22 / 12 / 2024

Emlak sektöründeki krizin başlıca nedenleri!

Emlak sektöründeki krizin başlıca nedenleri!

Gündemden düşmeyen emlak sektörünün yaşadığı sorunla, sektördeki son durumlar ve güncel kira fiyatları hakkında önemli açıklamalar yapan ALEKOD Başkanı Abdullah Tuncer sektörün istikrarsız bir grafik çizdiğini dile getirdi.



Son beş senede hızlı bir artış gösteren konut fiyatları, satışların düşmesiyle yerini de yavaşlamaya bıraktı. Yükselmeye devam eden kredi faizleri ve elinde nakit olanların birikimlerini mevduat faizine yatırması bu durgunluğun başlıca sebepleri arasında yer aldı. Konu ile ilgili olarak paylaşılan detaylara göre hem Türkiye'de hem dünyada yaşanan olaylar da gayrimenkul sektörünü doğrudan etkiledi. Son olarak da yabancılara yönelik yapılan yasalar Alanya’da sektörü sonu bilinmez bir krize sürükledi. Alanya Emlak Komisyoncuları Derneği (ALEKOD) Başkanı Abdullah Tuncer konu ile ilgili olarak yaptığı değerlendirmede sektör hakkında doğru olmayan algılar oluşturulduğunu ve bunun sektörü olumsuz etkilediğini dile getirdi.

SEKTÖRDE İSTİKRARSIZ GRAFİK 

Alanya Postası'ndan Fatma Bedia Uyar imzalı habere göre Alanya Emlak Komisyoncuları Derneği (ALEKOD) Başkanı Abdullah Tuncer gayrimenkul sektöründeki krizin başlıca sebepleri sıraladı. Abdullah Tuncer açıklamasında "Emlak sektörü Türkiye'de son 20 senede istikrarsız bir grafik çizdi ve bunun nedeni olarak yaşanan ekonomik krizler, terör olayları, darbe girişimi gibi durumlar gösterilebilir. Türkiye'de konut satış rakamları son 5 senede yıllık 1.200.000 ila 1.500.000 adet civarındadır.  Bölge açısından bakıldığı zaman da yukarda saymış olduğumuz sebeplerden dolayı konut satışlarında çok ciddi dalgalanmalar yaşadığımızı söylemek mümkün” ifadelerini kullandı.

Emlak sektöründeki krizin başlıca nedenleri!

MİLYARLARCA DOLARDAN YATIRIMDAN MAHRUM KALINDI 

Yabancılara yönelik olarak yanlış algılar olduğunu ve hayata geçirilen yasaların Alanya’daki emlak sektörünü yıkıma uğrattığını dile getiren Abdullah Tuncer, "Alanya yabancılar tarafından da talep gören bir ilçe olduğu için siyasiler tarafından yabancı konut talebinin ülke genelinde yaşanan konut fiyat artışlarının asıl nedeni gösterilmesinin sonucu olarak, hükümetin yabacıların Türkiye'deki hayatını zorlaştırıcı uygulamalarının olumsuz etkilerini çok ağır yaşayan şehirler arasında diyebiliriz. Ülke genelinde son 10 senede 16 milyon konut satışı gerçekleştirilmiş olup bunun 379 bin adeti de yabancılara yapılmıştır, yani yüzde 2,50 civarında bir orandır. Son dönemlerde yabancı konut yatırımcılarına karşı oluşturulmuş olan algının ne kadar yanlış olduğu bu rakamlarla da ortadadır. Yurttaşlarımız doğal olarak ilgisi olmayan bir konu üzerinden siyaset yaparak Türkiye'yi milyarlarca dolarlık yatırımdan mahrum bırakmak çok yanlıştır. Gelmiş olduğumuz noktada hükümetin aldığı tedbirlerden ötürü yabancıya konut satışı neredeyse tamamen durmuştur. Türkiye ile kıyaslanan İspanya ve Portekiz'de yabancı oranı yüzde 10-11 civarındadır. Yabancılara konut satışı konusu artık adeta bir beka meselesiymiş gibi lanse ediliyor fakat öyle değildir. Kanun koyucu ilk kez 1934'te yabancıya konut satışı ile ilgili kanunu çıkarmış ve 2021'de de "ilçe bazında özel mülkiyete konu olabilecek gayrimenkullerin ancak yüzde 10'u yabancılara satılabilir. " diyerek bu durumu kısıtlamıştır” dedi.

Emlak sektöründeki krizin başlıca nedenleri!

FAHİŞ ARTIŞLAR DARBE VURUYOR

Konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamada sektördeki maliyetlerin çok yüksek olduğunu da dile getiren Başkan Tuncer, "Konut fiyat artışlarının gerçek sebebi inşaat maliyetlerinde yaşanan fahiş artışlardır. Betona, cama, pvcye, kabloya gelen yüzde 1000-2000'lik artışların sebepleri araştırılmalıdır ki geçtiğimiz günlerde Türkiye İstatistik Kurumu Başkan Yardımcısı da şirketlerin kar marjını sebepsiz artırarak enflasyonun artmasına sebep olduğu şeklinde bir açıklama yaptı. Konut fiyatlarının indirilmesi önünde samimi bir tavır koyularak, depremin yarattığı inşaat malzemesi talebi de  göz önünde bulundurulup derhal bu kalemlere ihracat kısıtlaması getirilmelidir” dedi.

KİRALAR NORMALE DÖNDÜ

Son olarak da gündemden düşmeyen güncel kira fiyatları hakkında bilgilendirmeler yapan  Abdullah Tuncer, "Kiralara da değinecek olursak son dönemlerde kira bedellerinin Barselona şehriyle yarıştığı söyleniyor. Barselona’da güncel kira fiyatları aylık bin Euro'dan başlar ve bunlar da stüdyo ya da çok küçük 1+1 dairelerdir. Ukraynalıların adeta akın ettiği dönemin ardından kentimizde kira bedelleri normale döndü diyebiliriz. Yanlış bilgilerle halkımızın manipüle edilmesi hem siyasi hem de ticari olarak etik değildir” diye konuştu. 

 

'Emekliler için 2 bin 500 TL kira ile sosyal konut sağlanabilir' önerisi!

Bina zemini nasıl olmalı? Zemin sıvılaşmasının olduğu yere ev yapılır mı? İstanbul'da riskli bölgeler hangileri?

Plansız yapılaşma şehirleri vurdu! Sıcaklık farkı 25 dereceye çıktı!


Geri Dön