Sektörel

Emlak sektörüne İngiliz modeli önerisi!

Eskidji Ankara Bölge Ortağı Köksal Ünal, emlak sektörüne yönelik yasa çalışmalarında İngiliz modelinin referans alınabileceğini belirterek, “Çünkü İngiliz sistemi daha sade, orada Emlak Müşavirliği var, kurallar ve kriterler belli” dedi.

Sosyal hayatta önemli bir yeri bulunan, ancak uzun yıllar “bir masa bir kasa” şeklinde yapıla gelen emlakçılık faaliyeti yasa ile yeniden düzenlenirken, sektörün uzmanlarından Köksal Ünal’dan “İngiliz modeli” önerisi geldi. 


Eskidji Ankara Bölge Ortağı Köksal Ünal, son yıllarda inşaat sektöründe konut üretimi ve ticaretinde rekor büyüme ile emlak piyasası devasa bir sektöre dönüşmesinin, mevzuatla ilgili konuların yeniden düzenlenmesi ihtiyacını artırdığını ve Emlak piyasasına yönelik yeni yasal düzenlemenin hükümetin gündeminde olduğunu belirtti. Sektörün tüketici, müteahhit, emlakçı, bankalar ve devlet gibi önemli ayakları bulunduğunu belirten Ünal, “Piyasanın işleyişi, vergi ve diğer boyutları ve bu alanda faaliyet gösterenlerin niteliklerine ilişkin yapılacak mevzuat düzenlemeleri büyük önem taşıyor” dedi. Emlak sektörü ile ilgili düzenlemelerde referans alınabilecek ülkelerin başında İngiltere’nin geldiğini ifade eden Ünal, “Çünkü İngiliz sistemi daha sade. Orada emlak müşavirliği var, sahibinden modeli yok. Mutlaka bir emlak müşavirliğiyle anlaşıyorlar. Satıcı komisyon ödemiyor, alıcı yüzde 3 komisyon ödüyor. Kurallar ve kriterler belli. Alıcı satıcı bir araya gelmiyor. Emlak müşavirine yetki veriliyor” diye konuştu.

-“Türkiye’de bir milat olur”?

Ünal, emlak piyasasının kapsamlı biçimde yeniden düzenlenmesi yönündeki yasa çalışmalarına destek verirken, 1999 yılında yaşanan büyüm depremin ardından 2001 yılında çıkarılan Yapı Denetim Kanunu örnek verdi ve bu yasa ile inşaat sektöründe kalite ve depreme dayanıklılık şartlarının sağlandığını hatırlattı. Emlak sektörü ile ilgili konuların da benzer güçlü bir düzenleme ile çözülebileceğini belirten Ünal,  “Bu manada Türkiye’de bu şekilde geniş kapsamlı bir yasa bir milat olur” dedi.

-“Emlak Müşavirliği sistemine artık geçmeliyiz”…

İşin “emlakçı” boyutunun büyük önem arz ettiğini ifade eden Ünal, emlakçılığın hiçbir vasfı olmayan kişilerin icra ettiği bir meslek olmaktan çıkarılması, Emlak Müşavirliği sistemine geçilmesi yönündeki görüşlerini şu sözlerle anlattı:

“Hiçbir iş yapamayan emlakçı olabiliyor. Bence bu yasayla bu işin önüne geçilmeli. Emlakçılık kelimesi güzel bir kelime değil, artık Emlak Müşavirliği olmalı. Her bölgede belli sayıda ve belli kriterlerde Emlak Müşavirlikleri olmalı. Bölgenin nüfusuna, konut sayısına bakılarak her bölgede belli sayıda emlakçıya müsaade edilmeli. Teknik personel mecburiyeti olmalı. Emlak Müşavirliği sistemini artık getirmemiz gerekiyor. Vergi mevzuatını bilen muhasebeci ya da mali müşavir, hukuk noktasında bir avukat, mimar, iç mimar, bir inşaat mühendisinden oluşan teknik kadroların bir emlak ofisinde çalışması gerekir. Artık tapu dairesinde bir işlem yapılacaksa o gayrimenkulün emlak komisyon faturası da o evraklardan biri olmalı. Bunun artık standartlarının gelmesi lazım. Bu müsaadeler verilirken de kriterler iyi izah edilmeli. İnanılmaz sayıda bir emlak kirliliği var. Komisyon hususunda da düzenlemelerin gelmesi lazım... ”




Haber Milliyet Ankara Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı...



Sosyal hayatta önemli bir yeri bulunan, ancak uzun yıllar "bir masa bir kasa" şeklinde yapıla gelen emlakçilik faaliyeti yasa ile yeniden düzenlenirken, sektörün uzmanlarından Koksal Ünal'dan "İngiliz modeli" önerisi geldi. 


Eskidji Ankara Bölge Ortağı Koksal Ünal, son yıllarda inşaat sektörü nde konut üretimi ve ticaretinde rekor büyüme ile emlak piyasası devasa bir sektöre dönüşmesinin, mevzuatla ilgili konuların yeniden düzenlenmesi ihtiyacını artırdığını ve Emlak piyasasına yönelik yeni yasal düzenlemenin hükümetin gündeminde olduğunu belirtti. Sektörün tüketici, müteahhit, emlakçı, bankalar ve devlet gibi önemli ayakları bulunduğunu belirten Ünal, "Piyasanın işleyişi, vergi ve diğer boyutları ve bu alanda faaliyet gösterenlerin niteliklerine ilişkin yapılacak mevzuat düzenlemeleri büyük önem taşıyor" dedi. Emlak sektörü ile ilgili düzenlemelerde referans alınabilecek ülkelerin başında İngiltere'nin geldiğini ifade eden Ünal, "Çünkü İngiliz sistemi daha sade. Orada emlak müşavirliği var, sahibinden modeli yok. Mutlaka bir emlak müşavirliğiyle anlaşıyorlar. Satıcı komisyon ödemiyor, alıcı yüzde 3 komisyon ödüyor. Kurallar ve kriterler belli. Alıcı satıcı bir araya gelmiyor. Emlak müşavirine yetki veriliyor" diye konuştu. 


"Türkiye'de bir milat olur" 


Ünal, emlak piyasasının kapsamlı biçimde yeniden düzenlenmesi yönündeki yasa çalışmalarına destek verirken, 1999 yılında yaşanan büyüm depremin ardından 2001 yılında çıkarılan Yapı Denetim Kanunu örnek verdi ve bu yasa ile inşaat sektöründe kalite ve depreme dayanıklılık şartlarının sağlandığını hatırlattı. Emlak sektörü ile ilgili konuların da benzer güçlü bir düzenleme ile çözülebileceğini belirten Ünal, "Bu manada Türkiye'de bu şekilde geniş kapsamlı bir yasa bir milat olur" dedi. 



Milliyet Ankara




Haber Akşam Ankara Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı...



ESKİDJİ Ankara Bölge Ortağı Köksal Ünal, son yıllarda inşaat sektöründe konut üretimi ve ticaretinde rekor büyüme ile emlak piyasasının devasa bir sektöre dönüşmesinin, mevzuatla ilgili konuların yeniden düzenlenmesi ihtiyacını artırdığını söyledi. Ünal,emlak piyasasına yönelik yeni ¦ yasal düzenlemenin hükümetin gündeminde olduğunu belirterek "Bu konuda mevzuat düzenlemeleri büyük önem taşıyor. İngiliz modeline geçilmesini öneriyoruz. Çünkü bu sistem daha sade. Orada emlak müşavirliği var, sahibinden modeli yok. Bir emlak müşavirliğiyle anlaşıyorlar. Satıcı komisyon ödemiyor, alıcı yüzde 3 komisyon ödüyor. Kurallar ve kriterler belli" diye konuştu. 



Akşam Ankara