Emlak vergisi gecikme zammı gider yazılır mı?
Taşınmaz malın sahibi gerçek kişiler olabileceği gibi tüzel kişiler adına da olabiliyor. Emlak vergisi ödemeleri gider olarak gösterilebiliyor. Peki, emlak vergisi gecikme zammı gider yazılır mı? Yazılamaz mı?
Emlak vergisi gecikme zammı gider yazılır mı?
Emlak vergisi, Türkiye sınırları içerisinde yer alan tüm taşınmaz mallar için ödeniyor. Taşınmaz malın sahibi gerçek kişiler olabileceği gibi tüzel kişiler adına da olabiliyor. Tüzel kişinin adına kayıtlı olan taşınmazın mükellefi de yine şirketin kendisi oluyor.
Şirket adına ödenen emlak vergisinin gider olarak mı yoksa maliyet olarak mı dikkate alınacağı merak edilen hususlar arasında yer alıyor.
Bu konuda yayımlanan Gelir İdaresi Başkanlığı genelgesi gereğince;
şirket tarafından satın alınarak inşaatına başlanılan arsa için ödenen emlak vergisinin kurum kazancının tespitinde gider olarak dikkate alınması gerekiyor.
Verginin zamanında ödenmemesi halinde gecikmenin yaşandığı her ay için gecikme zammı uygulanıyor. Emlak vergisini taksitlerinin zamanında ödenmemesi durumunda her ay için %1.4 oranında gecikme zammı alınıyor.
Peki, emlak vergisi gecikme zammı gider yazılır mı?
İlgili kanun ve yönetmelikler gereğince türlü para ve vergi cezaları, gecikme faiz ve zamları ile tecil faizi gider kabul edilmiyor.
Emlak ve çevre temizlik vergisi 2. taksiti 2015!
Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com