Emlak vergisi değeri nasıl belirleniyor? Deniz manzaralı ev ile manzarasız ev aynı rakamı mı ödüyor?
Mart başında başlayan emlak vergisinin ilk taksidini ödeme süresi yarın sona eriyor. Peki emlak vergisi değeri nasıl belirleniyor? Deniz manzaralı ev ile manzarasız ev aynı rakamı mı ödüyor? Mart başında başlayan emlak vergisinin ilk taksidini ödeme süresi, Mayıs ayının sonunda sona eriyor
Mayıs ayı, milyonlarca gayrimenkul sahibinin emlak vergisini ödeme ayı olarak ön plana çıkıyor. Mart başında başlayan emlak vergisinin ilk taksidini ödeme süresi, Mayıs ayının sonunda sona eriyor. Bu kapsamda emlak vergisi ödemelerinin son günü yarın.
Dünya Gazetesi köşe yazarı Prof. Dr. Funda Başaran Yavaşlar, bugünkü köşesinde emlak vergisini kaleme aldı. Funda Başaran Yavaşlar, söz konusu yazısında "Emlak vergisinin bir servet vergisi olduğu, dolaysıyla servetin değerinin (/matrah) başat unsur olduğu dikkate alındığında, taşınmazın emlak vergisi değeri ile ilgili sorunlar önemlidir" açıklamasında bulundu.
Emlak vergisi değeri nasıl belirleniyor? Deniz manzaralı ev ile manzarasız ev aynı rakamı mı ödüyor?
Dünya Gazetesi köşe yazarı Prof. Dr. Funda Başaran Yavaşlar, mevcut sistemin, gayrimenkulün değerinin gerçeğe uygun, objektif ve eşit şekilde belirlenmesine izin vermediğine dikkat çekti.
Söz konusu yazısında, "Çok basit birkaç örnek vermek gerekirse, özellikleri itibariyle de birbirine paralel iki sokakta iki eviniz olsa, ama bu evler iki farklı takdir komisyonunun yetki alanı içinde bulunsa, evleriniz birbirinin aynısı olsa dahi farklı emlak vergisi değerleri ile karşılaşmanız mümkündür" ifadelerine yer veren Funda Başaran Yavaşlar, dairenin içinde yer aldığı binanın yaşının onun değerini belirleyen önemli faktörlerden olduğunu dile getirdi.
Ancak, mevcut sistemde bu durumun dikkate alınmadığını dile getiren Yavaşlar, on yaşında bir ev/daire sahibi olan ile yeni bir bina/dairenin sahibi olanın aynı miktarda emlak vergisi ödediğini aktardı.
"Nihayet, hemen her yerde dairenin manzarası onun değerini belirleyen çok önemli bir unsur iken, karşı binayı gören dairenin sahibi siz, deniz manzaralı daireye sahip komşunuz kadar emlak vergisi ödemek zorundasınız" açıklamasında bulunan Yavaşlar, emlak vergisi değerinin nasıl belirlendiğine ilişkin de konuştu.
Emlak vergisi değeri nasıl belirleniyor? Deniz manzaralı ev ile manzarasız ev aynı rakamı mı ödüyor?
EMLAK VERGİSİ DEĞERİ NASIL BELİRLENİYOR?
Prof. Dr. Funda Başaran Yavaşlar, "Üzerinden vergi alınacak taşınmaz değeri, Emlak Vergisi Kanunu (EVK) ve Vergi Usul Kanunu’nda (VUK) yer alan düzenlemeler ile ek mevzuata göre saptanır" dedi ve buna göre, her dört senede bir “takdir komisyonları”nın arazi ve arsalar için “asgari ölçüde metrekare birim değer”i belirlediğinin altını çizdi.
"Eğer ortada bir bina (/her tür sabit inşaat) varsa, binanın emlak vergisi değeri (/matrahı), binanın üzerinde bulunduğu arsanın asgari ölçüde metrekare birim değeri ile -Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından birlikte saptanan- “bina metrekare normal inşaat maliyet bedeli” birlikte dikkate alınarak hesaplanır" ifadelerini kullanan Yavaşlar, takdiri izleyen 3 sene boyunca, verginin değerinin yeniden değerleme oranının yarısı ölçüsünde artırıldığını vurguladı.
Yeniden değerleme oranının, bir önceki senenin aynı dönemine göre TEFE’de meydana gelen değişiklik oranı olduğunu aktaran Yavaşlar, "İşte, gerek takdir komisyonlarının oluşumu, gerek asgari ölçüde metrekare birim değerinin takdiri ile bina metrekare normal inşaat maliyetinin belirlenmesinde göz ardı edilen özellikler, mevcut adaletsiz sonuca neden olmaktadır" diye konuştu.
Mükelleflerin takdir komisyonu kararlarına karşı dava açma hakkına sahip olduklarına vurgu yapan Yavaşlar, "Ancak, en son 2021 yılında takdir komisyonları toplanarak, 2022-2025 yılları için emlak vergisi değerlerini belirlediklerinden, bu 2025 yılını beklemeleri gerektiği anlamına gelir" diye konuştu.
Emlak vergisinin her senenin başında tarh ve tahakkuk etmesi sebebiyle, mükellef hakkını korumak açısından ocak ayı sonuna kadar tarha karşı dava açabileceklerini kabul etmenin gerektiğini savunan Prof. Dr. Funda Başaran Yavaşlar, bunun da süresinin geçtiğini dile getirdi.
Şu an tek imkanın değerli konut vergisi beyannamesini şubat ayında vermeyenler için mümkün olduğunu belirten Yavaşlar, "Onlar, vergi idaresinin haklarında yapacağı re’sen tarha karşı dava açarak, hem değerli konut vergisini hem de emlak vergisini dava konusu yapıp, hatta sorunu Anayasa Mahkemesi önüne kadar taşıyabilirler" diyerek yazısını tamamladı.
Merkez bankalarından kritik karar! 2023'te altın alımlarını artıracaklar!
TOKİ Kocaeli İzmit projesi için düğmeye basıldı! 711 yeni konut için büyük gün yarın!
1 gram gümüşün geleceği rakam görenleri şok etti! Bu rakamı gören yatırımcılar gümüşe hücum etti
Bankacılık endeksinde prim yüzde 9'u geçti! Borsa İstanbul'da ve dolarda neler oluyor?