Vergi

Emlak vergisi kira vergisinden düşürülebilir mi?

Habertürk Gazetesi'nin köşe yazarlarından Rahim Ak bugünkü yazısında emlak vergisinin kira vergisinden düşürülebileceğinden bahsetti. İşte Rahim Ak'ın o yazısı...

Emlak vergisini belirleyen arsa metrekare birim değerleri 2014'te yüzde 200-300 artırılmıştı. Bunun sonucu emlak vergileri de 2-3 kat artmıştı. Şimdi bu artıştan yararlanma zamanı vatandaşta. 

Önemli bir meblağ tutan emlak verginizi kira vergisinden düşebilirsiniz Yeni bir kira vergisi dönemine üç hafta kaldı. Aylık 300 liradan fazla kira geliri olanlar 25 Mart akşamına kadar Maliye'ye beyanname verip ilk taksidini de 31 Mart'ta ödemek zorunda. 

"300 lira da nereden çıktı?" diyebilirsiniz. 2015 yılı gelirleri için 3 bin 600 lira istisna sınırı var. Eğer geliriniz yıllık kira 3 bin 600 lirayı geçmiyorsa beyanname vermeye gerek yok. Ancak hem geçen yıl hem de bu yıl kira vergisi ödeyenlerin gözünden kaçan önemli bir konu var. Bu konu da fazla vergi ödenmesini sağlıyor. 

Biraz aşağıda ayrıntılı olarak konuyu işleyeceğiz. 

Önce şunu söyleyelim, kira gelirinin yanında ticari, zirai veya mesleki kazancını beyan etmek zorunda olanlar, istisna uygulamasından yararlanamıyor. 


Gelirden indirilebilen diğer giderler ayrı ayrı veya birlikte elde ettiği ücret, menkul sermaye iradı, gayrimenkul sermaye iradı ile diğer kazanç ve iratlarının gayri safi tutarları toplamı 106 bini aşıyorsa bu istisnadan yararlanamaz. Yani gelirden 3 bin 600 lirayı baştan düşemezsiniz. 

Ayrıca istisna uygulaması, sadece, konut olarak kiraya verilen gayrimenkullerden elde edilen gelirler için söz konusudur. Örneğin, mesken ve işyeri kira gelirinin birlikte elde edilip beyan edilmesi halinde, istisna sadece mesken kira gelirine uygulanır. İşyeri kira gelirine istisna uygulanmaz. Bir konuta birden fazla kişinin ortak olması halinde; bu konuttan elde edilen kira gelirlerinin vergilendirmesinde, her bir ortak için istisna ayrı ayrı uygulanacak. Bir mükellefin birden fazla konuttan kira geliri elde etmesi halinde ise istisna kira gelirleri toplamına bir defa geçerli olacak. 


TÜM VERGİYİ SİLEBİLİR 

Buraya kadar ilk engeli aştıysanız şimdi bir karar vermek zorundasınız. Bu öyle bir karar ki bu karar giderleri İdare giderleri Sigorta giderleri Amortismanlar Onarım giderleri ile bakım ve idame giderleri sonucu gereğinden fazla vergi ödeyebilir veya doğru karar verirseniz hiç vergi ödemeyebilirsiniz. Çünkü gelir beyan ederken giderlerinizi düşmeniz gerekiyor. Maliye burada size iki yol sunuyor. 

Bunlardan ilki geliri yüzde 25 götürü indirip geri kalan tutarın vergisini ödemek. Bu kolay ama eğer konutla ilgili giderleriniz fazlaysa sakın bu yöntemi seçmeyin. Üstelik bu usulü seçen mükellefler 2 yıl geçmedikçe gerçek gider yöntemine dönemezler. 


Oysa gerçek gider yöntemini seçerseniz yaklaşık 11 maddelik bir gider indirimine gidebilir ve belki de hiç vergi ödemeyebilirsiniz. Öncelikle eğer evi yeni hele de kredi ile aldıysanız kesinlikle gerçek yöntemi seçin. Çünkü kiraya verdiğini ev için harcadığınız borçların faiz giderlerini ve herşeyden önemlisi konutun satın alındığı yıldan itibaren 5 yıl süre ile satın alma bedelinin % 5'ini gider olarak yazabiliyorsunuz. 

Örneğin 300 bin liraya aldığınız evi aylık bin 500 liraya kiraya vermişseniz buradan elde ettiğiniz 18 bin liralık kira gelirinin (İstisna düşünce 14 bin 400 TL) tamamını satın alma bedelini yüzde 5'i siler. Hiç vergi ödemezsiniz. Bir not düşelim; satın alma bedelinin % 5'i tutarındaki bu indirim, sadece ilgili eve, işyerine ait hasılata uygulanacak. 


EMLAK VERGİSİ GÖZDEN KAÇIYOR 

Son 2 yıldır gözden kaçan konu ise yine gelirden indirilecek olan emlak vergisi. Önceki yıllarda emlak vergileri çok fazla değildi. 

Ancak özellikle 2014'te kimi yerlerde yüzde 300-400'leri bulan emlak vergisine esas alınan arsa metrekare birim değerleri nedeniyle bir çok kişinin ödediği emlak vergisi 2-3 kat arttı. İşte şimdi artan bu vergiyi kira vergisinden düşerek çifte vergi ödemekten kurtulabilirsiniz. Sadece emlak vergisi de değil, vergi, resim, harç ve şerefiyelerle kiraya verenler tarafından ödenmiş olmak şartıyla belediyelere ödenen harcamalara iştirak paylarını da gelirden indirebilirsiniz. 


Habertürk/ Rahim AK