29 / 12 / 2024

Emlak vergisi arsa muafiyeti!

Emlak vergisi arsa muafiyeti!

1319 sayılı Kanun gereğince gerekli koşulları yerine getiren tek mesken sahipleri, emlak vergisi ödemelerinden muaf tutuluyor. Peki emlak vergisi arsa muafiyeti var mı? Arsa vergisi muafiyetleri nelerdir?



Emlak vergisi arsa muafiyeti!

Emlak vergisi, 1319 sayılı Kanun gereğince Türkiye sınırları içerisinde yer alan tüm taşınmaz mallar için ödeniyor. Taşınmaz mallar dahilinde; arsa, arazi, mesken ve işyeri gibi gayrimenkuller bulunuyor.


Emlak vergisinde sıfır oranlı vergi uygulaması bulunuyor. Ancak bu uygulamadan tek mesken sahibi olup da gerekli koşulları taşıyan kimseler faydalanabiliyor. Emlak vergisi muafiyet şartları nelerdir? Arsa vergisi muafiyeti var mı?


Yukarıda da belirttiğimiz gibi emlak vergisi muafiyetinden tek mesken sahipleri faydalanıyor olup, arsa ve arazi sahipleri muafiyetten faydalanamıyor. Ancak kanunda bazı koşullar dahilinde geçici muafiyet seçenekleri bulunuyor.


Emlak vergisi mesken muafiyet şartları:

Vergi muafiyeti için 200 metrekareyi geçmemek kaydıyla tek meskene sahip olma koşulu bulunuyor. Bu koşulu yerine getiren;


- Bir tek meskeni olup da intifa sahibi olanlar

- Emekliler

- Hiçbir geliri olmayanlar

- Ev hanımları

- Şehit yakınları

- Dul ve yetimler

- Gaziler emlak vergisinden muaf tutuluyor.


Muafiyetten yararlanma hakkına sahip olan kimselerin gayrimenkulün bulunduğu belediyeye bildirimde bulunmaları gerekiyor. 


Emlak vergisi arsa arazi geçici muafiyet şartları:

Madde 15 – (Değişik : 17/7/1972 - 1610/8 md.) 

Aşağıda yazılı arazi geçici olarak Arazi Vergisinden muaftır. 


a) Özel kanunlarına göre Devlet ormanları  ışında insan emeğiyle yeniden orman haline getirilmek üzere ağaçlandırılan arazi 50 yıl; 

 

b) Toprak ve topoğrafik özellikleri ve erozyon gibi sınırlayıcı faktörler sebebiyle kültür bitkilerinin yetişmelerini engelleyen araziden; bataklık, turbiyer, çorak, makilik, çalılık, taşlık ve sair haller dolayısiyle üzerinde tarım yapılamayan sahaların, ıslah tedbirleriyle yeniden tarıma elverişli hale getirilmesinde 10 yıl; 

 

c) Teknik, ekonomik ve ekolojik bakımlardan gerekli şartları haiz olan arazide yeniden fidanla dikim veya aşılama Veya yeniden yetiştirme suretiyle ağaçlık, meyvalık, bağ ve bahçe meydana getirilmesinde asgari 2 yıl, azami 15 yıl; 

 

d) Sanayi ve Teknoloji Bakanlığınca, organize sanayi bölgeleri için iktisap olunduğu veya bu bölgelere tahsis edildiği kabul edilen arazi (Sanayici lehine tapudaki tescilin yapılacağı tarihe kadar). 

 

Geçici olarak muaflıktan istifade için arazinin bu maddede yazılı cihetlere tahsis edilmiş olduğunun ilgili vergi dairesine bütçe yılı içinde bildirilmesi şarttır. Muafiyetler, arazinin tayin olunan cihetlere tahsis edildiği yılı takibeden bütçe yılından başlar. Bütçe yılı içinde bildirim yapılmazsa muafiyet, bildirimin yapıldığı yılı takibeden bütçe yılından muteber olur. Bu takdirde bildirimin yapıldığı bütçe yılının sonuna kadar geçen yıllara ait muafiyet hakkı düşer. 

 

(a) ve (b) fıkralarında yazılı muafiyet konusu arazinin bu fıkralarda gösterilen cihetlere tahsis edilmiş olup olmadığının şartları ile (c) fıkrasına göre geçici muafiyet verilecek haller, bunların şartları ve muafiyet süreleri Tarım ve Orman Bakanlıkları ile Türkiye Ziraat Odaları Birliğinin mütalaası alınmak suretiyle Maliye Bakanlığınca belli edilir ve Bakanlar Kurulu kararı ile yürürlüğe konulur. 


Emlak vergisinde engelli indirimi!


Geri Dön