Emlak sektörü pandemi sürecinden nasıl etkilendi?
Mars Gayrimenkul kurucu ortağı Samet Hızalan, emlak sektörünün pandemi sürecinden nasıl etkilendiğini anlattı.
Mars Gayrimenkul kurucu ortağı Samet Hızalan, emlak sektörünün pandemi sürecinden nasıl etkilendiği ile ilgili açıklamalarda bulundu. İşte Hızalan'ın o yazısı...
Türkiye pandemi sürecinin ilk başladığı anlardan itibaren yaptığı kritik hamleler ile sektörü diri tutup piyasaya sıcak nakit girişini sağladı. Pandeminin doğal etkisinden meydana gelen müstakil ev , arsa gibi taşınmazlara olan ilgide artmış bulunmakta , öyle ki yabancıya konut satışında Türkiye öne çıktı.
Ocak-eylül döneminde yabancıya konut satışında pandemiye rağmen önemli bir performans sergiledi, yılın 9 ayında 2019'un aynı dönemine göre yabancıya konut satışı pandemi nedeniyle sadece yüzde 18 düşerek 26 bin 165 adet olarak gerçekleşti. Eylül ile birlikte üst üste 5 ay artış gösteren yabancıya konut satışı, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 26,1, ağustosa göre de yüzde 35,3 artış gösterdi.
Salgının en çok hissedildiği ülkelerden İtalya ve Fransa'da ise konut sektörü en fazla etkilenen alanların başında geldi.
Eylülde geçen yılın aynı dönemine göre yabancıya satışta yüzde 26 artış yaşandı. Bu yükselişin devam edecek gibi görünüyor. Dolayısıyla bu yılın toplamında yabancıya konut satışında ciddi bir oran elde edebilir ve yılı en az kayıpla atlatabiliriz. Avrupa'da yabancıya konut satışı piyasasında sadece Almanya'nın Türkiye'deki gibi olumlu bir havaya sahip olduğu görünüyor. Ancak bu ülkedeki yıllık konut satışı Türkiye'nin bir aylık rakamına denk geliyor. Daha da ötesi Almanlar, daha çok yurt dışından gayrimenkul alıyor.
Ayrıca Türkiye’de belediyeler tarafından 2019'da 122 bin 752 daire, 2020 yılının ilk 6 aylık döneminde ise 212 bin 231 daire için yapı ruhsatı verildi. Bu kapsamda, 2020'nin ilk altı ayında, bir önceki yılın aynı dönemine göre yapı ruhsatı verilen daire oranında yüzde 72,9 artış oldu.
Öte yandan TOKİ, 2003'ten itibaren inşaatına başlanan 969 bin 925 konutun 798 bin 819'unu 2020'nin Eylül sonu itibarıyla sosyal ve teknik donatılarıyla birlikte tamamladı.
TOKİ tarafından yürütülen Sosyal Konut Programı kapsamında, 2020 yılı sonuna kadar 102 bin konutun üretilmesi planlandı. TOKİ tarafından, 2021'de de Sosyal Konut Programı kapsamında, 100 bin konutun sosyal ve teknik donatılarıyla birlikte üretilmesi hedefleniyor.
TÜİK İşgücü İstatistikleri, Eylül 2020 raporu yayımlandı. Yayımlanan rapora göre Türkiye'de işsizlik oranı yüzde 12,7 olarak gerçekleşirken inşaat sektöründe istihdam yükseldi. Eylül aşı işsizlik rakamlarında inşaat sektörünün de önemli katkısı gerçekleşti. İnşaat sektörü istihdam oranı 2020 yılının Eylül ayında 166 bin kişi artış gösterdi.
Aşının da bulunmasıyla olumlu havanın daha fazla eseceği kanaatindeyim..