Emlak vergisi geçici muafiyeti nedir?
Kanunen meskenler için sıfır oranlı emlak vergisi uygulaması ile geçici muafiyet uygulaması bulunuyor. Sıfır oranlı muafiyetten yararlanmak için belediyeye müracaat edilmesi gerekiyor. Peki, emlak vergisi geçici muafiyeti nedir?
Emlak vergisi geçici muafiyeti nedir?
Emlak vergisi, 1319 sayılı kanun gereğince Türkiye sınırları içerisinde yer alan tüm taşınmaz mallar için ödeniyor. Verginin mükellefi taşınmaz malın sahibi oluyor.
Eğer taşınmazda intifa hakkı sahibi varsa intifa hakkı sahibi; her ikisi de yoksa bina veya arazide malik gibi tasarruf edenler vergiyi ödüyor.
Bir bina veya arazide paylı mülkiyet halinde malik olanlar hisseleri oranında mükellef oluyor; Elbirliği mülkiyette ise malikler vergiden müteselsilen sorumlu oluyor.
Kanunen meskenler için sıfır oranlı emlak vergisi uygulaması ile geçici muafiyet uygulaması bulunuyor. Sıfır oranlı muafiyetten yararlanmak için belediyeye müracaat edilmesi gerekiyor.
Sıfır oranlı muafiyet koşulları:
- 200 metrekareyi geçmeyen tek meskene sahip
- Gelir sahibi olmayan
- Kışlık evin yanında yazlık eve sahip olmayan
- Bir başka meskende hisse sahibi olmayan
- Ev hanımı, engelli, gazi, işsiz, dul-yetimler ve emekliler.
Emlak vergisi geçici muafiyeti nedir?
Emlak Vergisi Kanunu’nun 5. maddesine göre, yeni inşa edilen binalardan konut alanlarda, iktisap tarihini izleyen 5 yıl boyunca, konutun emlak vergisi değerinin 1/4’ü, beş yıl süre ile emlak vergisinden muaf tutuluyor.
Buna rağmen indirim uygulamadan vergi tahsil eden belediyeye bir dilekçe ile müracaat edilebiliyor.
Emlak vergisi geçici muafiyet dilekçesi!
Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com