Genel

Emlak vergi borçları kredi kartıyla ödebilinecek!

Başbakan Tayyip Erdoğan"ın œBayram öncesi açıklayın talimatı üzerine Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, çalışma Bakanı Ömer Dinçer"le birlikte, œDevletin vatandaşla büyük barışı diye yorumlanan œborçların yeniden yapılandırılması tasarısını açıkladı

 
DEVLET Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, œKamuya olan borçların asıl tutarlarında herhangi bir indirim yapmadan ve asıl alacağın reel değerini koruyacak şekilde borçların yeniden hesaplanması ve belirli bir plan dahilinde ödenmesini sağlamak için bu çalışmamızı yaptık dedi. Babacan, kamu alacaklarının yeniden yapılanmasına ilişkin yasa tasarısı kapsamına maliye, gümrük müsteşarlığı, SGK, il özel idareleri, TEDAşž (7 özel dağıtım şirketi dahil), TRT, KOSGEB, TOBB ve OSB"lerin girdiğini belirterek, tasarıya göre, vergi alacaklarında 31 Temmuz 2010"dan, SGK primlerinde Haziran 2010"dan önceki dönemin kapsamda olacağını, elektrik ve su alacaklarında da 31 Temmuz 2010"dan önce ödenmesi gerekenlerin dikkate alınacağını kaydetti.
Dinçer"le birlikte
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan"ın œBayram öncesi açıklayın talimatı üzerine, Ali Babacan, çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer ile birlikte, kamu alacaklarının bir bölümünün yeniden yapılandırılmasına imkan sağlayacak düzenlemeleri içeren yasa tasarısı konusunda basın toplantısı düzenledi. Babacan, hazırladıkları tasarının kapsamının mümkün olduğunca geniş tutulduğunu, parça parça bir çalışmadan ise derli toplu, aynı ilkeler, aynı ortak trendler çerçevesinde bir çalışma yapmak istediklerini belirterek, bu nedenle çalışmanın biraz zaman aldığını, tasarıyla uzun sürede taksitli ödeme imkanı sağlayacaklarını söyledi.
Tasarının kapsamı
Tasarı kapsamı içerisine giren kuruluşları, Maliye Bakanlığı, Gümrük Müsteşarlığı, SGK, İl Özel İdaraleri ile belediyeler, Büyükşehir Belediyeleri ile Su ve Kanalizasyon İdareleri, TEDAşž, Yurtkur, TRT, KOSGEB, TOBB ile bağlı odalar ve organize sanayi bölgeleri olarak sıralayan Babacan, œTOBB ve OSB"ler aynı kamu alacakları kapsamında kendi alacaklarının da yeniden yapılandırabilmek   istedikleri için kapsama girmiş oldular dedi. Babacan, kapsama giren alacakları da şöyle sıraladı:

Vergiler ve vergi cezaları, gümrük vergileri ve idari para cezaları.
Sosyal güvenlik primleri ve idari para cezaları.
İl Özel İdarelerinin çeşitli harç ve katkı payı gibi bazı alacakları.
Belediyelerin vergi tarifeden doğan ücret ve su alacakları.
Büyükşehir belediyelerinin su ve atık su alacakları.
TEDAşž"IN elektrik alacakları.
Yurtkur"un öğrenim kredisi alacakları.
TRT"nin elektrik payı ve bandrol ücretlerinden kaynaklı alacakları.
KOSGEB"in desteklerden kaynaklı alacakları.
TOBB ve bağlı odaların oda aidat ücretleri
OSB"lerin elektrik, su, doğalgaz alacakları ile yönetim aidat alacakları.

Taksitler çakışmayacak

Babacan, taksitlerle ilgili œküçük toleranslar getirdiklerini de belirtti. Buna göre, başvuruların, kanunun yürürlüğe girdiği ayı izleyen ikinci ayın sonuna kadar yapılması gerekiyor. Kanunun TBMM"den ne zaman çıkacağına ilişkin kesin bir tarih vermenin mümkün olmadığına işaret eden Babacan, œAralık ayında çıkarsa, şubat ayının sonuna kadar başvurulması gerekiyor dedi. Ödemelerin peşin veya taksitli yapılabileceğini anlatan Babacan, taksitlerin üst üste çakışmaması için 2 ayda bir ödeme   prensibi getirdiklerini söyledi. Ödemelere, SGK alacakları için, kanunun yürürlüğe girdiği ayı izleyen 4. aydan, diğer kurum alacakları için ise 3. aydan itibaren başlanacak.

Kredi kartına taksit var

36 ayda 18 taksitte ödemeler yapılabileceğini bildiren Babacan, vergi borçlarının kredi kartına taksit olarak yansıtılması imkanı da getirdiklerini açıkladı. Bu çerçevede ilgili kuruluşlarla protokol yapan bankaların kartına sahip olan vatandaşlar bu uygulamadan yararlanabilecek.

Başlamış olan vergi incelemesi sürecek

İnceleme ve tarhiyat aşamasındaki alacaklarda, başlanmış vergi incelemeleri ile takdir, tarh ve tahakkuk işlemlerine devam edilecek. Tarh edilen verginin yüzde 50"si, gecikme faizinin güncelleme oranı esas alınarak tutar hesaplanacak. Kalan alacak asılları vergi cezaları ile gecikme faizi alacaklarından vazgeçilecek. Mükellefler şeye başvururlarsa bu imkanlardan yararlanmış olacak.

Hangi alacağın ne kadarı silinecek

BAşžBAKAN Yardımcısı Ali Babacan"ın açıklamasına göre, kesinleşmiş alacaklar kapsamında, œalacak asıllarının tamamı, SGK tarafından uygulanan idare para cezalarının yüzde 50"si, alacak aslına bağlı olmayan cezaların yüzde 50"si, gecikme faizi, gecikme zammı yerine TEFE/ÜFE günceleme oranı esas alınarak tutar ödenecek.
Vergi aslına bağlı olarak kesilen cezaların tamamının, para cezalarının kalan yüzde 50"sinin, gecikme cezası, gecikme zammı, gecikme faizi gibi fer"i alacakların tamamının tahsilinden vazgeçiliyor. TEDAşž, TRT, KOSGEB ve OSB   alacaklarında da aynı çerçeve söz konusu olacak.
İhtilafın bulunduğu safhaya göre, alacak asıllarının yüzde 50"si veya yüzde 20"si, asla bağlı olmayan cezaların yüzde 25"i veya yüzde 10"u, gecikme faizi veya gecikme zammı yerine güncelleme oranı dikkate alınarak hesaplanacak tutar, bunların hepsi toplanıp ödenecek.
SGK"nın prim alacak asıllarında herhangi bir indirim yapılmıyor. İdari para cezalarının yüzde 25"i ile gecikme zammı ve gecikme cezalarının yerine TEFE/ÜFE güncelleme oranı dikkate alınarak hesaplanacak tutar ve bunların toplamı belirlenecek ve bu tutar ödenecek.

˜Pişmanım" diyen plana girebilecek

PİşžMANLIKLA veya kendiliğinden beyanname veren mükelleflerin, tahakkuk eden vergilerinin tamamı, pişmanlık zammı, gecikme faizi yerine güncelleme oranı esas alınarak hesaplanacak tutarın hepsini ödemeleri halinde, vergi cezalarının, pişmanlık zammının, gecikme faizinin tahsilinden de vazgeçilmiş olacak. Gümrük vergilerinde de aynı esaslar öngörülüyor.

Vergi ödemesini aksatan ˜kolaylık"tan atılacak

Ali Babacan, œyeniden yapılandırma yasasının çıkması sonrası vatandaşların yazılı   başvuruda bulunması ve ilgili devam eden davalardan vazgeçilmesi gerekeceğini açıkladı ve şöyle devam etti:
Ödemeler derken cari yükümlülüklerin. (Ben eski borcumu yapılandırayım,   yeniden borç takayım), böyle bir şey yok. Yani vergi ödemeleri günü gününe tam yapılacak ve bu kanundan yararlanılacak.
Eğer vergi ödemelerinde bir aksama olursa, o zaman bu kanunun verdiği imkanlar ortadan kalkmış oluyor. Tekrardan   yüksek alacaklara dönmüş oluyoruz. Bu önemli bir ayrıntı.
Uygulama kapsamında 36 aya kadar günlük ödemelerin de zamanında yapılması gerekiyor.

İsteyen matrah artırabilecek

GELİR vergisi, kurumlar vergisi, gelir stopaj vergisi, KDV açısından mükelleflerin 2006-2009 yıllarına ait yeni bir bir matrah bildirimi, bir bakıma eskiden vermiş oldukları beyannamenin üzerine ilave matrah bildirmeleri durumunda, ilave ödedikleri vergi ile beraber, bu vergi türleri ile ilgili inceleme ve tarhiyata muhatap olmayacaklar.

SGK"da 30 Haziran, vergide 31 Temmuz sınır oldu

BAşžBAKAN Yardımcısı Ali Babacan, vergiler ve gümrük vergileri açısından 31 Temmuz 2010"dan önceki   dönemleri, beyana dayanan vergilerde yine 31 Temmuz 2010 tarihine kadar verilmesi gereken beyannameleri kapsama aldıklarını, 31 Temmuz 2010 tarihinden evvel tahakkuk eden emlak vergisi, çevre temizlik vergisi, motorlu taşıtlar vergisini kapsamda olduğunu kaydetti. Babacan, şöyle devam etti:
Sosyal güvenlik primleri açısından baktığımızda Haziran 2010 ve önceki aylara ait. Haziran 2010"daki ödeme temmuzda yapıldığı için, Haziran 2010"dan önceki aylara ait işlenen ve sigortalılara ilişkin sigorta primi, emeklilik keseneği ve kurum karşılığı, işsizlik sigortası pirimi ve sosyal güvenlik destekleri isteğe bağlı sigortalar ve topluluk sigortalarına ilişkin primler, yaşlılık emekli aylığı veya malullük aylığı bağlandıktan sonra sigortalı   sayılmasını gerektiren nitelikteki kendi nam ve hesabına bağımsız çalışanların   aylığından kesilmesi veya kendisince ödenmesi gereken sosyal güvenlik destek pirimi.
Sosyal güvenlik kurumunca takip edilen damga vergisi, özel işlem vergisi   ve eğitim katkı payı yine 30 Haziran 2010"a kadar bitirilmiş özel nitelikteki inşaatlar ile ihale konusu işlere ilişkin eksik işçilik tutarı üzerinden hesaplanan sigorta primleri, işlenen fiillere ilişkin idari para cezaları.
Elektrik ve su alacakları açısından yine 31 Temmuz 2010"dan önce ödenmesi gerekenler.
Oda aidatları açısından hazırlanan tasarının yürürlüğe girmesinden önce ödenmesi gereken aidatlar diğer alacakları açısından da 31 Temmuz 2010"da vadesi geldiği halde kanunun yürürlüğe girdiği tarihte ödenmemiş olanlar.

36 aya kadar vade 18 taksit mümkün

Ali Babacan, yeniden yapılandırılmada, peşin ödemenin yanısıra taksitlendirme şansının da bulunduğunu söyledi. Babacan, vadelere göre katsayıları şöyle sıraladı:
6 taksitte yapılacak ödemeler için alacağı 1.05 katsayısı ile çarpıyoruz. 6 taksit, 12 ay demek.
9 taksitte (18 ay) ödeme yapacaksa 1.07 katsayısı ile çarpacağız.
12 taksitte (2 yılda) ödeme yapacaksa 1.10   ile 18 taksitte (36 ay) ödemek isteyenlerde ise 1.15"le çarpılacak. Peşin ödeme avantajlı olacak.    

Varlık Barışı"nda gecikene davet var

VARLIK Barışı ile son dönemde bir takım taleplerin geldiğini belirten Devlet Bakanı Ali Babacan, œÖnceki kanun kapsamında bildirim ve beyanda bulunduğu halde imkandan yararlanamayanlar şimdi yeni imkanı değerlendirebilecek.Bu çerçevede, yurtdışında   bulunan varlıkları süresi içinde Türkiye"ye getiremeyenler ile süresi içinde sermaye artırımında bulunmayanlara, tarh edilen vergiyi vadesinde ödemeyenlere ilave bir pencere açmış oluyoruz diye konuştu.

Özelleştirilen elektrik dağıtım şirketleri kendi isteğiyle kapsama girdi

BAşžBAKAN Yardımcısı Ali Babacan, œÖzelleştirilen 7 elektrik dağıtım bölgesi var. Bu 7 dağıtım   şirketi de Enerji Bakanlığımızla yaptığı görüşme uyarınca yeniden yapılandırma kapsamına girmek   istediklerini söyledi. Onları da kapsama alıyoruz. Bunlar hep bu özel kuruluşların kendi rızaları ve talebiyle yapılan çalışmalar dedi.

şžirketlere stok beyanı olanağı da getiriliyor

İşžLETMEDE bulunduğu halde halde kayıtlarda yer almayan mallarını kayda alma imkanı getiriliyor. Aynı zamanda kayıtlarda yer aldığı halde işletmede yer almayan mallar ve kasa mevcutları için düzeltme imkanı sağlanıyor. Ali Babacan, œYani stoklar, hatta demirbaşlar, nakit, defterde görünen ile gerçek durum farklı ise mükelleflere çok önlemli bir fırsat penceresi açıyoruz. Gerçek durum ile kayıtları eşleme imkanı getiriyoruz. Bununla ilgili her bir kalemle ilgili ayrı rakamlar var. Mükelleflerin beyan ettikleri bu değerlerler üzerinden belli bir oranda vergi ödemeleri halinde, herhangi bir vergi ve ceza uygulanmayacağına ilişkin düzenleme yapmış oluyoruz. İşletme kayıtlarının gerçek duruma uygun hale getirilmesi sağlamış alıyoruz, çünkü gerçeklerle resmi kayıtlar arasındaki farklar, önemli sorunlardan biri. Bu önemli bir fırsat kapısı dedi.

Emlak vergisi bildirimi yapmayana yeni şans

EMLAK vergisi bildirimini süresinde vermemiş olan mükelleflere de bildirimde bulunma imkanı getiriliyor. Sadece beyanname vermiş ve ödeyememiş vatandaşlar değil, beyanname vermemiş vatandaşlara da beyanname imkanı sağlanıyor. Bu durumda, ödenmesi gereken vergilerin tamamı ile o günden bugüne kadar enflasyon ile güncellenmiş rakam tahsil edilecek.
Hürriyet

Basında yer alan diğer haberler:

Devletle tarihi barışma

Başbakan Erdoğan'ın bayram öncesi tamamlanması talimatını verdiği kamu alacaklarını yeniden yapılandırma paketi açıklandı. Devlet ile vatandaş arasında tarihi barışma sağlayan paket 5 milyon kişinin yüzünü güldürecek

Hükümet Cumhuriyet tarihindeki en kapsamlı yeniden yapılandırmayı devreye soktu. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın 'Arife günü açıklarız' dediği devlet ile vatandaş arasında yapılan tarihi barışmanın ayrıntılarını Başbakan Yardımcısı ve Devlet Bakanı Ali Babacan ile çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer bürokratlarla birlikte açıkladı. Paket ile vergi ve sigorta prim cezaları dışında belediyelerin su alacaklarından elektrik borçlarına, öğrenim kredisinden TRT'nin bandrol alacaklarına kadar pek çok kalem kapsama girdi. Vergi alacaklarında 31 Temmuz, sigorta primlerinde haziran ayı baz alınacak. Yeniden yapılandırmanın 5 milyon kişiyi kapsaması bekleniyor. Sadece vergi ve sigorta prim borçlarından doğan brüt alacakların da 100 milyar lira olduğu belirtiliyor.

10 soruda yeniden yapılandırma Hangi kurumlara olan borçlar yapılanacak
Maliye Bakanlığı
Gümrük Müsteşarlığı
Sosyal Güvenlik Kurumu
İl Özel İdareleri ve Belediyeler
Büyükşehir Belediyeleri Su ve Kanalizasyon İdareleri
TEDAşž
Yurt-Kur
TRT
KOSGEB
TOBB ve bağlı odalar
Organize Sanayi Bölgeleri

Hangi tarihe kadar biriken borçlar yapılandırma kapsamına girecek
Borçların yapılandırılmasında milat, Başbakan Tayyip Erdoğan'ın, ödeme kolaylığı çalışmasını açıkladığı 31 Temmuz 2010 olacak. Böylelikle af fırsatçılığı yaparak bu açıklama sonrası vergi ve primini ödemeyenlere şans verilmeyecek.

Tasarı ile hangi kolaylıklar geliyor
Ana para borcu aynen korunuyor. Cari borçların aksatılmadan ödenmesi esas alınıyor. Cezalarda ise yüzde 50'ye kadar indirim öngörülüyor. Gecikme faizi için borcun doğduğu tarihten ödeme tarihine kadar geçen süre için enflasyon oranı ile güncelleme öngörülüyor.

Ödemeler nasıl olacak
Borç peşin veya 1-3 yıl arası taksitle ödenebilecek. Taksitler 2 ayda bir yatırılacak. Yani 6 taksit isteyenin borcu 12 ayda kapanacak. 12 aylık ödemede katsayı yüzde 1.06, 18 aylık ödemede yüzde 1.07, 24 aylık ödemede yüzde 1.1, 36 aylık ödemede ise yüzde 1.15 olacak.

Borçlar ne zaman ödenecek
Kanun yürürlüğe girdiği ayın sonundan itibaren 2 ay içinde yazılı olarak yapılandırma başvurusu yapılabilecek. Ödemeler, başvuru dönemi sona erdikten sonraki izleyen ayda başlayacak. Dava aşamasındaki borçlar için davanın geri çekilmesi gerekecek.

Süresinde ödenmeyen taksitler ne olacak
Taksitler yılda en fazla 2 defa aksatılabilecek. 1 yıl içinde taksitli borcunu veya o yıla ait vergi ve sigorta borcunu iki kereden fazla aksatanın yapılandırılması iptal olacak. Borç konusunda da başa dönülecek.

Varlık Barışı'ndan yararlananlara bir fırsat verilecek mi
Varlık Barışı Kanunu kapsamında yurtdışındaki varlıklarını süresi içinde ülkeye getiremeyenler ile sermaye artırımında bulunamayanlar ve hesaplanan vergiyi vadesinde ödeyemeyenlere ek süre tanınacak.

Mükelleflere matrah artırım imkanı sağlanacak mı
2006'ya ait matrahını (vergi hesaplanan tutarı) yüzde 30, 2007'de yüzde 25, 2008'de yüzde 20, 2009'da yüzde 15 arttıran mükellefe bu dönemlere ait Gelir, Kurumlar, Gelir Stopaj ve Kurumlar Vergi incelemesi yapılmayacağı garantisi verilecek.

Stok beyanı nasıl yapılacak
Stoklar, demirbaşlar, nakit varlıklar; şirketin resmi defterinde görünenden farklı ise kayıtlara işleme imkanı verilecek. Mükellefler, beyan ettikleri bu varlıklar üzerinden beyan türüne göre yüzde 2.5-10 oranları arası matrah arttırırsa ceza uygulanmayacak.

Ne tür borçlara ödeme kolaylığı sağlanacak
Vergiler ve vergi cezaları, gümrük vergileri, sosyal güvenlik primleri ve idari para cezaları, il özel idarelerinin çeşitli harç ve katılma payı gibi alacakları, belediyelerin vergi, su alacakları, büyükşehir belediyelerinin su ve atık su alacakları, TEDAşž ve özel sektör şirketlerinin elektrik alacakları, YURTKUR'un öğrenim kredisi alacakları, TRT'nin elektrik payı ve bandrol ücretlerinden kaynaklı alacakları, KOSGEB'in desteklerden kaynaklanan alacakları, TOBB'un ve bağlı odalarının aidatları, OSB'nin elektrik, su doğalgaz alacakları ile yönetim aidatları yeniden yapılandırılacak.
Sabah

Vatandaşın borçları nasıl yapılandırılacak

Kamu alacaklarının yapılandırılması için hazırlanan kanun tasarısı dün açıklandı. Başbakan Yardımcısı Ali Babacan ve çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer'in birlikte yaptıkları açıklamaya göre, tasarının iki temel amacı var. Birincisi, küresel kriz nedeniyle kamuya olan borçlarını ödemekte zorlanan iyi niyetli vatandaşa kolaylık getirmek. İkincisi, ekonomiyi kayıt altına almak.
Peki bu iki temel amacı olan kanun ne zaman yürürlüğe girecek Kanun henüz tasarı halinde bulunuyor. Dolayısıyla en erken aralık ayının sonunda yürürlüğe girebilir kanun tasarısı. Borçlarını yeniden yapılandırmak isteyenler, kanun yürürlüğe girdikten sonra iki ay içinde kanundan yararlanmak için başvuracaklar. Sosyal güvenlik primleri için Haziran 2010, vergiler için de 31 Temmuz 2010 tarihinden önceki borçlar için bu kanun geçerli olacak.
Kanun tasarısının kapsamına gelince¦ İki temel kamu alacağı olan vergiler ve sosyal güvenlik primlerinin yanı sıra, vergi cezaları, gümrük vergileri, su, atık su, elektrik, öğrenci kredi geri ödemeleri, trafik cezaları, KOSGEB, TRT, organize sanayi bölgeleri dahil olmak üzere idari para cezaları ve gecikme zamları tasarı kapsamına alınıyor. Ayrıca TOBB üye aidatları ile özelleştirilen 7 elektrik dağıtım bölgesinin ödenmeyen elektrik bedellerinin gecikme zamları ve cezaları da tasarının kapsamı içinde bulunuyor.
Bu arada ekonomiyi kayıt altına almak için vergi incelemesi gören mükellefler de, matrah artırımında bulundukları ve kayıt dışı kalan varlıklarını kayda aldıkları takdirde, haklarındaki vergi incelemesi durdurulacak. Ve mükellef, küçük bir vergi ödemesi yaparak, vergi dairesiyle olan geçmiş yıllardaki anlaşmazlıklarını giderebilecek. Haciz işlemleri duracak. Böylece geniş kapsamlı bir vergi barışı sağlanacak.
Peki borçlar nasıl yapılandırılacak Borçların anaparalarında ilke olarak indirim yapılmayacak. Sadece gecikme zamları silinecek. Silinen gecikme zammı yerine, borçlara, toptan eşya ve üretici enflasyon oranı uygulanacak. Böylece örneğin 2009 yılına ait borçlara, yüzde 30 gecikme zammı yerine yüzde 5.93 üretici enflasyon oranı uygulanacak. Eğer borçlu yeniden yapılandırmadan faydalanmak isterse, borcunu peşin ya da taksitli olarak ödeyebilecek. Taksitler iki ayda bir olmak üzere 6, 9, 12, 18 ay, bir yıl ile üç yıl arasında değişecek. Taksitlerin ödenmesini ikiden fazla aksatanların borcu tekrar eski haline dönecek. Böylece yeniden yapılandırma onlar için ortadan kalkacak.
Taksitli ödemelerde borç tutarının hesaplanmasına gelince¦ Taksit sayısına göre borç tutarı belli bir katsayı ile çarpılacak. Ödemeler 6 taksitte yani bir yılda yapılacaksa borç enflasyon oranıyla bugüne getirildikten sonra 1.05 katsayısıyla, 9 taksitte, 1.07, 12 taksitte 1.10, 18 taksitte 1.15 katsayılarıyla çarpılacak. Taksitler kredi kartıyla da ödenebilecek.
Gelelim söz konusu kanundan yararlanmayıp kayıt dışında kalmakta ısrar etmenin yaratacağı sorunlara¦ Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, küresel krizin ardından Türkiye'de gelir, kurumlar vergisi ve katma değer vergisi oranlarının diğer ülkelere göre düşük düzeyde kaldığını ileri sürdü. Babacan, eğer böyle uygun vergi oranlarında da kayıt dışında kalmakta ısrar edilirse, mükellefler için hayatın zorlaşacağını söyledi. Maliye'ye yeni bin beş yüz denetim elemanı alınacağını, dolayısıyla denetimlerin sıkılaşacağını açıkladı.
Peki bu tasarı bazı göze çarpan eksiklikleri de giderilip yasalaşırsa ne olacak Başbakan Yardımcısı Babacan, dün, artık ekonominin özel sektör öncülüğünde büyüdüğünü ve özel sektörün ekonomide sorumluluk yüklendiğini, bu nedenle kurumsallaşması gerektiğini söyledi.
Babacan'ın söylemi doğru bir söylem. çünkü özel sektörün, devlete, 'artık sen çekil, ben yapacağım' diyerek, hem yetkili ve etkili olup hem de kayıt dışında kalmayı sürdürmesi düşünülemez. O halde tasarı yasalaştığında, artık resmi kayıtlara göre yarısı kayıt dışı olan Türkiye ekonomisinde kayıt dışının yüzde 15 seviyelerine gerilemesi şart.
Sabah/ SÜLEYMAN YAşžAR


Devlet ˜kadife el"ini uzattı tutmayana ˜gözdağı" verdi


Hükümet Cumhuriyet tarihindeki en kapsamlı borç yapılandırmasını devreye soktu.

TÜRKİYE tarihinin en kapsamlı affı için düğmeye basıldı. Devlet, başta vergi ve SGK borcu olanlar olmak üzere tüm kesimlerle barışmak için adeta kadife elini uzatırken, bundan sonra borcunu aksatanlara da gözdağı verdi. Bakan Ali Babacan, œ1500 yeni denetim elemanı alıyoruz. Ayrıca beyaz sayfa açanlar sayesinde pek çok denetçinin işi hafifleyecek. Yani bundan sonra kayıt dışı çalışmakta ısrar edenlerin işi çok zor. Ben herkese bu fırsatı kaçırmamalarını ve yapılandırmadan yararlanmalarını tavsiye ediyorum dedi.

ELEKTRİK, su, emlak, trafik cezası olan vatandaşlar 31 Temmuz 2010 tarihine kadar olan borçlarını yeniden yapılandırabilecekler. Ancak asıl barış şirketler için olacak. Başta stok beyanı ve matrah artırımı ile şirketlere kayıt içine girmeleri için büyük bir fırsat tanınıyor. Matrah artırımı yapan şirketler geriye dönük Maliye incelemesinden kurtulacak. Stok beyanı ile naylon fatura kullananlar için önemli bir fırsat ortaya çıkacak. Yeniden hesaplanan borçlar, 36 aya kadar vadelendirilebilecek ve kredi kartı ile de ödenebilecek.

 Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, çalışma Bakanı Ömer Dinçer, Maliye Bakanlığı Müsteşarı Naci Ağbal, Gelir İdaresi Başkanı Mehmet Kilci ve SGK Başkanı Emin Zararsız"la birlikte aylardır üzerinde çalışılan tarihi af tasarısını açıkladı. Tasarıdan toplumun neredeyse tüm kesimlerini ilgilendiren düzenlemeler çıktı.

Af tasarısındaki en önemli unsurlardan biri belli bir tutarın altındaki alacakların silinmesi oldu. Buna göre, Maliye Bakanlığı tarafından 31 Temmuz 2010 öncesi verilmiş 120 liraya kadar olan idari para cezaları silindi. Ayrıca Maliye, Gümrük ve SGK da 50 ve 60 lira ile altındaki alacaklarından vazgeçti. Bu kapsamda söz konusu tarihlerden önce kesilmiş trafik cezalarının önemli bir kısmı da silinmiş oldu.

Buna göre halen cezası 62 TL olan fazla yolcu alma, park yasağına uymama, emniyet kemeri takmama, araç kullanırken telefonla konuşma gibi trafik cezaları da silinecek.

Naylon faturacılara da af

Paketten çıkan en büyük sürpriz ise œnaylon fatura kullananlara aftan yararlanma hakkı verilmesi oldu. Pakete konulan œstok beyanı başlığıyla getirilen af hükümlerine göre, bir işletmede mevcut olduğu halde kayıtlarda yer almayan malları kayda alma ve kayıtlarda mevcut olduğu halde işletmede yer almayan mallar ile kasa mevcutları için düzeltme işlemleri yapma imkanı getiriliyor. Bu düzenleme özellikle daha düşük vergi ödemek için maliyetini yüksek göstermek amacıyla naylon fatura kullananlar için çözüm olacak. Halen tespit edilmiş ve kendilerine ceza kesilmiş olanlar ile olası bir incelemede yakalanmaktan çekinenler yasanın bu hükümlerinden yararlanabilecekler.

Buna göre yasadan yararlanan mükellefler düzeltme kapsamında, beyan ettikleri bu değerler üzerinden belirli bir oranda vergi ödemeleri halinde, herhangi bir vergi ve ceza uygulanmayacağına ilişkin düzenleme yapılarak işletme kayıtlarının gerçek duruma uygun hale getirilmesi sağlanacak.

Tasarı Meclis"te görüşülecek

Dün gerçekleştirilen toplantıda, VATAN"ın kamuoyuna açıkladığı œstok affı düzenlemesi de Başbakan Yardımcısı Babacan"a soruldu. Hükümetin son dakika tasarıya œnaylon fatura kullananlara af düzenlemesi koyup koymadığına ilişkin sorulara Başbakan Yardımcısı Babacan, œBu tasarıyla ilgili iki aydır çalışıyoruz. çok sayıda düzenleme üzerinde duruldu. Bazı unsurlar çıkarıldı, bazı düzenlemelerin de son dakikada konulması söz konusu oldu dedi. Ardından konuyla ilgili detayları açıklaması için Maliye Bakanlığı Müsteşarı Naci Ağbal"a söz verdi. Ağbal, stok affıyla ilgili detayları anlatarak, œEvet, naylon fatura kullananlar bu yasadan yararlanacaklar açıklaması yaptı. Ağbal ayrıca bir başka soru üzerine œvergi kaçakçılığı gerekçesiyle adli soruşturmaya uğrayan mükelleflerin bu adli soruşturmalarının devam edeceğini, ancak ödeme yönünden af tasarısından yararlanabileceklerini söyledi.

Babacan, ardından da düzenlemenin tasarı aşamasında olduğunu bunun bir de Meclis süreci bulunduğunu vurguladı, Meclis"te görüşülmeye başlamasının bir kaç hafta süreceğini, Plan Bütçe Komisyonu gündemine girmesinin dahi bütçe görüşmelerinin ardından olacağını ifade etti.


Bu süreç içerisinde yeni öneriler gelebileceğini, bazı ufak tefek unsurların çıkabileceğini, başka unsurların gidebileceğini, Meclis"te de komisyon aşamasında genel kurul aşamasına bunun kapsamlı tartışılacağını söyledi.
Vatan/Gülümhan GÜLTEN