Sektörel

Emlak sektörünede yeni dönem 4 gün sonra başlıyor! 

Ticaret Bakanlığı tarafından yapılan yeni düzenleme ile 15 Eylül 2024 tarihinden itibaren emlak sektöründe doğrulanmış ilan dönemi resmen başlıyor.  Peki Doğrulanmış İlan Sistemi nedir? 

Ticaret Bakanlığı tarafından yapılan yeni düzenleme ile 15 Eylül 2024 tarihinden itibaren gayrimenkul sektöründe doğrulanmış ilan dönemi de resmen başlıyor. Konu ile ilgili olarak verilen detaylara göre gayrimenkul satış ve kiralama işlemlerinde güvenliği artırmayı planlayan söz konusu bu sistemin sahte ilanları ve fiyat manipülasyonlarını önlemesi hedefleniyor. 

Peki, doğrulanmış ilan ne demek? Doğrulanmış İlan Sistemi nedir? İşte merak edilen soruların yanıtları…


EMLAK SEKTÖRÜNDE YENİ DÖNEM BAŞLIYOR

Ticaret Bakanlığı tarafından yapılan bu yeni düzenleme ile 15 Eylül 2024 tarihinden itibaren gayrimenkul sektöründe doğrulanmış ilan dönemi resmen başlıyor. Söz konusu sistemle emlak sektöründeki pek çok şeyin de değişmesi bekleniyor. 

Paylaşılan detaylara göre söz konusu bu yeni uygulamayla beraber konut sahipleri e- Devlet üzerinden gayrimenkullerini seçerek emlakçılara yetki verebilecek. Bu yetki olmadan ilan platformlarına ilan girilemeyeceği belirtilirken,  Elektronik İlan Doğrulama Sistemi (EİDS) üzerinden yapılan bu işlemler sayesinde, yetki belgesi olmayan emlakçılar ilan veremeyeceği kaydedildi. Emlak sektöründe yeni bir dönem başlatması beklenen bu sistemle sahte ilanların önüne geçecek.

YENİ DÜZENLEMENİN ÖZELLİKLER

Yetkilendirme Zorunluluğu: Gayrimenkul sahipleri, sadece yetki verdikleri emlakçılara ilan girme hakkı tanıyacak. Ayrıca yetkilendirme süresi ise en az 3 ay olacak.


Şeffaf İlan Sistemi: Söz konusu ilanlarda "EİDS doğrulandı" ibaresi bulunacak ve gayrimenkulün tapu bilgileri ilanlarda görünür olacak.


1 Ocak 2025 tarihinde tam uygulama: Bu yeni sistem, 1 Ocak 2025 tarihinden itibaren tamamen zorunlu hale gelecek. 1 Ocak tarihinden sonra yetki belgesi olmayan emlakçılar ilan giremeyecek.


KİRALIK İLANLAR DA DAHİL EDİLDİ

Satılık ve kiralık tüm emlak ilanları doğrulama sistemine tabi tutulacak. Tapusu olmayan gayrimenkuller için ilan verilmesi durumunda, söz konusu ilanın tapusuz olduğuna dair bir uyarı ilanda belirtilecek.

EMLAK PİYASASINDA ŞEFFAFLIK ARTACAK

Paylaşılan detaylara göre söz konusu bu yeni düzenleme, gayrimenkul piyasasında güvenliği ve şeffaflığı artırarak tüketicileri korumayı hedefliyor. Fiyat manipülasyonları ve yanıltıcı ilanların önüne geçilmesi hedeflenirken, hem alıcılar hem de satıcılar için daha güvenli bir ortam sunacak.

Emlak Konut GYO Milas Meşelik ihalesinin 2'nci oturumu 16 Eylül'de! 

TOKİ’den iki proje için teslim müjdesi geldi! TOKİ’den konut bekleyenler dikkat!

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Konut piyasasını yakından takip ediyoruz!