Emlak vergisi geri alma!
Emlak vergisinden muaf olduğundan habersiz bir şekilde vergi ödeyen kimseler ödedikleri emlak vergisini geri alabiliyor. Peki, emlak vergisi geri alma koşulları nelerdir? Emlak vergisi nasıl geri alınır?
Emlak vergisi geri alma!
1319 sayılı Emlak Vergisi Kanunu gereğince, Türkiye sınırları içerisinde yer alan tüm taşınmaz mallar için emlak vergisinin ödenmesi gerekiyor. Emlak vergisi her sene iki taksit halinde ödenebiliyor.
Emlak vergisi için ödenecek bedel, taşınmaz malın türüne, bağlı olduğu belediyeye göre hesaplanıyor. Büyükşehirlerde vergi yüzde 100 artırımlı olarak uygulanıyor.
Kanun gereğince mesken sahipleri için sıfır oranlı vergi uygulaması bulunuyor. 200 m2 yi geçmeyen tek meskeni olan veya tek meskenin intifa hakkına sahip bulunan; kendisine bakmakla mükellef kimsesi olup 18 yaşını doldurmamış olanlar hariç olmak üzere hiçbir geliri olmadığını belgeleyenler,
Gelirleri münhasıran kanunla kurulan sosyal güvenlik kurumlarından aldıkları emekli, dul, yetim, ölüm ve malûliyet aylığından ibaret bulunanlar,
Şehitlerin dul ve yetimleri,
Gaziler, emlak vergisinden muaf tutuluyor.
Muaf olduğundan habersiz bir şekilde vergi ödeyen kimseler ödedikleri emlak vergisini geri alabiliyor. Peki, emlak vergisi geri alma koşulları nelerdir?
Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı, 14 Mayıs 2014 Tarih ve 53210 sayılı özelgesine göre belediyeler, gerekli şartları taşımasına rağmen haksız yere ödenmiş emlak vergisi var ise geriye dönük 5 yıllık zaman aşımına uğramadan ödenen vergileri iade ediyor.
Vergi iadesi için belediyeye müracaat edilmesi gerekiyor.
Emlak vergisi ödeme süresi uzatıldı mı?
Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com