Vergi

Emlak vergisi nasıl ödenir?

Türkiye sınırları içinde bulunan tüm gayrimenkuller için 1319 sayılı Kanun gereğince düzenlenen emlak vergisi tutarları her sene 2 taksit olarak ödeniyor. Peki, emlak vergisi nasıl ödenir? İşte cevabı...

 

Emlak vergisi; arazi, arsa ve binalar için servete dayalı olarak tahsil edilen bir vergi. Peki, emlak vergisi nasıl ödenir? 

Sözcü gazetesinde yer alan habere göre, emlak vergisi, her türlü taşınmaz maldan alınan para bedeli olarak biliniyor. Taşınmazın özelliklerine göre farklı kriterler belirleniyor ve farklı miktarlarda bedel ödenir. Hesaplama kriterlerine ve taşınmazın özelliklerine göre hesaplamalar yapıldıktan sonra bir kişinin ödemek zorunda olduğu emlak vergisi tutarı ortaya çıkıyor.

Taşınmazın resmi değerine göre hesaplanan bedel, gayrimenkule göre değişim gösteriyor. Konut türüne göre evin değeri üzerinden; büyük şehir belediyelerinde binde 2, belediyelerde ise binde 1 olarak hesaplanıyor.

Yıllık bedel tek seferde ödenebildiği gibi iki taksit halinde de ödenebiliyor.

İlk taksit; 01 Mart-31 Mayıs

İkinci taksit; 01-30 Kasım

Belirlenen dönemlerde ödeme yapılmadığı durumda aylık yüzde 1.40 oranında gecikme zammı uygulanıyor.

EMLAK VERGİSİ NASIL ÖDENİR?

1- Taşınmazın bağlı olduğu belediye

Emlak vergisi ödemeleri için taşınmazın bağlı olduğu belediyenin ödeme noktalarından yapılabiliyor.

2- Taşınmazın bağlı olduğu belediyenin hesabının bulunduğu banka şubeleri

Emlak vergisi ödemesini taşınmazın bağlı olduğu belediyenin hesabının bulunduğu banka şubelerinden veya hesaba havale/eft ile yapabilirsiniz.

3- E- Devlet üzerinden

Emlak vergisi ödemesi online olarak da yapılabiliyor. Emlak vergisi e devlet ödemelerini İnternet Vergi Dairesi hizmeti ile yapabilirsiniz. Emlak vergisini e-devlet üzerinden (https://www.turkiye.gov.tr/gib-vergi-borcu-sorgu) linkine tıklayarak gerçekleştirebilirsiniz. Online olarak güncelborcunuzu sorgulayabilir, ödemeniz gereken miktarı öğrenebilir ve ödemenizi doğru bir şekilde yapabilirsiniz.

4- PTT üzerinden

Sahip olduğunuz mülk ikamet ettiğiniz yerin dışındaysa ödemenizi bulunduğunuz yerdeki PTT veznelerinden de yapabilirsiniz. Burada sizden vergi mükellef numaranız istenir.

5- Bankalar aracılığıyla ödeme

Son dönemde bankaların internet şubeleri üzerinden de emlak vergi yatırmak da mümkün oluyor.. Elbette burada seçeceğiniz bankanın ilgili kurumla anlaşmasının olması gerekli.

Vergi dönemine hazır mısınız?

Mahalleye dönüşen köylerde emlak vergisi 2022'ye ertelendi!