Sektörel

Emlak piyasasında balon nasıl oluşuyor? 

Tok’s Emlak ve D.T İnşaat Kurucusu Deniz Tok resmi sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı paylaşımda emlak piyasasında balonun nasıl oluştuğunu anlattı. İşte Deniz Tok'un o paylaşımı...




Son yıllarda ülkemizde daha sık duyulmaya başlamış bir kavram olan emlak balonu konut sektöründeki spekülatif hareketler ve konut talebinin genellikle suni yollarla artırılması neticesinde fiyatların çok hızlı bir şekilde yükselmesi olarak belirtiliyor.  Peki emlak piyasasında balon nasıl oluşuyor? 

Tok’s Emlak ve D.T İnşaat Kurucusu Deniz Tok da resmi sosyal medya hesabı https://x.com/ToksEmlakDeniz üzerinden yaptığı paylaşımda emlak piyasasında balonun nasıl oluştuğunu anlattı.



Deniz Tok'un paylaşımı şu şekilde:

EMLAK PİYASASINDA BALON NASIL OLUŞUYOR ?

Özellikle ev/arsa almak isteyen kişiler suni balondan kaynaklı yer alamıyor ! Sektör temsilcisi olarak onların haklarını savunmak boynumun borcudur !

Gelin inceleyelim !

1. Piyasadan bi haber olan mülk sahibi

Yaklaşık 3 dakika önce bir telefon görüşmesi yaptım. Geçen sene 1 milyon tl bandına aldığı araziyi bu sene 2.5 milyon tl bandında satmak istiyor. Fakat arazinin şuan gerçek değeri 1.5 milyon tl. Zaten aç gözlü arkadaşımız ilanı kendisi girmiş müşteri bulamamış. Haliyle emlakçı arkadaşlara büyük ihtimal mesajlar atıyordur. 

Yerin ederine 1.5 milyon denilince hemen "gerek yok konuşmaya" diye sert bir tabirle kapatmak istedi. Bende aynı şekil karşılık verim kapattım.

Eğer sırf portföy almak için kabul etseydim, alttan alsaydım piyasada bir balon daha ben şişirmiş olacaktım.

Piyasa ederi ne ise o şekil çalışmak gerekir aksi halde bu tür portföylerle çalışmayınız dostlarım ! Verdiğiniz emeğe yazık !

2. Malı değerli olan mülk sahibi

Piyasadan haberi olmasına rağmen bilerek en yüksek fiyatı ister ve karşısındaki emlakçıyı iyi derecede kullanır. Emlakçı arkadaşlarda teklif gelince zaten fiyatı düşürür diye çalışır ama nafile.. 

Piyasada bu tür ilanlar olunca haliyle yeni portföy için emsal çalışılması yapılınca düşük fiyat söyleyince de mülk sahibi bakıp bunun dairesi x para ediyorsa benim dairem 2 x para ediyor demektedir. Haliyle ekstradan 1 balon daha şişirilir.. Bu sefer kendi topuğumuza sıkarız..

3. Art niyetli Emlakçıkar

Herkes kara emlakçılar beyaz değildir tabikide..  Özellikle piyasanın altında yer geldiğinde emlakçı arkadaşlarımızda dişine kan değmiş gibi üstüne koyma yarışması yaparlar. Mal sahibi arkadaşımız 2 milyon demişse meslektaşlarımız 2.5 milyona satar 500 bin kar yazarlar tek işlemde..

Zaten satan acil ihtiyaçtan satıyor.. Alanında sermayesi o kadar belki kendisini zorlaya zorlaya 500 bin daha veriyor..

Bunlar doğru şeyler değildir..


4. Abi buranın ederi bu değil bedavaya veriyorsun daha geçen yer sattım

Portföyü kaçırmamak yer almak için bilerek mülkün fiyatını yükselttirmek... Mülk alındıktan sonra gelen tekliflere mal sahibini ikna etmek ve satışı yapacağını düşünmek... Sektörü mahveden bir grup daha diyebiliriz..

Ve son olarak ayaklı emlakçı arkadaşlar..

Sevgili meslektaşlarıma, mülk sahiplerine ve yatırımcılara.. Bu 4 maddeden herhangi bir maddesini gördüğünüzde lütfen oradan koşarak uzaklaşın. Çünkü

Satılacak malınız aç gözlülükten satılmaz. Bekledikçe zarar edersiniz

Herkes bekliyordu! Asgari ücret ve en düşük emekli maaşı için kulislerdeki rakam ortaya çıktı!

Bankaların konut kredisi faiz oranlarında son dakika! İşte 1.5 milyon TL’nin aylık taksitleri ve geri ödemesi!

Milli Emlak, yüzde 20 indirim fırsatıyla arsa, lojman ve arazi satıyor!