Konut

Emlak sektörü için alınan tedbirlerin çoğu sahaya yansıtılmıyor!

Son dönemde yüksek kiralar ev sahibi ile kiracıyı karşı karşıya getirdi. İki taraf arasındaki anlaşmazlıkları değerlendiren Emlakçı Adil Arhan "Objektif olursak kiracı da haklı, mal sahibi de…" dedi. Ayrıca Arhan emlak sektörü için alınan tedbirlerin çoğu sahaya yansıtılmadığına dikkat çekti.

Pandeminin ardından fiyatların artmaya başlamasıyla emlak sektörü, fırsat sektörü olarak görülmeye başlandı. Hem satılık hem de kiralık konut fiyatları uçuşa geçti. Artan fiyatlar beraberinde kiracı-ev sahibi çatışmalarını getirdi.

Manşetaydın'da yer alan habere göre, son yıllarda ülkemizin gündeminden düşmeyen emlak sektörünün geldiği noktayı, Emlakçı Adil Arhan'a değerlendirdi.

Arhan; satılık-kiralık fiyatlarını, kiracı ve mal sahibinin bakışını, sektörün sorunlarını ve Nazilli’de bir emlak odasının olmayışı konularını anlattı.

UÇUK FİYATLAR PANDEMİYLE BAŞLADI!

Gayrimenkul sektöründeki fiyatların pandemiden sonra artmaya başladığını ifade eden Adil Arhan, hükümetin hanelerde maksimum yüzde 25, işyerlerinde ise yüzde 70 kira artışı için sınır koyduğunu anımsattı. 

Bu sınırlamanın, beraberinde hak sahibi ile kiracılar arasında çatışmaya yol açtığını söyleyen Arhan; “Objektif olursak kiracı da haklı, mal sahibi de… Kiracı diyor ki; 'Asgari ücret 11 bin 400 lira, kira 8 bin – 10 bin lira, faturalar bin 500 – 2 bin lira, peki ben ne yiyeceğim, çocuğumu nasıl okutacağım?' Ev sahibi de 'Konut aldım o benim gelir kaynağım'. Peki bu durumda kim haklı gel de işin içinden çık" şeklinde konuştu.

EMLAKÇILARA ÇATI LAZIM!

Özellikle online ilan sitelerinde fahiş fiyatların ve sahte ilanların önünü kesmek için getirilen TC kimlik doğrulama sisteminin de henüz oturmadığını anlatan Arhan, fiyatlarda bir nebze geri çekilmenin olduğunu ama insanların kazancına bakıldığında kira fiyatlarının hala yüksek olduğunu ifade etti.

Emlak sektörüne dair alınan tedbirlerin çoğu yerde sahaya yansımadığını söyleyen Arhan, kimsenin de getirilen kurallara uymadığını iddia etti.

İlçede Emlakçılar Odası bulunmadığı için sektörde birlik beraberlik olmadığını da dile getiren Adil Arhan, bir emlakçının kaydının Elektrikçiler Odası’nda olmasının mantığını anlamadığını vurguladı.

Arhan “Ben de Ticaret Odası üyesiyim. Emlakçıların her biri bir yere kayıtlı. Bizim emlakçılar olarak bir çatı kuruluşumuz olmalı ve gayrimenkul işiyle uğraşanların birarada toplanması lazım.” dedi.

KONUT FİYATLARI NE KADAR?

Eski ya da doğalgazı olmayan dairelerin kirasının 5 bin liradan yeni doğalgazlı dairelerin ise 10 bin liradan başladığını söyleyen Arhan, gerek kiralıkta gerekse de satılıkta fiyatların uçuk olduğunu savundu.

Emlakçı Arhan, “Ortalama bir daire için kira fiyatları Nazilli’de 5 ila 20 bin lira arasında. Satılıkta ise taban fiyatı 1 milyon liradan başlıyor. Çapahasan ile Zafer Mahallesi’nde dairelerin fiyatları aynı değil, neden? Metrekare, inşaat maliyetleri, özellikler aynı… Zafer’deki daireyi al götür Yeşil Mahalle’ye 500 bin lira oynuyor! Farkın sebebi, lokasyon!” ifadelerine yer verdi.

TOKİ'den bir ile daha yeni konut müjdesi! Tarih belli oldu!

Yeni kentsel dönüşüm yasasında öne çıkan 7 madde! Cumhurbaşkanı Erdoğan'da açıkladı!