28 / 04 / 2024

Emlak sektöründe takas dönemi başladı! Kredi getirili konutlar takas ediliyor!

Emlak sektöründe takas dönemi başladı! Kredi getirili konutlar takas ediliyor!

Banka kredisine erişemeyenler çareyi takasta buldu. Emlak sitelerinde binlerce ev, araç, arsa, tarla ve iş yeri takas kabul ederken, İstanbul’da 101 milyon TL değerinde bir köşk, Beylikdüzü’nde 70 milyon TL’ye 13 daire, İstanbul’da gayrimenkul, dükkan ve araç takas edilmeyi bekliyor.



Konut kredisi faizlerinin yüzde 40’ları aşması ve kredi musluklarının özel bankalarda 3 milyon TL’yi çok geçmemesi takas yöntemini harekete geçirdi. Finansmana erişim zorluğu karşısında ellerindeki mülkleri satamayan kişiler, konut, arsa, tarla, otomobil, hatta iş yerlerini değiş tokuş ediyor.

Emlak sitelerinde binlerce ev, araba, arsa, tarla, iş yeri takasa çıktı. Satışa çıkan ve takas kabul edilen taşınmazlar arasında lüks villalar, fabrikalar, tarlalar, çiftlik evleri, hatlı ticari taksi ve bunun yanı sıra, taksi durağı da yer alıyor.

Emlak sektöründe takas dönemi başladı! Kredi getirili konutlar takas ediliyor!

KİRA GETİRİLİ KONUTLAR TAKASTA

Dünya gazetesinden Hamide Hangül’ün haberine göre, İstanbul, gayrimenkul ve araç takasında ön plana çıkarken, Ankara, İzmir, Tekirdağ, Balıkesir gibi çok sayıdaki kentte de takas ilanları dikkat çekiyor. Ev takasında fiyatlar 1 milyon TL ile 70 milyon TL arasında farklılık gösterirken, emlak ilanlarında oturumluk ve yatırımlık kira getirili evler; dükkan, arsa, tarla ve otomobil karşılığında takasa açık durumda.

Emlak platformlarında öne çıkan çeken ilanlar arasında, 3 milyon lira değerinde taksi durağı, İstanbul Ataşehir’de 13,5 milyon liraya 3+1 daire, Pendik’te 4+1 dubleks, Başakşehir’de 9 milyon liralık 4+1 daire, ev ve otomobil takasına açık olarak yer alıyor.

LÜKS VİLLA KARŞILIĞINDA DAİRE VE OTOMOBİL

Lüks mülkler de takas kabul eden gayrimenkuller arasında yer alıyor. Üsküdar’da 101 milyon TL değerinde Boğaz manzaralı tripleks köşk, İstanbul Anadolu Yakası veya Bodrum’da gayrimenkul veya lüks otomobille takas edilmeye açık durumda.

Yine Antalya’da 23 milyon TL’ye 4+1 havuzlu lüks villa, Nişantaşı’nda 44 milyon TL’ye havuzlu lüks daire, Beylikdüzü’nde 32 milyon TL’ye ikiz villa, İzmir’de 12 milyon TL’ye villa, Yalova’da 15,5 milyon TL’ye çiftlik, Şile’de 11 milyon TL’ye villa, Bahçelivler’de 11 milyon TL’ye 5+2 dubleks, daire, arsa ve araç takası kabul eden mülklerden. Yine Beylikdüzü’nde site içinde 70 milyon TL değerinde 13 daire, İstanbul’da ofis, dükkan, imarlı arsa karşılığında takas kabulüyle ilana çıktı.

Emlak sektöründe takas dönemi başladı! Kredi getirili konutlar takas ediliyor!

TAKAS YENİDEN HAREKETLENDİ

Konuya ilişkin açıklama yapan bir sektör temsilcisi, konut satışlarının yavaşladığı ortamda takasın tekrar hareketlendiğinin altını çizdi. Yalnızca tüketicilerin değil, çeşitli illerden müteahhitlerin de kendi aralarında takas yapabildiğine vurgu yapan sektör temsilcileri, “Örneğin birinin Ankara’da, bir diğer müteahhidin İstanbul’da konutu varsa, takas yöntemiyle şanslarını il değiştirerek denemek istiyor.

Yine takasla inşaat malzemesi değiş tokuşa son vermişti. Şimdi yeniden gündeme geldi” dedi. Bir başka sektör yetkilisi ise galeriden araç almak isteyenlerin, eski aracın üzerine tarla ve dolar bazında vade önerdiği, satış için karşılıklı fiyat araştırmasının ardından satışın gerçekleştiğine işaret ediyor.

Gayrimenkul Danışmanı Şenay Araç Demir, son 10 gündür gayrimenkul piyasasında takasın hareketlendiğini ifade etti. Kredi çekemeyen fakat yerini satmak isteyenlerin, karşılıklı gayrimenkul takası için masaya oturmaya başladığının altını çizen Demir, “Örneğin 400 metrekarelik 30 milyon lira değerindeki bir dükkan almak için, 100 metrekarelik 10 milyon liralık dükkan, üzerine araç takası için mülk sahipleri karşılıklı iletişim kuruyor. Kalan tutarı, elinde dövizi ya da parası varsa 4 taksitte vade yapıyor” şeklinde konuştu.

FİNANSMAN ARACI GÖRÜLÜYOR

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Gayrimenkul Hizmetleri Komite başkanı ve Tüm Girişimci Emlak Müşavirleri Derneği (TÜGEM) Kurucusu Hakan Akdoğan ise konuya ilişkin yaptığı açıklamada konutta kredi muslukları sıkılaşınca, maliklerin de takasa yöneldiğini kaydetti. Akdoğan, “Piyasanın ve nakit akışının yavaşladığı dönemde takaslar öne çıkıyor. Araç takası olabiliyor. Arsası vardır ya da eve ihtiyacı varsa, arsasının, tarlasını verip ev almak isteyen kişiler oluyor. Değiş tokuş sonrası kalanı, 3-12 ay taksitlendirme yapılıyor" dedi.

TAVUK ÇİFTLİĞİ DE MISIR FABRİKASI DA TAKASA AÇIK

Emlak sitelerindeki ilanlardan yapılan incelemelere göre, Bolu’da 25 milyon lira değerinde tavuk çiftliği, İstanbul’da konut, dükkan, otomobil takasına açık. Yine Ankara’da 140 milyon lira değerinde fabrika, Akçakale’de 50 milyonluk mısır fabrikası ve bunun yanı sıra, Konya’da 24 milyon liraya 4 katlı mağaza, ana cadde üzeri arsa, daire ve otomobil takasına açık.

Merkez Bankası resmen açıkladı! Yıllık enflasyonda en belirgin artış kirada!

Gezici tırlar ‘Yerinde Dönüşüm’ projesini anlatmak için yola çıktı!

Adalet Bakanı Tunç resmen açıkladı! Kirada yüzde 25’in üzerinde de anlaşma mümkün!

Geri Dön