklamada ise Emlak Konut GYO'nun haksız ve tek yanlı uygulamalarıyla projenin durdurulduğu ifade edildi. Açıklama, şöyle devam etti:
İnşaat devi Van Herk Group; haksız rekabetçi, tek taraflı ve mesnetsiz iptal kararı ile 70 milyon TL'sine hapseden Emlak GYO ile Türk ve Avrupa mahkemelerinde hesaplaşmaya hazırlanıyor. 24 Mayıs 2010 tarihinde Emlak Konut GYO Yönetim Kurulu Başkanı Erdoğan Bayraktar'ın imzasıyla tek taraflı olarak haksız bir kararla yaklaşık 17 milyon dolarlık teminat mektubu nakte çevrilerek, Ispartakule'de gerçekleştirdiği TulipTurkuaz projesinin kontratı feshetmeye çalışılıyor."

'Emlak Konut kanunsuz davranıyor'
Emlak Konut'un girişimleriyle ilgili kanunsuzluklar bulunuyor. Bu kanunsuzlukları; kendilerine 25 Mayıs 2010 tarihli mektubumuz, 27 Mayıs 2010 tarihli ihtarımız ve en son da bugün Hollanda devletinin resmi mektubuyla bildirilmesine, kontrata uygun olarak araziyi satın alarak Emlak GYO'yu projeden çıkarma teklifimize, bizzat sayın Emlak Konut GYO yönetim kurulu başkanlığı düzeyinde yaptığımız tüm iyi niyetli uzlaşmacı girişimlere rağmen, Emlak Konut GYO'nun 28 mayıs 2010 günü web sayfasında  yaptığı duyuru ne hukuka, ne ticari temayüllere, ne de vicdana uygundur" denildi.

'Yabancı sermaye yatırımlarına da darbe vurdu'
"Tulip Gayrimenkul, Emlak Konut GYO ve  TOKİ  ile iş yapan tek yabancı sermayeli şirkettir. Bu keyfi ve haksız kararı almaktan çekinmeyen Erdoğan Bayraktar ve ekibi, Türkiye'nin yabancı sermaye yatırımlarına da büyük bir darbe vurduklarının farkında değildir. 

Tulip Gayrımenkul, Tulip Turkuaz, Tulip Towers ve Tulip 360 projeleri ile kısa sürede Türkiye gayrimenkul piyasasında çok önemli bir oyuncu haline gelmiştir. Güçlü kurumsal ve sermaye yapısı ile Türkiye gayrimenkul piyasasına getirdiği ciddi ve tüketici yararına tavrı, prensipli duruşu, kuvvetli rekabet gücü ve fiyat-kalite ilişkisini sağlayan konut üretimi ile dikkat çekiyor. Tulip şirketleri bilançolarında 34 milyon 750 bin TL'lik ödenmiş sermaye ve sıfır banka borcu bulunuyor. Bu güçlü sermaye yapısına rağmen, Emlak Konut GYO ve TOKİ'nin bu haksız uygulamalarını anlamak mümkün değildir. "

'Proje kesin bir ticari başarı sağladı'
Tulip Gayrimenkul'ün pilot ortak olarak tüm finansmanı ve yönetimi ile sürdürdüğü ilk projesi olan resmi ismiyle Emlak Konut GYO A.Ş. ile Ispartakule 3 arsa satışı karşılığı hasılat paylaşımı projesi;
- Son dört ayda yaptığı 400 adetlik konut satışı ile toplam 1.150 adetten 505 konut satışı
- Toplam 106 milyon TL'nin üzerinde satış sözleşmesi
- Neredeyse tüm satışlarını belirsiz yöntemler yerine banka kredileri ile gerçekleştirmesi
- Satışlardan Emlak Konut GYO'ya intikal eden ve tarafımızca ödenen toplam 40 milyon TL'nin üzerinde arsa payı
- Bölgede durum malumken, kaba inşaat aşamasında 2500 TL/m2 ye konut satabilecek kadar iyi proje ve pazarlama yeteneği.
- Bu fiyattan yüzde 35 pay olarak satılan metrekare  başına Emlak Konut GYO'ya düşük gelir grubu inşaat finansmanında kullanılmak üzere ödenen 875 TL'lik arsa payı (Bilindiği üzere bazı markalı konut projelerinde bu fiyata daire satılmaktadır) ile kontratta devlet menfaatinin de gözetildiği kesin bir ticari başarı sağlamıştır.

'Verilen para, tüm maliyeti karşılayacak miktarda'
Tulip Gayrimenkul tarafında gerek emlak konut GYO'ya ödenen arsa avansları, satışlar ve satışlardan gelen yüksek katkı payı ve firmamızın 16.6 milyon TL'Lik teminat mektubu da dikkate alındığında, şu anda emlak konut GYO tarafından kanunsuz olarak müsadere (el koymak) edilen para, TulipTurkuaz'ın bugüne kadar projeye yaptığı toplam 70 milyon TL'lik yatırımla birlikte ek bir yatırıma gerek duymaksızın TulipTurkuaz'ın tüm maliyetini karşılayacak miktardadır.

Müşterilerimize önemle duyurmak isteriz ki, şu ana kadar gerçekleşen 106 milyon TL'lik satış hacminin 45 milyonu emlak GYO hesaplarına intikal etmiş olup, projeye tarafımızca iç ve dış denetime tabii olarak yapılan 75 milyonluk yatırım ve öz sermaye katkısına karşılık şu ana kadar tarafımıza emlak GYO tarafından bu hesaptan 23.5 milyon TL  ödenmiştir. Yatırımın ve bu paranın gerisi ve bu dakikadan sonra emlak GYO'ya intikal edecek paralar şu anda emlak konut GYO A.Ş'nin kanunsuz müsaderesi altındadır.

'Hollanda devleti daha önce uyarmıştı'
Bu kararın ana hedef, Tulip Gayrimenkul'ün önünün kesilmesidir.  Bu karar, Türkiye gayrimenkul sektöründeki çarpıklık ve düzensizlikten fayda uman tarafların baskısının sonucudur. Tulip Gayrimenkul'ün projeye yaptığı toplam 75 milyon TL yatırım ve kendi kabiliyeti ile yarattığı 200 milyon TL'nin üzerindeki proje karının gaspıdır.
Bu karar, 2006'dan beri bu proje kapsamında tarafımıza Emlak Konut GYO'nun yetkilerini kullanarak kardeş kuruluşu Emlak Konut Pazarlama ile diğer geliştiriciler lehine yarattığı ve Hollanda devleti resmi mektubuyla Emlak Konut GYO'yu Temmuz 2009 'da uyardığı haksız rekabet uygulamalarının en ağırı ve sonuncusudur. Bu davranışa gereken cevap tarafımızca uygun görülen bir zaman ve zeminde Tulip Gayrimenkul Yönetim Kurulu tarafından delillendirilerek kamuoyuna sunulacaktır. Ve bu mücadele tarafımızın haklılığının tescili ile sonuçlanacaktır. "
Tebernüş Kireçci

YASAL UYARI : Haber sitemiz 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu'na uygun olarak yayın yapmaktadır. Sitemizde yayınlanan haber ve fotoğraflar, ilgili sayfamıza link verilmek koşuluyla yayınlanabilir. Aksi durumlarda art niyetli kişi ve/veya kuruluşlar ile ilgili her türlü yasal haklarımız saklıdır.


Geri Dön