Emlak Terimleri

Emlak vergisi beyannamesi vermemenin cezası 2017!

Gayrimenkullerin el değiştirmesi halinde yeni mal sahibinin emlak vergisi için belediyeye beyanname vermesi gerekiyor. Peki, beyanname verilmezse ne olur? Emlak vergisi beyannamesi vermemenin cezası 2017 nedir?

Emlak vergisi, 1319 sayılı Emlak Vergisi Kanunu gereğince Türkiye sınırlarındaki tüm gayrimenkuller için ödeniyor. Vergi gayrimenkul sahipleri tarafından, taşınmaza sahip olma süresi boyunca her sene ödeniyor.


Gayrimenkulün devir işlemine konu olması halinde, vergi sorumluluğu da yeni malike geçiyor. Ancak yeni malikin vergi sorumluluğu satışın gerçekleştiği sene değil, bir sonraki sene başlıyor. Satışın gerçekleştiği sene sonuna kadar ise beyanname verilmesi gerekiyor.


Emlak vergisi beyannamesi, taşınmaz mal satın alındıktan sonra taşınmazın bağlı olduğu belediyeye veriliyor. Örneğin 2017'de alınan bir ev için 31 Aralık 2017 tarihine kadar beyanname veriliyor. Yeni malikin ödemeleri 2018'de başlıyor.


Peki, emlak vergisi beyannamesi verilmezse ne olur? Emlak vergisi beyannamesi vermemenin cezası 2017 nedir?


Bildirimin süresinde verilmemesi halinde, kanunen vergi idarece tarh ediliyor. İdarece tarhiyatta her yıla ilişkin vergi değeri, 29 uncu madde hükmü dikkate alınarak hesaplanır.


Vergi değeri;

a) Arsa ve araziler için, 213 sayılı Vergi Usul Kanununun asgari ölçüde birim değer tespitine ilişkin hükümlerine göre takdir komisyonlarınca arsalar için her mahalle ve arsa sayılacak parsellenmemiş arazide her köy için cadde, sokak veya değer bakımından farklı bölgeler (turistik bölgelerdeki cadde, sokak veya değer bakımından farklı olanlar ilgili valilerce tespit edilecek pafta, ada veya parseller), arazide her  il veya ilçe için  arazinin cinsi (kıraç, taban, sulak) itibarıyla takdir olunan birim değerlere göre,

            

b) Binalar için, Maliye ve Bayındırlık ve İskan bakanlıklarınca müştereken tespit ve ilân edilecek bina metrekare  normal inşaat  maliyetleri ile (a) bendinde belirtilen esaslara göre bulunacak arsa veya arsa payı değeri esas alınarak 31 inci madde uyarınca hazırlanmış bulunan tüzük hükümlerinden  yararlanılmak suretiyle, 

Hesaplanan bedeldir.

             

Vergi değeri, mükellefiyetin başlangıç yılını takip eden yıldan itibaren her yıl, bir önceki yıl vergi değerinin 213 sayılı Vergi Usul Kanunu hükümleri uyarınca aynı yıl için tespit edilen yeniden değerleme oranının yarısı nispetinde artırılması suretiyle bulunur. 

             

33 üncü maddeye (8 numaralı fıkra hariç) göre mükellefiyet tesisi gereken hallerde vergi değerinin hesaplanmasında, 213 sayılı Vergi Usul  Kanununun mükerrer 49 uncu maddesinin (b) fıkrasına göre belirlenen arsa ve arazi birim değerleri, takdir işleminin yapıldığı yılı takip eden ikinci yıldan başlamak suretiyle her yıl, bir önceki yıl birim değerinin, 213 sayılı Vergi Usul Kanunu hükümleri uyarınca aynı yıl için tespit edilen yeniden değerleme oranının yarısı nispetinde artırılması suretiyle dikkate alınır. 



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com