Sektörel

Emlak sektöründe Rusya-Ukrayna savaşı hareketliliği!

Türkiye'de konut satışları, geçtiğimiz senenin Şubat'ına göre yüzde 20,1 yükseliş kaydetti. Sektör temsilcileri, yabancı yatırımcıların akınına uğrayan Türkiye'deki emlak alanında gelecek günlerde yeni bir hareketlenme yaşanabileceğine dikkat çekiyor. Megakent İstanbul’daki markalı ve lüks konut projelerine yatırımda bulunmak amacıyla acentelerle görüşmeler yapan Ruslar, listenin ilk sırasında bulunuyor

Rusya ve Ukrayna arasındaki savaşta Türkiye güvenli liman şeklinde görülüyor ve bu durum da gayrimenkul sektörünün hareketlenmesini sağlıyor. Megakent İstanbul’daki markalı ve lüks konut projelerine yatırımda bulunmak amacıyla acentelerle görüşmeler yapan Ruslar, listenin ilk sırasında bulunuyor. Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) duyurduğu 2022 Şubat verilerine göre de Türkiye'de konut satışları geçtiğimiz seneye oranla yüzde 20,1 yükseldi. 

TÜİK verileriyle ilgili açıklamalar yapan Gayrimenkul Danışmanı Gülcan Altınay, “Konut satışlarında İstanbul 18 bin 752 konut satışı ve yüzde 19,2 ile ilk sırada. Onu 8 bin 464 konut satışı ve yüzde 8,7 pay ile Ankara, 5 bin 575 konut satışı ve yüzde 5,7 pay ile İzmir izledi. 23 konutla Ardahan, 40 konutla Hakkari ve 47 konutla Bayburt ise en az satışın olduğu şehirler olarak dikkat çekti" şeklinde konuştu.

Peki konut satışları Rusya ve Ukrayna arasındaki savaştan nasıl etkilendi? Yabancıya konut satışları arttı mı? Rusların Türkiye'den gayrimenkul alımı düştü mü? İşte ayrıntılar...

 

Yabancılara yapılan satışlara da değinen Gülcan Altınay, Türkiye'de 2022 Şubat'ta yabancılara 4.591 konutun satışının yapıldığını, toplam konut satışlarında da yabancılara gerçekleştirilen konut satışının payının yüzde 4,7 olarak gerçekleştiğini dile getirdi. Yabancıların taleplerinin en yüksek olduğunu kentin bin 958 konut ile megakent İstanbul olduğuna dikkat çeken Altınay, İstanbul'un ardından Antalya ve başkent Ankara'nın da tercih edilen kentlerden olduğuna vurgu yaptı. 

VATANDAŞLIK İÇİN GELİYORLAR

Ülkelere göre alıcıların tercihlerinde değişilikler ve farklılıklar yaşandığının altını çizen Altınay, vatandaşlığın önem arz eden bir unsur olduğuna, vatandaşlık haricinde yatırım, kısa süreli tatil, emeklilik şeklinde farklı hedelerle gayrimenkul satın alan yabancı alıcıların da bulunduğunu belirtti. Altına, "Suudi Arabistanlılar, Ürdünlüler yatırım, Ruslar tatil, Iraklılar ve İranlılar ise oturma izni amacıyla Türkiye’den ev alıyor" diyen Altınay, "Çinliler de Türkiye’nin Avrupa ve Amerika’ya kolay vize alabilen ülkelerden olması nedeniyle vatandaşlık almak istiyor" şeklinde konuştu.

'RUSYA'NIN İLGİSİ DAHA DA ARTACAK'

Gülcan Altınay, gelecek aylarda Avrupa ve Amerika Birleşik Devletleri'nin Rusya’ya ilişkin yaptırımları sebebiyle, Rusların Türkiye’ye olan ilgisinin daha artacağına vurgu yaptı. Gülcan Altınay, Türkiye’ye en çok ilginin gösterildiği ilk üç ülke arasında Rusya'nın yer aldığını fakat şu an Avrupa ve ABD tarafından Rusya’ya uygulayacak olan yaptırımların konuşulmasıyla bu durumun önemli hale geleceğini aktardı.

Gelecek günlerde Rus yatırımcıların değişik ülkeleri tercih etmek zorunda kalmasının olası olduğunu belirterek, bu noktada Türkiye'nin akıllara ilk gelen ülkeler arasında olacağını dile getirdi. Altınay, gelecek aylardan itibaren Rus yatırımcıların Türkiye’deki gayrimenkul alımlarına hız vermelerini öngördüklerini vurguladı.

Milliyet'ten Betül Yasemin Keskin'in haberine göre; Rus alıcıların turizm cenneti Antalya, megakent İstanbul ve Ege'nin incisi İzmir ilk sırada olacak şekilde, sahil şehirleriyle ilgilendiklerinin altını bir kez daha çizen Altınay, diğer ülke vatandaşlarına göre daha yüksek fiyatlı gayrimenkulleri tercih ettiklerine de dikkat çekti.

Konut almak için şu an doğru zaman mı? Fiyatlar düşecek mi?

Rusya ve Ukrayna savaşı konut satışına doping oldu!

2022 Şubat'ta 97 bin 587 konut satıldı!

Ruslar konut alımı için Türkiye’ye yöneliyor!