28 / 04 / 2024

Emlak vergisi beyanı mevzuatı!

Emlak vergisi beyanı mevzuatı!

Yeni taşınmaz mal sahibi olan kimselerin emlak vergisi mükellefiyeti için belediyeye emlak vergisi beyanında bulunmaları gerekiyor. Emlak vergisi beyanı nasıl verilir? İşte emlak vergisi beyanı mevzuatı...



Emlak vergisi beyanı mevzuatı!

Emlak vergisi vermekle yükümlü olan mal sahiplerinin vergi ödemesi yapmak için öncelikle maliği oldukları taşınmazlar için belediyeye emlak vergisi beyannamesi vermeleri gerekiyor.


Emlak beyannamesi için gerekli evraklar...

- Tapu Veya Tapular

- Nüfus Bilgileri

- Arsa ve Arazinin Metrekare Birim Değerleri

- İnşaatın Birim Metrekare Maliyeti( İlgili Belediyeden Öğrenilir.

- Binanın Dıştan Dışa Yüz Ölçümü

- Bina Arsa Alanı Ve Dairenin Arsa Payında Dolayı Metrekaresi

- İnşaatın Türü ,sınıfı (lüks,1,2,3,sınıfı gibi), binanın yaşı kalorifer ya da asansör olup olmadığı, hisseli ya da tam oluşu


Gerekli bilgiler ve evraklar tamamlandıktan sonra emlak beyannamesi dolduruluyor. Yeni alınan bir emlaka tapunun bir fotokopisinin de eklenmesi gerekiyor.. Daha önce ilgili belediye sınırları içerisinde taşınmazınız var ise o taşınmazdan size verilen sicil numarası yeni vereceğiniz beyanın ilgili kısmına yazılıyor. Eğer o bölgede başka bir taşınmazınız yoksa size ait yeni bir sicil numarası veriliyor.


Emlak vergisi beyanı mevzuatı

SAYI : B .07.4.DEF.0.07.12/Emlak-2003.3/

KONU : Emlak Vergisi Beyanı Hk.

İlgi yazınızda; Belediyeniz sınırları içerisinde bulunan 3 adet arsanın satışı yapılırken satan mükellef arsaların matrahlarını 2003 yılı değerlerinin üzerinde göstererek satışlarının yapıldığı, satın alan şirketin bildirimlerini harç matrahı üzerinden değil 2003 yılı m2 birim değerleri üzerinden bildirim yapmak istediği belirtilerek görüş talep ettiğiniz anlaşılmıştır. 


Bilindiği üzere, 4751 sayılı Kanunla 1319 sayılı Emlak Vergisi Kanunun 29 uncu maddesinde yapılan değişiklikle bina ve arazilerde rayiç bedel esası kaldırılmış ve anılan maddede bina ve arazi vergisinin tarhının vergi değeri üzerinden yapılacağı belirlenmiştir. 


Öte yandan, 4571 sayılı Kanunun 5 inci maddesi ile değiştirilen 492 sayılı Harçlar Kanununun 63 üncü maddesi 01.01.2002 tarihi itibariyle yürürlüğe girmiştir. Söz konusu değişiklikle Kanunda sözü edilen ‘’ kayıtlı değer ‘’ veya ‘’ emlak vergisi değeri ‘’ deyime; 1319 sayılı Emlak Vergisi Kanununun 29 uncu maddesine göre belirlenen ‘’ vergi değerini ‘’ ifade edeceği belirtilmiş, tapu ve kadastro harcının, vergi değeri ile mükellef tarafından beyan edilmiş olan değerlerden yüksek olanı üzerinden hesaplanacağı hüküm altına alınmıştır. 


Buna göre, söz konusu arsanın satışında ödenmesi gereken tapu harcının, 492 sayılı Harçlar Kanununa bağlı ilgili tarifeye göre, devir ve iktisap bedelinin vergi tarhına esas olan değerden fazla olması halinde, devir ve iktisap bedeli üzerinden harç hesaplanması gerekir. 


1319 sayılı Emlak Vergisi Kanununun 32 inci maddesinin 1 inci paragrafında; ‘’ .... Şu kadar ki, gayrimenkulün maddi delillere göre tespit edilen değerinin beyan edilmesi gereken asgari değerden fazla olması halinde, bu değer üzerinden ikmalen vergi tarh olunur...... ‘’ denilmektedir. 


Bu nedenle, satın alınan arsa ile ilgili olarak tapu senedinde devir ve iktisap bedeli olarak gösterilen değer, maddi delil olarak kabul edileceğinden, bu değer ile emlak vergisi beyannamesinde beyan edilen değer arasında fark bulunması halinde bu fark üzerinden mükellef adına ikmalen emlak vergisi tarh edileceği tabiidir. 


Yazlık eve emlak vergisi!



Geri Dön