Emlak Terimleri

Emlak vergisi 2022 1. taksit ne zaman?

Emlak vergisi mükellefleri için vergi ödeme dönemi yaklaşıyor. Peki, emlak vergisi 2022 1. taksit ne zaman? Vergi en son ne zaman ödenebilir?Malikliğin devam ettiği sürece ödenen bu vergi satışın söz konusu olduğu yıl içinde son kez ödeniyor

Emlak vergisi, gayrimenkul sahipleri tarafından her sene ödenmesi gereken vergiler arasında bulunuyor. Malikliğin devam ettiği sürece ödenen bu vergi satışın söz konusu olduğu yıl içinde son kez ödeniyor. Örneğin bir eviniz olduğunu ve 2022 yılı içerisinde sattığınızı düşünelim. Bu evin 2022 yılı vergi borcunu da ödemekle mükellef oluyorsunuz. 

Bazı durumlarda vergiden muaf olmak da mümkün. Kanunen 200 metrekareyi geçmeyen tek meskene sahip olan ve bu evin yanı sıra herhangi bir yazlık, dağ evi gibi bir başka meskene sahip olmayan aşağıdaki kimseler bir dilekçe ile vergiden muaf olabiliyor. 

- Bir tek meskeni olup da, intifa sahibi olanlar 
- Emekliler - Hiçbir geliri olmayanlar 
- Şehit yakınları 
- Dul ve yetimler 
- Gaziler 
- Ev hanımları

2022 EMLAK VERGİSİ NE KADAR?

2022 yılında emlak vergisinde yapılacak zamlar Resmi Gazete'de yayımlanarak belli oldu. 2022 yılı için belirlenen yeniden değerleme oranının (yüzde 36,20) yarısı olan yüzde 18,10 kadar artırıldı. Buna göre emlak vergisine 18.10 oranında zam uygulanacak. 

Yapılan düzenleme ile vergi oranlarına esas mesken nitelikli taşınmaz değerlerinin alt ve üst sınırları 6 milyon 173 bin lira ile 9 milyon 260 bin lira arasında olanların (bu tutar dahil) 6 milyon 173 bin lirayı aşan kısmı için binde 3 olarak tespit edildi.

12 milyon 347 bin TL'ye kadar olanlar (bu tutar dahil) 9 milyon 260 bin TL'si için 9 bin 261 TL binde 6, 12 milyon 347 bin TL'den fazla olanlar 12 milyon 347 bin TL'si için 27 bin 783 TL binde 10 olarak tespit edildi.

2022 EMLAK VERGİSİ ORANLARI

Bina vergisinin oranı meskenlerde binde bir, 
Diğer binalarda ise binde iki,
Arazi vergisinin oranı binde bir,
Arsalarda ise binde üçtür.
 

EMLAK VERGİSİ BORCU NASIL SORGULANIR?

Emlak vergisi borcu sorgulama işlemi taşınmazın bağlı olduğu belediyeye gidilerek yapılabiliyor. İsteyenler bu işlemi belediyeye gitmeden internet üzerinden online bir şekilde de gerçekleştirebiliyor. Gelir İdaresi Başkanlığı'nın internet vergi dairesinden vergi borcu sorgulama yapılabiliyor.

Vergi borcu sorgulama işlemi için e-devlet ile giriş yapılması gerekiyor. Tc numarası ve e-devlet şifresi ile giriş yapıldıktan sonra GİB üzerinden sorgulama işlemi gerçekleşiyor.

EMLAK VERGİSİ 2022 1. TAKSİT NE ZAMAN?

Emlak vergisi taksitlerinin ödeneceği tarihler Gelir İdaresi Başkanlığı'nın vergi takvimi kapsamında hatırlatılıyor. Mart ayı vergi takvimine göre emlak vergisinin 1. taksit ödemeleri 1 Mart 2022 tarihinde başlıyor.

Emlak vergisinin ilk taksit ödemesi 3 aylık bir süre zarfında ödeniyor. Buna göre emlak vergisi mükellefleri ilk taksit ödemesini isterse nisan ve mayıs aylarında da yapabiliyor. 

Emekli oldum emlak vergisi ödeyecek miyim?

Arsalarda emlak vergisi muafiyeti var mı?

Sıfır oranlı emlak vergisi dilekçesi 2022!