Emlak Terimleri

Emlak vergisi geç ödenirse ne olur?

1319 sayılı kanun hükümlerine göre Türkiye sınırları içerisinde yer alan tüm taşınmaz mallar için emlak vergisinin ödenmesi gerekiyor. İki eşit taksit halinde ödenebilen emlak vergisi geç ödenirse ne olur?

Emlak vergisi geç ödenirse ne olur?

1319 sayılı kanun hükümlerine göre Türkiye sınırları içerisinde yer alan tüm taşınmaz mallar için emlak vergisinin ödenmesi gerekiyor. Vergi borcu, gayrimenkulün maliki, varsa intifa hakkı sahibi, her ikisi de yoksa binaya malik gibi tasarruf edenler tarafından ödeniyor.


Emlak vergisi her sene yılda iki eşit taksit halinde ödeniyor. Emlak vergisi 1. taksit dönemi; Mart, Nisan ve Mayıs ayları olup; Emlak vergisi 2. taksit dönemi ise Kasım ayı olarak belirleniyor.


Vergi mükelleflerinin vergi borcunu bu dönem içerisinde ödemeleri gerekiyor. Peki, emlak vergisi geç ödenirse ne olur?


Emlak vergisini taksitlerinin zamanında ödenmemesi durumunda her ay için %1.4 oranında gecikme zammı alınıyor.


Vergi ödemeleri taşınmazın bağlı olduğu belediyeye yapılıyor. Taşınmaz malların bir başka şehirde olması halinde ödemeler tüm belediyelerden PTT Havalesi veya Belediyelerin Banka Hesap Numaralarına Emlak Vergisi Mükellef numarasının yazılması şartıyla yapılabiliyor.


Bina vergisinin oranı meskenlerde binde bir, diğer binalarda ise binde ikidir. Bu oranlar, 5216 sayılı Kanunun uygulandığı büyük şehir belediye sınırları ve mücavir alanlar içinde % 100 artırımlı uygulanıyor.  Arazi vergisinin oranı binde bir, arsalarda ise binde üçtür. Bu oranlar, 5216 sayılı Kanunun uygulandığı büyük şehir belediye sınırları ve mücavir alanlar içinde % 100 artırımlı uygulanıyor. 



Emlak vergisi ödeme süresi 2014!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com