29 / 06 / 2024

Emlak piyasası en hareketli dönemini durgun geçirirken, fiyatları artık satıcılar değil alıcılar belirliyor!

Emlak piyasası en hareketli dönemini durgun geçirirken, fiyatları artık satıcılar değil alıcılar belirliyor!

Yaptıkları açıklamada gayrimenkul piyasasının en canlı olması gereken dönemini durgun geçirdiğini dile getiren emlak danışmanları, gayrimenkul fiyatlarını artık satıcıların değil, alıcıların belirlediğini dile getirdi.



Ülkemizde son aylarda yaşanan ekonomik sorun ve hükümetin faiz politikası sebebiyle bir zamanlar halkın en çok yatırım yaptığı gayrimenkul sektöründe, şimdilerde ciddi oranda bir durgunluk yaşanırken, konu ile ilgili önemli açıklamalar yapan emlakçılar eskisi gibi halkın artık bu sektöre yatırım yapmadığını söyledi.

Son zamanlarda sık sık gündeme gelen emlak sektöründe değişen talepler, artış gösteren fiyatlar, hükümetin kredi politikası, gayrimenkul sektöründe de dengeleri değiştirdi. Uzun seneler boyunca lider konumda olan konut satışlarının yerini arsa ve tarlalar aldı.

Konut satışlarının geçen seneye oranla yüzde 25 düşüş yaşadığını dile getiren gayrimenkul danışmanları, meydana gelen bu düşüş sebebiyle piyasanın durgunlaştığını ve konut fiyatlarında az da olsa düşüşün yaşanmasına neden olduğunu dile getirdi.

İLKHA'da yer alan gayrimenkul piyasasının en hareketli dönemini durgun geçirdiğini belirten gayrimenkul danışmanları, konut satışlarında yaşanan durgunluğun yerini hareketli bir piyasa almasının  hükümetin faiz politikasını değiştirmesiyle mümkün olacağını kaydetti.

Emlak piyasası en hareketli dönemini durgun geçirirken, fiyatları artık satıcılar değil alıcılar belirliyor!

EN HAREKETLİ DÖNEMİNİ DURGUN GEÇİRİYOR


Son günlerin en çok konuşulan konuları arasında yer alan emlak piyasasının en hareketli olması gereken dönemde olmasına rağmen halen durgunluğun sürdüğünü kaydeden gayrimenkul danışmanı Fırat Önal, "Gayrimenkul piyasasında yaklaşık bir senedir durgun bir dönem yaşanıyor. Şu anda gayrimenkul piyasasının en hareketli olması gereken dönemdeyiz. Fakat maalesef Türkiye genelinde olduğu gibi Batman'da konut fiyatlarında düşüş yaşandı fakat bu piyasaya iyi bir etki etmedi. Şu an biz piyasanın daha iyiye gitmesini bekliyoruz. Kiralama sektöründe de bir düşüş yaşanıyor. Şu an için köpük fiyatlar silindi ve ilerisi için bir fırsat olur mu? Olmaz mı? Bilmiyoruz. Bu gidişat ülkenin durumuna göre devam eder. Konut almak isteyenler ise, doğru ekspertizlerle ve doğru fiyatlardan yararlanmalarını tavsiye ediyoruz." diye konuştu.

PİYASADA DARALMA VE DURGUNLUK VAR


Konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamada 2024 yılı gayrimenkul piyasasında geçmiş yıllara nazaran farklı bir yıl olmaya başladığını dile getiren bir diğer gayrimenkul danışmanı Fatih Yeşilkaya, "2024'te alıcı piyasası daha ön plana çıktı. Piyasada bir daralma ve durgunluk yaşanıyor. Yalnız fiyatı doğru ve uygun olan mülklerde satış oluyor. Geçen yıl mayıs ayı ile bu sene mayıs ayına göre gayrimenkul  piyasasında yüzde 25'lik bir düşüş yaşandı. Fakat geçen seneye göre tarla satışlarında ise bir artış gözleniyor. Şu anda alıcı piyasası gözdedir. Çünkü artık bir gayrimenkul değerini piyasa değil, alıcılar belirlemeye başladı." dedi.

YATIRIM İÇİN DEĞİL BARINMAK İÇİN EV ALINIYOR

Gayrimenkul piyasasındaki durgunluğun faiz oranlarına bağlı olduğunu dile getiren Yeşilkaya, söz konusu durumun tersine dönmesiyle emlak piyasasının canlanacağını kaydederek, şöyle konuştu: "Son 6 ayda konut fiyatlarında duraklama ve daralma olduğu için satıcılar fiyatlarını biraz daha düşürüyor. Herkes piyasada yaşanan söz konusu bu durumu faiz oranlarına bağlıyor. Eğer ibre tersine dönerse, gayrimenkul piyasası açılacaktır. Şu an ev alanların çoğu yatırım için değil, barınmak için alıyorlar."

 

Dar gelirliye aylık 20 bin TL taksitle konut müjdesi! Resmen açıklandı!

Shelton Bodrum projesi görücüye çıktı! Tamamı 4+1'lerden oluşan 104 villa!

Kafalar karıştı! 1 Temmuz’dan sonra kiralar ne kadar artacak? Yılda kaç kez artış olacak?

 


Geri Dön