Emlak Terimleri

Emlak vergisi borcu sorgulama nasıl yapılır?

Tapu alım satım işlemine konu olan gayrimenkulün emlak vergisi borcunun olmaması gerekiyor. Peki, emlak vergisi borcu sorgulama nasıl yapılır?Vergi senede iki eşit taksit halinde ödenebiliyor

Emlak vergisi, Türkiye sınırları içerisinde yer alan her türlü gayrimenkul için ödeniyor. Vergi senede iki eşit taksit halinde ödenebiliyor. Vergi için ödenecek bedeli taşınmazın değeri belirliyor. Gayrimenkul değeri ne kadar yüksekse vergi de o kadar yüksek çıkıyor. 

Emlak vergisi borcu olan bir gayrimenkulün satış işlemi onaylanmıyor. Öncelikle taşınmazın vergilerinin ödenmesi isteniyor. Peki, emlak vergisi borcu sorgulama nasıl yapılır? Emlak vergisi borcu online nereden yapılır?

EMLAK VERGİSİ BORCU SORGULAMA NASIL YAPILIR?

Emlak vergisi borcu sorgulama işlemi ilgili belediyeye gidilerek yapılabildiği gibi, online olarak da yapılabiliyor. Gelir İdaresi Başkanlığı'nın internet vergi dairesinden vergi borcu sorgulama yapılabiliyor.

Vergi borcu sorgulama işlemi için e-devlet ile giriş yapılması gerekiyor. Tc numarası ve e-devlet şifresi ile giriş yapıldıktan sonra GİB üzerinden sorgulama işlemi gerçekleşiyor.

EMLAK VERGİSİ NE ZAMAN ÖDENİR?

Emlak vergisi, ödemesi tek seferde ödenebileceği gibi iki taksite de bölünebiliyor. İlk taksitlendirme mart, nisan ve mayıs aylarında; ikinci taksitlendirme ise kasım ayında yapılıyor. İsteyenler yıl başında borcunun tamamını kapatabiliyor. 

Ancak ilk taksitlendirme döneminde ödeme yapılmaması durumunda sonraki her ay için vergi cezası uygulanıyor.
 

GİB İNTERNETTEN NELER SORGULANABİLİR?

Internet Vergi Dairesinde, Otomasyona Geçen Vergi Dairelerine kayıtlı TÜZEL ve GERÇEK kişiler aşağıdaki bilgileri sorgulayabilirler: 

Başkasına ait tapu sorgulama nasıl yapılır?

Tapu Kadastro teknik belge harçları 2022!

Gayrimenkul değer artış kazancı vergisi istisnası 2022!