Sektörel

Emlak piyasasına sismik harita ayarı!

İnternete konulan yeni deprem haritası sistemi çökertti. AFAD’ın sitesinde halka açılan harita, yoğun ilgi sebebiyle yayından kaldırıldı. 

E-devletteki soyağacı uygulamasının ardından, yeni deprem haritası AFAD’ın internet sitesinde erişime açıldı. Yoğun ilgi sebebi ile kısa süre sonra geçiçi olarak yayından kaldırılan harita, vatandaşın oturduğu yerdeki deprem riskini öğrenmesine olanak sağlıyor. Deprem riskinin mahalle bazında ortaya çıkması, “ev ve arazi fiyatlarında dalgalanma olur mu” sorusunu da gündeme getirdi.

Milliyet Gazetesi'nden Mithat Yurdakul'un haberine göre; Türkiye Deprem Tehlike Haritası ve Parametre Değerleri Hakkındaki Bakanlar Kurulu Kararı yürürlüğe girdi. Harita, Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı’nın internet sayfasında yayımlanmaya başlandı. Haritayla, mahalle bazında deprem riski sorgulaması yapılabiliyor. 

Türkiye’nin yenilenen deprem haritası elektronik ortamda!

İnternet üzerinden mahallelerin deprem riskinin görülmesi, arazi fiyatlarında spekülasyonunda gündeme gelmesine neden oldu.  İstanbul depreminden sonra bazı semtlerin daha güvenli  ulunması, yapılaşmada tercihleri değiştirmişti.


İstanbul Emlak Komisyoncuları Odası Başkanı Nizameddin Aşa, 1999 depreminden sonra bir tedirginlik yaşandığını ve 2000’li yılların başında İstanbul halkının güvenli gördükleri bölgelere taşındığını hatırlatarak, “Sağlam zemin rağbet gördü. Sonra ilgi azaldı. Daha sonra Avcılar gibi deprem açısından, sabıkalı görülen yerler bile eski haline döndü. Bu haritanın da önemli bir etkisi olmaz” dedi.

Nizameddin Aşa, “Eskiden bodruma inilir, kolonlara bakılırdı. Şimdi o hassasiyet kalmadı” dedi. Depremden sonra Marmara sahiline bakan Kadıköy, Zeytinburnu, Beylikdüzü gibi yerlerin riskli olarak görüldüğünü anımsatan Aşa, “Artık Avcılar’da bile kimsenin umurunda değil” diye konuştu. Aşa, “Deprem yönetmeliğine göre yapılan binalarda sorun yok, riskli binalar kentsel dönüşümle yenileniyor. Emlak alıcısı şu anda beklemede” dedi.