Köşe yazıları

Emlak vergisi borcuna itiraz edilebilir mi?

Posta Gazetesi köşe yazarı Tamer Heper'e gelen soruda, vefat eden babasından kalan konut için 1990'dan beri emlak vergisini ödediklerini söyledi; şimdi de ölen annesi için vergi tahakkuk ettirildiğini belirtti. Okuyucu iki verginin hukuki olup olmadığını sordu. 

Posta Gazetesi köşe yazarı Tamer Heper'e gelen soruda, vefat eden babasından kalan konut için 1990 yılından beri emlak vergisini ödediklerini belirten okuyucu, bu seneki vergiyi ödemeye gittiğinde 2016 yılında ölen annesi için de yeniden vergi tahakkuk ettirildiğini belirtti. Buna dair itiraz edilemeyeceğinin ileri sürüldüğünü ifade eden okuyucu bir iş için iki verginin hukuki olup olmadığını sordu. İşte Tamer Heper'in yanıtı...

Okuyucunun vergi konusunda yürüttüğü mantık doğru, bu tamam ancak acaba okuyucudan istenen vergi mükerrer Emlak Vergisi mi? Okuyucu kendi payına düşen bölüm için vergilerini ödedi de annesi yaşıyorken onun hissesi için olan vergilerin ödemesi yapılmadı mı?

Yoksa annesinin vefatıyla oluşan Veraset Vergisi tahakkuk etti de kendisine bu husus mu belirtildi. İtirazın faydası bulunmayacağı beyanı sanki annelerinin vefatıyla meydana gelen bir Veraset Vergisi olduğu izlenimine düşürüyor. Okuyucuya bu kadar bilgiyle borç şeklinde bekleyen bu verginin ne olduğu kesin bir şekilde söylenemez.

***

Ancak ilişkin belediyeye dilekçeyle başvuruda bulunup, söz konusu vergi borcunun kaynağını ve ödenmesi gereken tutarın ne olduğunun sorulmasın faydalı olur. Emlak Vergisi borç listesi borçluya verilir. Böylece kendi ödediğini söylediği taksitlerle çakışıyor ise ödeme makbuzlarıyla bu durumu belgeyebilir ya da kendisi veraset vergi dairesine yönlendirilecektir.

O zaman da annesinden kalan mirasa ait bir Veraset Vergisi borcu bulunduğu öğrenilir. Bu yaklaşım sonucu okuyucudan aynı vergi iki kez mı talep ediliyor yoksa ödemede gecikilen bir başka vergi mi var bunlar öğrenilir.

Ev sahipleri kiracınız bunu yaparsa dikkat!