Sektörel

Emlak sektörü 2022'de yükselişine devam edecek!

Pandemiye rağmen 2021'yi hareketli geçiren emlak sektörü 2022 senesinde de gözde sektör olmaya devam edecek. Yeni yılda çok sayıda konut projesinin raftan inmesi bekleniyor. 

Pandemi etkisiyle yükselen emtia fiyatları, tedarik sorunu ile yurt içinde arzın azalması sebepleri ile 2021 yılı gayrimenkul sektörü açısından farklı gelişmelerle yaşandı

Milliyet'ten Duygu Erdoğan'ın haberine göre; geliştiriciler tarafında, döviz kurunun da etkisiyle tedarik ve maliyet sıkıntıları yaşanırken tüketici için ise gayrimenkulde yüksek fiyat artışları meydana geldi. Bu kapsamda 2021'in ana gündemi talep yükselişi ve fiyatlar olduç Pandeminin etkisiyde 2021 yılının ilk yarısında hem yatırımlar, hem de satışlar durgunlaştı. Ancak azalan arzın etkisiyle fiyatların daha fazla çıkacağı endişesi, yılın ikinci yarısında bitmiş konutlara hızlı bir talep getirdi. Kamu bankalarının konut kredisi faizlerini bir miktar aşağıya çeken (yüzde 1.20) uygulamalarıyla birlikte hareketlilik devam etti.

Türkiye'de 'güvenli liman' olarak görülen gayrimenkul yatırımı, yılın son çeyreğinde altın ve döviz mevduatlarından gelir elde edenlerin de tercihi oldu. Buna göre, Türkiye Istatistik Kurumu'nun son açıkladığı kasım ayı verilerine bakıldığında, Kasım'da 178 bin 814 adetlik konut satışı yılın zirvesi oldu. Ocak-Kasım döneminde ise satışlar 1 milyon 2651 353'e çıkarak, bir önceki yılın zirvesini zorlamaya başladı. 50 bin sınırını aştı. 

 

Gayrimenkul sektörünün dinamiklerini değiştiren 2021'de tüm zamanların yabancıya satış rekorunu da getirdi. Yabancılara yapılan konut satışları Kasım ayında bir önceki senenin aynı ayına göre yüzde 48.4 artarak 7 bin 363 oldu. Toplam konut satışları içinde yabancılara yapılan konut satışının payı yüzde 4.1 olarak gerçekleşti. Geçen ayki satışla birlikte 11 aylık dönemde ulaşılan 51 bin 352 adetlik konut satış rakami, sektördeki ilk rekoru da getirmiş oldu. Sektörün beklentisi, 2021'de bu sayının 57 bin sınırını aşmasına yönelik. Dövizdeki kısa vadeli hızlı yükselişin de bu beklentiyi desteklediği ifade ediliyor. Daha önce 2020'de 41 bin 298 ve 2019'da 45 bin 967 seviyeleri aşılmıştı. Mars Investment Icra Kurulu Başkanı Hakan Bucak bu trendin 2022'de de devam edeceğini tahmin etti. 

“Üretim sınırlı kalır"

 

Sektörün yılın son çeyreği itbarıyla ise hareketlendiği görülüyor. Çeşitli bölgelerde yeni projeler için satışlar başlatıldı. Bu hareketin yeni yılın başında da süreceği öngörülüyor. Gayrimenkul sektöründe geçtiğimiz yıllarda arz ve talep dengesinin bozulduğunu vurgulayan EVA Gayrimenkul Değerleme Genel Müdürü Cansel Turgut Yazıcı, “Erişilebilir konuta ihtiyaç sürüyor ama maliyetleri dolayısıyla artık özel sektörün dar ve orta gelirliye bile konut imal etmesi mümkün değil gibi duruyor. İnşaat şirketlerinde proje yapma isteği görüyoruz ama realize eden sayısı halen çok az. Tüm şartlara ve zorluklara rağmen, 2022 gayrimenkulde fiyat artışlarının devam ettiği bir yıl olacak” dedi. 2022'de İstanbul'da şehrin merkez kısımlarının revaçta olacağına yönelik bir değerlendirme yapan Yazıcı, şu açıklamalarda bulundu:

“Öte yandan yabancıların mülk almaya sevdiği Esenyurt ve Beylikdüzü bölgelerinde de artış trendi devam ediyor. Talep şehir geneline de yayılıyor. Boğaz hattı yatırım açısından parlak dururken, bu sene sahil bölgelerinde geçen seneye göre biraz fiyat sakinlemesi olabilir. Konut almak artık eskisinden de zor oldu. Oturmak için konut alınabiliyorsa alınmalı. Çünkü yeni üretim çok az olduğu için kira fiyatları da yükseliyor, yatırım için konut alan sayısı artınca ve fiyatlar yükselince kiralık ev sayısı da azaldı."

“Çarklar dönüyor 2022 için umutluyuz"

 

Genel bir sektör değerlendirmesi yapan Artaş İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Çetinsaya, küresel pandemi krizinin etkili olduğu 2020 yılı ve devam ettiği 2021 yılında kısıtlamalar, karantina süreçleri ve ekonomik daralmalarla bir dönem geçirildiğini hatırlattı. Birçok sektörde, özellikle tedarik zincirlerinde büyük sıkıntılar yaşandığını kaydeden Çetinsaya, "Kovid-19'a karşı aşının bulunması ve ülkelerce aşı takviminin uygulanması piyasalarda yaşanan belirsizliği dağıttı. Ticari çarkların yeniden dönmesiyle birlikte şimdilerde 2022 yılına daha da umutla bakar olduk” dedi.

Bu kapsamda yatırımlardaki artış ivmesine dikkat çeken Çetinsaya, şöyle devam etti:

"TÜİK, 2021 yılının Ocak-Kasım aylarını kapsayan 11 aylık dönemde Türkiye'de satılan konut sayısının 1 milyon 265 bin 353 olduğunu açıkladı. Aralık ayı verilerinin gelmesiyle birlikte bu yılı 1 milyon 400 bin bandında güzel bir tablo ile kapatacağımızı öngörüyoruz. Ayrıca bu tablo konut yatırımının ne kadar güvenli bir liman olduğunun, ne kadar yüksek prim ve yatırım potansiyeli taşıdığının kanıtı niteliğindedir. İnsanların konuta gösterdiği ilginin en büyük sebeplerinden biri de son 20 yılda yakaladığımız ekonomik büyüme ivmesi ve geleceğe dönük ülkemizin taşıdığı potansiyeldir. Merkez Bankası'nın faizleri indirmesinin ardından kamu bankaları, sıfır konutlar için kredi faiz oranlarını 1 milyon TL altı tutarda yüzde 1.20'ye düşürdü. Önümüzdeki dönemde gayrimenkul yatırımcılarının piyasayı canlandıracak daha güçlü adımlar atacaklarını ümit ediyorum. Emtia fiyatlarındaki artış proje maliyetlerimizi yükseltse de bizler ülkemizin dinamiklerine güvendik ve yatırımlarımıza devam ediyoruz."

Emlak sektörü 2022'de altın yılını yaşayacak!