27 / 04 / 2024

Emlak Vergisi Kanunu 2018!

Emlak Vergisi Kanunu 2018!

Türkiye sınırları içinde bulunan gayrimenkuller kanunen emlak vergisine tabi tutuluyor. İşte Emlak Vergisi Kanunu 2018..



Türkiye sınırları içinde bulunan bina ve araziler 1319 sayılı Emlak Vergisi Kanunu gereğince, emlak vergisine tabi tutuluyor. Emlak vergisi için ödenecek bedeller, taşınmazın değeri üzerinden emlak vergisi oranlarının hesaplanması ile bulunuyor.


Taşınmaz değerleri ise, takdir komisyonları tarafından her 4 yılda 1 yeniden belirleniyor. Geçtiğimiz aylarda takdir komisyonları 2018, 2019, 2020 ve 2021 yıllarında uygulanacak değerleri belirledi. 


Belirlenen oranların yüksek olduğunu düşünen kurum ve vatandaşlar 30 gün içerisinde vergi mahkemesinde dava açtı. 


Vergi mahkemeleri nezdinde açılan davalar hakkında 213 sayılı Vergi Usul Kanununun mükerrer 49 uncu maddesinin (b) ve (c) fıkraları uygulanacak. Emlak vergisi değerleri, dava sonucuna göre şekillenecek. Davanın açılmadığı bölgelerde, komisyon tarafından belirlenen değerler geçerli olacak.


Emlak Vergisi Kanunu 2018


BİRİNCİ KlSIM 

Bina Vergisi 


BİRİNCİ BÖLÜM 

Mükellefiyet 


Mevzu: 

Madde 1– Türkiye sınırları içinde bulunan binalar bu kanun hükümlerine göre Bina Vergisine tabidir.

 

Bina tabiri: 

Madde 2 – Bu kanundaki bina tabiri, yapıldığı madde ne olursa olsun, gerek karada gerek su üzerindeki sabit inşaatın hepsini kapsar. Bu kanunun uygulanmasında Vergi Usul Kanununda yazılı bina mütemmimleri de bina ile birlikte nazara alınır. Yüzer havuzlar, sair yüzer yapılar, çadırlar ve nakil vasıtalarına takılıp çekilebilen seyyar evler ve benzerleri bina sayılmaz. 


Mükellef: 

Madde 3 – Bina Vergisini, binanın maliki, varsa intifa hakkı sahibi, her ikisi de yoksa binaya malik gibi tasarruf edenler öder. Bir binaya paylı mülkiyet halinde malik olanlar, hisseleri oranında mükelleftirler. Elbirliği mülkiyette malikler vergiden müteselsilen sorumlu olurlar.


İKİNCİ KISIM

Arazi Vergisi


BİRİNCİ BÖLÜM

Mükellefiyet


Mevzu:

Madde 12 – (Değişik: 17/7/1972-1610/7 md.)

Türkiye sınırları içinde bulunan arazi ve arsalar bu kanun hükümlerine göre Arazi Vergisine tabidir.


Belediye sınırları içinde belediyece parsellenmiş arazi arsa sayılır.

Belediye sınırları içinde veya dışında bulunan parsellenmemiş araziden hangilerinin bu kanuna göre arsa sayılacağı Bakanlar Kurulu kararı ile belli edilir.

Aksine hüküm olmadıkça bu kanunun diğer maddelerinde yer alan arazi tabiri arsaları da kapsar.


Mükellef:

Madde 13 – Arazi Vergisini, arazinin maliki, varsa intifa hakkı sahibi, her ikisi de yoksa araziye malik gibi tasarruf edenler öder.


Bir araziye paylı mülkiyet halinde malik olanlar, hisseleri oranında mükelleftirler. Elbirliği mülkiyette malikler vergiden müteselsilen sorumlu olurlar. (1)


Mülkiyeti ihtilaflı bulunan arazi için mutasarrıfı bulunmıyan kişiler tarafından ödenen Arazi Vergileri ihtilafın ödeme yapan aleyhine sonuçlanması halinde ihtilafla ilgili bulunanların karar tarihinden itibaren bir yıl içerisinde başvurmaları şartiyle kendilerine ret ve iade olunur. 



Emlak Vergisi Kanunu tam metni için tıklayın.




Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com





Geri Dön