Sektörel

Emlak Konut GYO'nun raporunu inşaatın önde gelen isimleri değerlendirdi!

Emlak Konut GYO'nun 'Gayrimenkul ve Konut Sektörüne Bakış' adıyla yayınladığı raporda, gerek Türkiye geneli, gerekse İstanbul özelinde yaşanan fiyat artışlarının balon oluşturmaktan uzak olduğu belirtildi.

'Gayrimenkul ve Konut Sektörüne Bakış' adı verilen raporda, sektöre ilişkin eğilimler, Türkiye'de ve dünyada konut fıyatları ve küresel ekonomideki gelişmelerin konut sektörüne etkileri, ayrıntılı grafiklerle ve sayısal verilerle değerlendirildi. Emlak Konut raporunda, orta ve alt gruba ait konut ihtiyacının da yoğun olarak sürdüğü vurgulandı. Raporda konuyla ilgili şu ifadeler yer aldı: "Türk konut sektöründe orta ve orta alt guruba ait konut ihtiyacı oldukça yoğun olarak sürmektedir. Orta üst ve lüks segmentte ise talebin artarak devam ettiği söylenebilir. Türk inşaat ve konut sektörü büyüyen Türkiye'nin lokomotif sektörlerinden biri olmaya devam edecektir" 


KONUTTA BALON YOK 


Raporda, fiyat artışlarının balon oluşturmaktan uzak olduğu ve artışın sağlam temel nedenlere dayandığı ifade edildi. Bu nedenler de şöyle sıralandı; Uzun vadeli konut kredilerinin 2007 yılında bankacılık sisteminde devreye girerek , vadeyi arttırması sonucu alım gücünü 'attırması, son 10 yılda kişi başı milli gelirin 3 bin dolardan, 10 bin doların üzerine çıkması, faiz oranlarının hem küresel bazda hem de Türkiye'de tarihin en düşük oranlara inmesi, ulaşım projeleri sayesinde daha hızlı seyahat olanağı sağlanan şehrin dış bölgelerindeki uygun fiyatlı projelere, köyden kente göçün devam ederek konut ihtiyacını arttırması, artan yabancı talebi, kentsel dönüşüm ile merkezi bölgelerdeki yenilenen konut varlığı ve düşük vergi imkânları, ekonomik istikrar, gelişen ülkelerin büyükşehirdeki konut fiyatlarına nazaran İstanbul'daki konut fiyatlarının göreceli olarak, Türkiye'de, ABD'deki gibi mortgage kredilerine dayalı fmansal varlıkların bulunmaması sonucu olası finansal spekülatif hareketlere maruz kalınması. 


Konut, güvenli yatırımın adresidir 


Konutta balon tartışmalarının zaman zaman yaşandığını söyleyen Dumankaya İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Uğur Dumankaya, konutta balon olduğuna inanmadığını dile getirdi. Raporda belirtildiği üzere gayrimenkul sektörünün Türkiye'nin lokomotif sektörlerinden biri olmaya devam edeceğini sözlerine ekleyen Dumankaya Inşaat'ın patronu Uğur Dumankaya, "Ekonomimiz için gayrimenkulün önemi tartışılamaz. Gayrimenkul, güvenli bir yatırım aracı olmaya devam edecektir. Fiyatlar konusunda dönem dönem yaşanabilecek artışlar, balon olarak nitelendirilmemelidir" dedi. 


Konut talebi devam ediyor 


Konut sektöründe balon olmadığı ve konut talebinin sürdüğünün altını çizen Teknik Yapı Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Umut Durbakayım, "Değişen ve gelişen müşteri talebini karşılamadığı için satılamayan konutları balon olarak değerlendirmek doğru değil. Konut her ne kadar temel ihtiyaçlarımızdan biri olarak tanımlansa da, bütçesel anlamda büyük meblağ gerektirdiği için müşteri seçiciliğine bağlı olarak alıcı buluyor. Bu seçiciliğe neden olan faktör ise üretim maliyeti nedeniyle mevcut projelerin sadece orta ve üst gelir grubuna hitap etmesi" açıklamasını yaptı. 


Gayrimenkul kazandıracak


Araştırma raporunu değerlendiren Kuzu Grup Yönetim Kurulu Üyesi Özen Kuzu, gayrimenkul sektöründe kriz ve balon tartışmalarının gündeme getirildiğini hatırlatarak, "Tüm veriler ve göstergeler Türkiye'de gayrimenkul ve konut sektöründe kriz ve balon iddialarını çürütüyor. Yayınlanan raporda bunu ortaya koyuyor. Sektörde zaman zaman bölgesel ve dönemsel durgunlukların yaşanması söz konusu olabilir. Ancak orta vade de gayrimenkul ve konut yatırımı kazandırmaya devam edecek ve fiyat artışları sürecektir" değerlendirmesini yaptı. 


Konutta balondan söz edilemez


Emlak Konut GYO tarafından hazırlanan araştırma raporu hakkında konuşan DKY İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Ali Dumankaya ise, Emlak Konut'un tespitinin çok doğru olduğunu belirterek, "Konutta balonun olması söz konusu değil. Konuta ihtiyaç her zaman vardır. Özellikle kentsel dönüşümün devam ettiği şu süreçte bu ihtiyaç hep olacak" dedi. Orta ve alt gelir grubunun konut ihtiyacının sürdüğüne de değinen Ali Dumankaya, bunun da arsa ve finans desteği ile çözüme kavuşturulmasının mümkün olduğunu dile getirdi. 


Posta