Emlak sektöründe hizmet kalitesi artacak!
Emlakçılık yapacaklar ve taşınmaz ticaretiyle uğraşacaklar için yeni dönem başlarken, ilgili yönetmelikle zorunlu kılınan en az 100 saatlik eğitimin çevrim içi alınabilmesi imkanı da sunuldu.
Emlakçılık yapacaklar ve taşınmaz ticaretiyle uğraşacaklar için yeni dönem başlarken, ilgili yönetmelikle zorunlu kılınan en az 100 saatlik eğitimin çevrim içi alınabilmesi imkanı da sunuldu.
AA muhabirinin derlediği bilgiye göre, emlakçılık sektörü, mağduriyetlerin ve kayıt dışılığın engellenmesi için çıkarılan "Taşınmaz Ticareti Hakkında Yönetmelik'te Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik" ile getirilen uygulamalara dikkatini çevirdi.
Yönetmeliğe göre, yetki belgesi olmayan ve kayıt dışı çalışan kişilerle iş yapan, komisyon paylaşan emlakçılara ceza kesilebilecek ve yetki belgeleri iptal edilecek. Yeni bir emlak işletmesi açılabilmesi için Mesleki Yeterlilik Belgesi'nin (MYK) yanı sıra bu konuda en az 100 saatlik eğitim alınması zorunlu. Bu işle ilgileneceklerin mezuniyet durumuna göre en az 12 ay veya 6 ay emlak danışmanlığı yapmış olması koşulu bulunuyor. En az 100 saatlik mesleki eğitim almayanlar ve mesleki deneyime sahip olmayanlar emlak işletmesi açamıyor ve faaliyette bulunamıyor.
Emlakçılığa başlamak isteyenlere yönelik eğitimler de başlatıldı. Bu kapsamda Yüksek İhtisas Üniversitesi Sürekli Eğitim Merkezi (YİÜSEM), "Taşınmaz Ticareti Eğitimi Sertifika Programı"nı hayata geçirdi.
"SEKTÖRDE HİZMET KALİTESİ ARTACAK"
YİÜSEM Eğitim Koordinatörü Gürsin Gürkan, AA muhabirine, bu isimle açılan ilk programı başlattıklarına vurgu yaparak, eğitime ilişkin bilgi verdi. Emlakçılık sektöründe yeni dönem başlatan düzenlemenin uzun süredir beklendiğini dile getiren Gürkan, "Getirilen eğitim zorunluluğu sektörde hizmet kalitesinin artmasını, haksız rekabetin ortadan kaldırılmasını ve kayıt dışılığın önlenmesini sağlayacak. Yeni yönetmelik gereği yetki belgesi olmayanlar emlakçılık yapamayacak. Emlakçılık yapmak isteyenlerin de 100 saatlik eğitim alması gerekiyor. Bu eğitim çevrim içi de alınabilir" şeklinde konuştu.
Ortaöğretim veya yükseköğretim kurumlarının taşınmaz ticaretiyle ilgili alanlarından ya da bunlara denkliği kabul edilen yurt dışındaki öğretim kurumlarından mezun olanların eğitimden muaf tutulacağının altını çizen Gürkan, eğitimi almadan, yetki belgesi olmadan ve kayıt dışı çalışan kişilerle iş yapan, komisyon paylaşan emlakçılara ceza kesilerek, bunların yetki belgelerinin iptal edilebileceğini belirtti.
Gürkan, Mesleki Yeterlilik Belgesi'nin yanı sıra 100 saatlik eğitimin önemini vurgulayarak, şunları söyledi:
"Meslek mensuplarının 100 saatlik eğitim alıp almayacağı 5 Haziran 2018'den önce oda veya vergi kaydı olup olmamasına bağlı. Bu tarihten sonra işe başlayan tüm meslek mensupları 100 saatlik eğitimi almak zorunda. Mesleki Yeterlilik Belgesi'ni Milli Eğitim Bakanlığından aldıkları eğitimle sağlayanlar bundan muaf olabiliyor."
EĞİTİMİ İSTEYEN YÜZ YÜZE İSTEYEN UZAKTAN ALABİLİYOR
Gürkan, YİÜSEM bünyesinde başlattıkları eğitim programına özellikle mevcut emlakçılar ve gelecekte mesleği yapmayı düşünenlerin yoğun ilgi gösterdiğini fakat programa sınırlı sayıda başvuru alabildiklerini dile getirerek, şöyle konuştu:
"Biz üniversitemizin Sürekli Eğitim Merkezi'nde başlattığımız programla yüz yüze eğitimin yanı sıra uzaktan eğitim imkanı da sağladık. Tapu işlemleri, gayrimenkul hukuku ve değerlemesi, müşteri ilişkileri yönetimi, imar hukuku ve vergilendirme gibi konular eğitim programında yer alıyor. Özellikle mesleğe yeni başlayacaklara yönelik atılan bu adımlardan sonra mevcut meslek mensuplarına yönelik eğitim programlarının da açılması bekleniyor. Türkiye'de emlakçılık faaliyetlerinin eğitimli, gerekli yetkinliğe ve iş tecrübesine sahip kişilerce yürütülebilmesi için eğitim programlarına ihtiyaç var."
Gürkan, yeni düzenlemeyle getirilen zorunlukların, mesleğin kayıt altına alınması bakımından da önemli olduğunu ifade etti.
Mustafa Hakan Özelmacıklı: Yetki belgeli emlak işletmeleri ile çalışın!