Emlak Terimleri

Emlak vergisi beyanı verilmezse ne olur?

Gayrimenkul satın alan kimselerin, ilgili gayrimenkulün bağlı olduğu belediyeye giderek emlak vergisi bildiriminde bulunması gerekiyor. Peki, emlak vergisi beyanı verilmezse ne olur? İşte beyanname vermeme cezası...

Emlak vergisi beyanı verilmezse ne olur?

Gayrimenkul satın alan kimselerin, ilgili gayrimenkulün bağlı olduğu belediyeye giderek emlak vergisi bildiriminde bulunması gerekiyor. 


Emlak vergisi beyannamesi için; tapu fotokopisi, nüfus cüzdanı fotokopisi, binalar için yapı kullanma izni fotokopisi, binanın bulunduğu adres (mahalle, sokak, bina, daire veya işyeri numarası), beyan sahibinin ikamet ve işyeri adresi, vergi numarası ile birlikte ilgili olduğu belediyenin Gelir Servisine başvurulması gerekiyor. Peki, emlak vergisi beyanı verilmezse ne olur?


Emlak vergisi beyannamesi verilmezse ne olur?

Emlak vergisi beyannamesinin verilmemesi halinde uygulanacak cezai yaptırımlara ilişkin bilgiler Emlak Vergisi Kanunu kapsamında madde 32'de açıklanıyor.


Bildirim verilmemesi halinde yapılacak işlemler:

Madde 32 –(Değişik : 3/4/2002-4751/2 md.)

Bildirimin süresinde verilmemesi halinde, vergi idarece tarh edilir. İdarece tarhiyatta her yıla ilişkin vergi değeri, 29 uncu madde hükmü dikkate alınarak hesaplanır.


Madde 29 – 

Vergi değeri;

a) Arsa ve araziler için, 213 sayılı Vergi Usul Kanununun asgari ölçüde birim değer tespitine ilişkin hükümlerine göre takdir komisyonlarınca arsalar için her mahalle ve arsa sayılacak parsellenmemiş arazide her köy için cadde, sokak veya değer bakımından farklı bölgeler (turistik bölgelerdeki cadde, sokak veya değer bakımından farklı olanlar ilgili valilerce tespit edilecek pafta, ada veya parseller), arazide her  il veya ilçe için  arazinin cinsi (kıraç, taban, sulak) itibarıyla takdir olunan birim değerlere göre,

            

b) Binalar için, Maliye ve Bayındırlık ve İskan bakanlıklarınca müştereken tespit ve ilân edilecek bina metrekare  normal inşaat  maliyetleri ile (a) bendinde belirtilen esaslara göre bulunacak arsa veya arsa payı değeri esas alınarak 31 inci madde uyarınca hazırlanmış bulunan tüzük hükümlerinden  yararlanılmak suretiyle, 

Hesaplanan bedeldir.

             

Vergi değeri, mükellefiyetin başlangıç yılını takip eden yıldan itibaren her yıl, bir önceki yıl vergi değerinin 213 sayılı Vergi Usul Kanunu hükümleri uyarınca aynı yıl için tespit edilen yeniden değerleme oranının yarısı nispetinde artırılması suretiyle bulunur. 

             

33 üncü maddeye (8 numaralı fıkra hariç) göre mükellefiyet tesisi gereken hallerde vergi değerinin hesaplanmasında, 213 sayılı Vergi Usul  Kanununun mükerrer 49 uncu maddesinin (b) fıkrasına göre belirlenen arsa ve arazi birim değerleri, takdir işleminin yapıldığı yılı takip eden ikinci yıldan başlamak suretiyle her yıl, bir önceki yıl birim değerinin, 213 sayılı Vergi Usul Kanunu hükümleri uyarınca aynı yıl için tespit edilen yeniden değerleme oranının yarısı nispetinde artırılması suretiyle dikkate alınır. 

             

(Değişik dördüncü fıkra: 16/6/2009-5904/33 md.) Vergi değerinin hesabında bin liraya, verginin hesaplanmasında ise bir liraya kadar olan kesirler dikkate alınmaz.

             

Bakanlar Kurulu, bu maddede belirtilen artış oranını sıfıra kadar indirmeye veya yeniden değerleme oranına kadar artırmaya yetkilidir. Bakanlar Kurulu bu yetkisini, 2464 sayılı Belediye Gelirleri Kanununun 95 inci maddesi uyarınca belirlenen belediye grupları itibarıyla farklı oranlar tespit etmek suretiyle de kullanabilir. 


Örnek..

2011 yılında satın alınan gayrimenkule ait emlak vergisi bildiriminin Mayıs 2013’de verilmesi halinde, mükellefiyetin başladığı 2012 yılı için bu yıla ait ikinci derece usulsüzlük cezası ile vergi zıyaı cezasından miktar itibariyle fazla olanı, 2013 yılı içinse sadece vergi zıyaı cezası kesilecek.


Usulsüzlük ve Özel Usulsüzlük Cezaları 2014..

Birinci derece usulsüzlükler TL

1- Sermaye şirketleri 110,00

2- Sermaye şirketi dışında kalan birinci sınıf tüccarlar ve serbest meslek erbabı 70,00

3 - İkinci sınıf tüccarlar 36,00

4- Yukarıdakiler dışında kalıp beyanname usulüyle gelir vergisine tabi olanlar 17,00

5- Kazancı basit usulde tespit edilenler 9,70

6- Gelir vergisinden muaf esnaf 4,40


İkinci derece usulsüzlükler

1- Sermaye şirketleri 60,00

2- Sermaye şirketi dışında kalan birinci sınıf tüccarlar ve serbest meslek erbabı 36,00

3 - İkinci sınıf tüccarlar 17,00

4- Yukarıdakiler dışında kalıp beyanname usulüyle gelir vergisine tabi olanlar 9,70

5- Kazancı basit usulde tespit edilenler 4,40

6- Gelir vergisinden muaf esnaf 2,40



Emlak vergisi ilk yıl muafiyeti!