Emlak vergisi hangi kanuna göre alınır?
Emlak vergisi, her sene gayrimenkul sahipleri tarafından ödeniyor. Vergi Mart, Nisan ve Mayıs ayları ile Kasım ayı olmak üzere iki eşit taksit halinde ödeniyor. Peki, emlak vergisi hangi kanuna göre alınır?
Emlak vergisi hangi kanuna göre alınır?
Emlak vergisi, her sene gayrimenkul sahipleri tarafından ödeniyor. Vergi Mart, Nisan ve Mayıs ayları ile Kasım ayı olmak üzere iki eşit taksit halinde ödeniyor.
Taşınmaz malın intifa hakkı sahibi varsa sorumluluk bu kimsede oluyor. Taşınmaz sahibi ya da intifa hakkı sahibi yoksa bina veya arazide malik gibi tasarruf edenler mükellef oluyor.
Bir bina veya arazide paylı mülkiyet halinde malik olanlar hisseleri oranında mükelleftirler. Elbirliği mülkiyette ise malikler vergiden müteselsilen sorumludurlar.
Emlak vergisi beyannamesi her zaman verilmiyor. Taşınmaza sahip olunan sene içerisinde yıl sonuna kadar veriliyor. Örneğin 2015 yılı Kasım ayında bir ev aldıysanız 31 Aralık 2015 tarihine kadar emlak vergisi beyannamesini vermek ile yükümlü oluyorsunuz.
Peki, emlak vergisi hangi kanuna göre alınır? Emlak vergisi yasal olarak nasıl hesaplanır?
Emlak vergisi, 1319 sayılı Emlak Vergisi Kanunu gereğince ödeniyor. Türkiye sınırları içinde bulunan binalar 1319 sayılı Kanun hükümlerine göre Bina Vergisine tabidir. Aynı zamanda Türkiye sınırları içinde bulunan tüm arsa ve araziler yine bu kanun hükümlerine göre arazi vergisine tabi tutuluyor.
Emlak vergisi oranları:
Konutların vergi oranı büyükşehir sınırlarında binde 2; büyükşehir olmayan yerlerde ise binde 1 olarak hesaplanıyor. İşyeri, dükkan emlak vergisi oranı büyükşehirde binde 4, büyükşehir olmayan belediyede ise binde 2 olarak uygulanıyor.
Arsa ve arazilerde ise vergi oranları şu şekilde; Büyükşehirdeki bir arazinin vergi oranı binde 2, büyükşehirde olmayan bir arazinin vergi oranı binde 1; Büyükşehirdeki bir arsanın vergi oranı binde 6, büyükşehirde olmayan bir arsanın vergi oranı binde 3 oranı ile vergi hesabı yapılıyor.
20 soruda emlak vergisi!
Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com