Emlak Konut GYO'nun dörtte biri halka arz edilecek
TOKİ Başkanı Erdoğan Bayraktar, Emlak Konut GYO'nun dörtte biri halka arz edileceğini söyledi
Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği (GYODER) tarafından düzenlenen Gayrimenkul Zirvesi'nin açılışında konuşan Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Başkanı Erdoğan Bayraktar, gayrimenkul yatırım ortaklıklarının (GYO) ana işlerinin arazileri alıp geliştirmek ve arsa haline getirerek onları yatırıma dönüştürmek olduğunu anlattı. Emlak Konut GYO'da bugüne kadar istenilen seviyeye gelmeyişlerinin sebebinin konut edindirme yardımlarının sürecinin uzaması olduğunu ifade eden Bayraktar, 'Şu anda Emlak Konut GYO'yu işlevine, kendi konumuna getirdik. Yaklaşık 4 milyar liralık bir varlığı var, bunun dörtte birini sermaye artırımı şeklinde halka açıyoruz. Bunu kar dağıtımı olarak kullanmayacağız, sermayeye ilave edeceğiz, daha çok istihdam yaratmak için...'' diye konuştu.
Akşam
Konuyla ilgili basında yer alan diğer haberler
Emlak Konut GYO'nun dörtte biri halka açılacak!
TOKİ Başkanı Erdoğan Bayraktar, Emlak Konut GYO'nun 4 milyar liralık varlığının dörtte birini halka açacaklarını söyledi
Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği'nin (GYODER) önceki gün başlayan Gayrimenkul Zirvesi'nde konuşan Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Başkanı Erdoğan Bayraktar, Emlak GYO'nun halka arzından, Türkiye'nin konut ihtiyacına kadar pek çok konuda değerlendirmelerde bulundu. Bayraktar, Emlak Konut GYO'da bugüne kadar istenilen seviyeye gelememelerinin sebebinin Konut Edindirme Yardımlarının (KEY) sürecinin uzaması olduğunu ifade etti. Bayraktar, "Şu anda gerçekten Emlak Konut GYO'yu kendi işlevine, kendi konumuna getirdik, şimdi de halka açıyoruz. Yaklaşık 4 milyar liralık bir varlığı var, bunun dörtte birini sermaye artırımı şeklinde halka açıyoruz. Bunu kâr dağıtımı olarak kullanmayacağız. Daha büyük işler yapmak, daha çok istihdam yaratmak için, sermayeye ilave edeceğiz" diye konuştu.
SINIF ATLATTIK
TOKİ'nin arsa satışı karşılığı hasılat paylaşımı projeleriyle Türkiye'nin sınıf atladığını belirten Bayraktar, dünyanın en gelişmiş yerleşim birimleri ve en ileri yapım teknolojilerinin Türkiye'ye taşındığını vurguladı. Bayraktar, "Bugün 5 yıldızlı tatil köylerinde ne varsa bu sitelerde de bunlar vardır'' dedi. Türkiye'de yaklaşık 14-15 milyon şehir konutunun yenilenmesi gerektiğine işaret eden Bayraktar, köylerdeki salaş yapıları da yenilemek gerektiğini, yılda yaklaşık 600 bin yeni konuta ihtiyaç olduğunu kaydetti. Bayraktar, "Bu sektörün pratikleşmesi, çok daha büyük işler yapması lazım. Bürokrasiye takılmadan yasaları daha da basitleştirerek bu sektörü en ileriye taşıyacağız. Çünkü bizim en iyi bildiğimiz güreş budur'' dedi.
ÖZEL SEKTÖRE BULAŞMAYIZ
İhtiyacın yüzde 12'sini yaptıklarını söyleyen Bayraktar, "Yoksul grubun ev alacak parası yok. Biz onlar için bu sektördeyiz. Fiyatları aşağı çekmek için, kayıtdışı ekonomiyi önlemek için, özel sektörün gitmediği, Silopi'ye, İpsala'ya, Iğdır'a gitmediği için bu sektörün içindeyiz. Özel sektörün yaptığı işlere hiç bulaşmayacağız, önünü açacağız'' dedi.
'TÜRKİYE AVRUPA'NIN ELİNDEN TUTMALI'
Türkiye'nin Avrupa'ya yardım etmek, Avrupa'nın elinden tutmak mecburiyetinde olduğunu ifade eden Bayraktar, Avrupa'nın statik hale geldiğini ve kafasının meşgul olduğunu, genç Türkiye'nin mutlaka Avrupa'nın gelişmesine destek vermek durumunda olduğunu kaydetti. Bayraktar, "İnşaat sektöründe edindiğimiz tecrübe inanın Türkiye'yi lider ülke yapma noktasında çok iyi yerlere taşıyacaktır. Bunu biz görüyoruz. TOKİ olarak çalışmalarımızı sürdürüyoruz, heyecanımızı bir gram bile kaybetmedik'' dedi. Bayraktar, TOKİ olarak kıymetli araziler üretmeye ve bunları özel sektöre hasılat paylaşımı şeklinde ihale etmeye devam edeceklerini, Türkiye'nin konut yapımına çok ihtiyacı olduğunu belirtti.
DEVLET DÜZENLEYİCİ OLMAK ZORUNDA
Yoksul halkın ev ihtiyacını karşılamak için Doğu'da pek çok ilde toplu konut projeleri yaptıklarının altını çizen Erdoğan Bayraktar, "Devlet önemli işlerde düzenleyici olmak zorundadır. Sosyal devlet olma görevimizi sürdürmek için sektörde olmaya devam edeceğiz" diye konuştu.
Sabah