15 / 05 / 2024

Emlak vergisi kiraları artırabilir

Emlak vergisi kiraları artırabilir

Gayrimenkul sahibi kiracıya; “Emlak vergisi değerinin yüzde 5'i oranında kira geliri beyan etmem gerekiyormuş” diyerek, kira artırımı talebinde bulunabilir



Gayrimenkulü olanlar kemanın sesini duyuyor musunuz

DUYMUYORSANIZ şanslınız!

Bu yazıyı okuyup, boşuna keyfinizi kaçırmayın.

Biraz duyuyor ve daha çok duymak istiyorsanız, aşağıda yazdıklarımıza kulak verin.

Ses biraz cızırtılı ama kusura bakmayın.

BİR DELİ VE 40 AKILLI

“Bir deli bir taş atar, kırk akıllı çıkaramaz” diye bir söz var ya aynen öyle.

Birçok semtte, gayrimenkullerin değeri yüzde 200-300, bazılarında yüzde 500-1000 oranında artırıldı. Yüzde 5 bin hatta yüzde 15 bin artırılan semtler bile oldu!
Şimdi bakın ne şoklar yaşanıyor ya da yaşanacak.

BİRİNCİ ŞOK

Gayrimenkulünü kiraya verenin, emlak vergisi değerinin yüzde 5'inden az olamayacak tutarda kira geliri beyan etmesi istenecek.

Merak edenler için açıklayalım;

1) Gelir Vergisi Kanunu'nun 73. maddesi böyle yazıyor. İnanmayan açıp okusun.

2) Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı'nın 2010 yılı “Kira Gelirleri Rehberi”nde, “Kiraya verilen gayrimenkulün kira bedeli, emsal kira bedelinden yani emlak vergisi değerinin yüzde 5'inden az olamaz”
deniliyor.

3) Elektronik ortamda verilen kira beyannamesinde, bildirilen kira bedeli, emlak vergisi değerinin yüzde 5'inden düşük ise, sistem bu yönde uyarıda bulunuyor ve beyannameyi kabul etmiyor.

İKİNCİ ŞOK

Kiracıları ilgilendiriyor. Gayrimenkul sahibi kiracıya; “Emlak vergisi değerinin yüzde 5'i oranında kira geliri beyan etmem gerekiyormuş” diyerek, kira artırımı talebinde bulunabilir.

Ardından kiracı-ev sahibi tartışması, mahkeme vs. başlayabilir.

ÜÇÜNCÜ ŞOK

Gayrimenkul satışında, emlak vergisi değeri gerçek satış değerinden yüksek ise, alıcı ve satıcı; emlak vergisi değeri üzerinden daha yüksek tutarda “tapu harcı” ödeyecek (Harçlar Kanunu Md. 63/2).

DÖRDÜNCÜ ŞOK

Gayrimenkulünü, aldığı tarihten itibaren 5 yıl içinde (1 Ocak 2007'den önce alanlar 4 yıl içinde) satanlar, emlak vergisi değerinin gerçek satış bedelinin üzerinde olduğu durumlarda, yüksek tutarda “değer artışı kazancı”sağlamış gözükecekler (GVK Mük.Md. 80/6).

Örneğin 300 bin liraya alınan gayrimenkul 2 yıl sonra 350 bin liraya satıldığında, emlak vergisi değeri 800 bin lira ise, satış işlemi 800 bin lira üzerinden yapılacak. Bu olayda, yaklaşık 500 bin lira kazanç sağlamış gibi gözükecek  ve bunun vergisi istenebilecek (Bu durumda olanların, tapu işlemleri sırasında talepte bulunup, gerçek satış bedelini tapu senedine yazdırmaları mümkün).

BEŞİNCİ ŞOK

Büro ya da dükkanınızı oğlunuza, kızınıza, gelininize hatta babanıza dahi bedelsiz kiraladığınızda, emlak vergisi değerinin yüzde 5'i kadar kira beyan etmeniz istenecek.

Hala, teyze, amca, dayı, yeğen ya da arkadaşa bedelsiz kiralanan ev ya da işyeri için de bu durum söz konusu (GVK Md. 73).

ALTINCI ŞOK

Geçen ay yaşandı.

22 milyon emlak vergisi mükellefinin önemli bir kısmı, geçen yıla kıyasla yüzde 300-500 veya daha fazla emlak vergisi ödediler. Giriş kattaki daire bile “asansör farkı” ödedi.

Bodrum katı güneş görmeyen 120 metrekarelik daire, üçüncü katta aynı büyüklükte olan manzaralı daire ile aynı değerde kabul edildi  ve vergi alındı. Fıkra gibi..

Emlak Vergisi, 22 milyon vatandaşı ilgilendiriyor.

Değerlemedeki keyfiliğe son verilmeli. Emsal kira bedeli uygulaması da yeniden düzenlenmeli.

Yoksa kemanın cızırtısı arttıkça artar..

Oxford'lu matematikçi

ALTI tane dokuz'u kullanarak 100 sayısına nasıl ulaşılacağına dair örnekler, beklediğimizin de üzerinde ilgi gördü. Okurlarımızdan Sema Alpaytaç da Bavyera gezisi sırasında, Oxford'lu ünlü matematikçi David Game'e Hürriyet okurları için hazırlatmış. NOT: Dün teknik bir arıza nedeniyle yanlış çıkan şıkları yeniden yayınlıyoruz.

Şükrü Kızılot/Hürriyet


Geri Dön