Emlak vergisi internetten nasıl yatırılır?
Mart ayında başlayan emlak vergisi 1. taksit dönemi devam ediyor. Ödemesini online olarak yapmak isteyenler "Emlak vergisi internetten nasıl yatırılır?" sorusunun yanıtını araştırıyor... Emlak vergisi, taşınmaza sahip olunduğu sürece mal sahibinin sorumluluğunda oluyor
Emlak vergisi, 1319 sayılı Kanun gereğince tüm gayrimenkuller için ödeniyor. Emlak vergisi, taşınmaza sahip olunduğu sürece mal sahibinin sorumluluğunda oluyor. Vergi mükellefiyeti satışın gerçekleştiği yılı takip eden tarihte ödeniyor. Buna göre, 2021 yılında satın alınan taşınmazın emlak vergisi mükellefiyeti bu sene başlarken, 2022 yılı içerisinde alınan taşınmazın emlak vergisi ise 2023 yılında başlıyor.
Emlak vergisi ödemeleri senede iki eşit taksitte yapılıyor. Emlak vergisinde ilk taksit ödemeleri Mart, Nisan ve Mayıs aylarında, ikinci taksit ödemeleri ise Kasım ayında yapılıyor.
2022 yılında emlak vergisinde yapılacak zamlar Resmi Gazete'de yayımlanan tebliğ kapsamında yer aldı. Buna göre, 2022 yılına ait söz konusu değerler, bu yıl için belirlenen yeniden değerleme oranının (yüzde 36,20) yarısı olan yüzde 18,10 kadar artırıldı. Dolayısı ile emlak vergisine 18.10 oranında zam uygulanacak. Emlak vergisi oranları ise şu şekilde:
Taşınmaz Normal yörede Büyükşehirde
Mesken Binde 1 Binde 2
İşyeri Binde 2 Binde 4
Arsa Binde 3 Binde 6
Arazi Binde 1 Binde 2
EMLAK VERGİSİ SORGULAMA NASIL YAPILIR?
Emlak vergisi borcu gayrimenkulün bağlı olduğu belediyeye gidilerek sorgulanabiliyor. Ayrıca internet üzerinden online bir şekilde sorgulama işlemi yapmak da mümkün. Gelir İdaresi Başkanlığı'nın internet vergi dairesinden vergi borcu sorgulama işlemi yapılabiliyor.
EMLAK VERGİSİ İNTERNETTEN NASIL YATIRILIR?
Ödemesini belediyeye gitmeden yapmak isteyenler TC ile online olarak taksit borcunu kapatabiliyor. Ödeme e-Devlet üzerinden veya e-Belediye sisteminden yapılabiliyor.
İlk taksit dönemi içerisinde vergi borcunun taksitini ödemeyenler gecikmenin yaşandığı her ay için gecikme cezası ile karşılaşıyor.
Emlak vergisini zamanında ödemeyen mükellef geciken taksit için her ay 6183 sayılı kanun hükümlerine göre tespit edilen oranda gecikme cezası ödemek zorunda oluyor. Buna göre vatandaşların vergisine yüzde 2 oranında aylık ceza uygulanıyor.
1 evi olan kira vergisinden muaf mı, değil mi?
Emlak vergisini alıcı mı satıcı mı öder?
Kimler emlak vergisi ödemez 2022?