22 / 12 / 2024

Emlak vergileri iade ediliyor!

Emlak vergileri iade ediliyor!

Kasım 2015 sonuna kadar 2. taksit ödemeleri devam eden emlak vergisinde; bazı belediyeler tahsil ettiği emlak vergilerini iade ediyor. İşte emlak vergisi iade koşulları..



Emlak vergileri iade ediliyor!

1319 sayılı Emlak Vergisi Kanunu gereğince Türkiye sınırları içerisinde yer alan tüm arsa ve binalar için emlak vergisi ödeniyor.


Bu vergi, gayrimenkul sahipleri tarafından her sene iki taksitte bağlı olunan belediyeye ödeniyor. 


Vergide bazı daimi ve geçici muafiyetlikler bulunuyor. Örneğin, geliri olmayan ve 200 metrekareden küçük tek eve sahip olan kimseler vergiden muaf olup; belediyeye muafiyet için başvurabiliyor. Habersiz bir şekilde vergi ödeyen kimseler iade için yine belediyeye müracaat edebiliyor.


Ayrıca bazı belediyeler tüm gayrimenkul sahiplerinden tahsil ettiği emlak vergilerini iade ediyor.


Bazı belediyelerin emlak vergisi iadesi..

6360 sayılı On Dört İlde Büyükşehir Belediyesi ve Yirmi Yedi İlçe Kurulması ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun kapsamında;

 

"İlçe belediyesine bağlanacak köylerde; Emlak vergisi 5 yıl süreyle alınmayacak, bu sürenin başlangıcı, 30 Mart 2014 tarihi olacaktır.


Yine mahalleye dönüşecek köylerde 5 yıl süreyle içme ve kullanma suları için alınacak ücret, en düşük tarifenin yüzde 25’ini geçmeyecek şekilde belirlenecektir. Bu hüküm, görev ve sorumluluk alanları daha önce genişletilen büyükşehirlerde bulunan köylerde yaşayanlara da uygulanacaktır." hükmü yer alıyor.


Buna göre bazı belediyeler, tüm taşınmaz sahiplerinden tahsil ettiği emlak vergilerini iade ediyor.


Emlak vergisi iadesi için ne yapılır?

Emlak vergisi iadesi için ilçe belediyesine bağlanacak köylerdeki gayrimenkul sahiplerinin bir dilekçe ile belediyeye müracaat etmeleri gerekiyor.


Yapılan müracaatın üzerine belediyenin emlak vergisi biriminin düzeltme yapmaması ya da 60 gün içinde verilen dilekçeye yanıt vermemesi halinde, Belediye Başkanlığı’na hitaben şikayet yolu ile düzeltme dilekçesi verilebiliyor.


Belediye Başkanlığının da olumsuz yanıt vermesi ya da 60 gün içinde yanıt vermemesi halinde, 30 gün içinde vergi mahkemesine dava açılabiliyor.



20 soruda emlak vergisi!




Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com



Geri Dön