Sektörel

Emlak sektörü destek bekliyor!

Sebo Gayrimenkul Yönetim Kurulu Başkanı Sebahattin Gülçiçek, emlak sektörüne ilişkin açıklamalarda bulundu. Gülçiçek, emlak sektörüne de destek sağlanması gerektiğine dikkat çekerek, sektörde yaşanan mağduriyetlere değindi.

Sebo Gayrimenkul Yönetim Kurulu Başkanı Sebahattin Gülçiçek, emlak sektörüne ilişkin açıklamalarda bulundu. Sebahattin Gülçiçek, emlak sektörüne de destek sağlanması gerektiğine dikkat çekerek, sektörde yaşanan mağduriyetlere değindi.

İşte Sebahattin Gülçiçek'in o açıklaması:



Geriye doğru baktığımızda ne çıkan teşviklerden ne yapılan yardımlarından yararlanamayan  ama vergisini SSK'sını kirasını ödeyen hazırlanan genelgelerde adından bahsedilmeyen adeta yok sayılan sektör gayrimenkul sektörünün temsilcileri en son yayınlanan genelgede bütün sektörlerin ne olacağı belliyken kendisinden bahsedilmeyen gayrimenkul çalışanları her zamanki gibi yok sayıldı.

Genişletilen kısıtlamaların ardından mağdur olan esnaf için açıklanan yeni destek paketinde yer almak istiyoruz paketin gözden geçirilmesini ve emlakçıların da yardımlardan faydalanan sektörler arasında yer almasını bekliyoruz.

Daha acısı bu kısıtlama sürecinde tapular faaliyette alım satım işleri yürüyecek alıcı ve satıcı kendilerine gelen mesajı göstererek tapuya gidebilecek fakat satışı yapan gayrimenkul danışmanı tapuya gidemiyor. Bir sektör temsilcisi olarak bundan daha acı ne olabilir, bu durum karşısında suspus olan sektörü yönetenleri de hayretler içinde izlemeyi sürdürüyoruz. Bu olan bitenleri görüpte bir şey söylememek sektöre 20 yılını vermiş bir gayrimenkul temsilcisi olarak sektöre ve kendime haksızlık etmiş olurdum.

Hayallerimiz ve Umutlarımız Büyüktü

Ticaret bakanlığımız bir süre önce yetki belgesiyle yetkilendirmişti bizi biz de çok sevinmiş, kendimizi birşey zannederek ofislerimizin duvarlarına göğsümüz kapara kabara bu yetki belgelerini asmıştık. Biz de artık bundan sonra kendimizi yetkili görmeye başlamıştık.

Aslında iş öyle olmadı benim ofisimde 3 yıla yakındır asılı duruyor. Henüz kağıttan başka hiçbir şey ifade etmediği şu an itibarıyla ortada. Bir sürü umutlar hayaller dağıtıldı, gürültüler koptu, öyle haklar getirdi böyle oldu. Henüz olan hiçbir şey yok. Daha tapu dairesinde kanunen yetkili olmamıza rağmen gayrimenkulün üzerinde haciz icra varmı öğrenemiyoruz. Bu durumla karşılaşınca diyoruz ki biz aslında kağıt üzerinde yetkili uygulamada yetkisiz kişileriz. Buda insanın zoruna gidiyor

Tabi bunun birçok nedeni var. Çıkan yönetmeliğin kevgire dönüp neredeyse değişmeyen maddesinin kalmaması bir diğer neden. Birçok defa süre uzatımına gidilmesi, önüne gelene belge dağıtılması, sektörde faaliyet gösterenlerin sayısını yönetmenlik uygulamaya geçecek denerek anlamsız bir şekilde sektörle alakası olmayan kişilere belgeler verilerek şişirilmesi... Siz verilen süre içinde yetki belgesini almayan insanlara yeni süre uzatımları verirseniz, genel kanı bu işten birşey çıkmaz, bu yine uzar zaten bunun uygulanması da çok zor gibi düşüncelere yol açarsınız. çıkan yönetmeliğin de daha uygulanmaya konulmadan güvenilirliğini ortadan kaldırırsınız, önce sektörü ileriye getirecek düzenlemeler yapıp, oradan geri adım attığınız andan itibaren çıkan yönetmeliğe de sektörde faaliyet gösteren insanların güveni de beklentisi de kalmaz.

Hazırlanan bu yönetmenlik öyle görünüyorki daha çok değişikliklere uğrayacak uğradıkçada sektörün güvenirliği ve itibarı azalmaya devam edecek buna bir an önce dur diyip uygulamaya geçmek gerekiyor.

Emlak sektöründe yeşil ışık yandı!