Emlak Terimleri

Emlak vergisi nereye ödenir 2022?

Emlak vergisi mükellefi olup daha önce ödeme yapmayan kimseler ödemeleirn nereye ve nasıl yapılacağını merak ediyor. Peki, emlak vergisi nereye ödenir 2022? Vergiyi gayrimenkul sahipleri ödüyor

1 Mart'ta emlak vergisi ilk taksit dönemi başladı. Vergiyi gayrimenkul sahipleri ödüyor. Birden fazla taşınmazı olanlar her gayrimenkulü için ayrı ayrı vergi ödemesi yapıyor. Vergi tutarı, taşınmazın yeni değerleme oranı ile tespit edilen yeni değeri üzerinden emlak vergisi oranlarının hesaplanması ile bulunuyor.

2021 yılında satın alınan gayrimenkulleri vergisi bu yıldan itibaren yeni malikte oluyor. Geçtiğimiz senenin vergisi eski gayrimenkul sahibinin sorumluluğunda oluyor.

Dolayısı ile 2022 yılı içerisinde alınan taşınmazın vergi sorumluluğu da 2023 yılında başlayacak. Bu sene vergiyi eski malikler ödeyecek.

Vergiyi nereye ödeyeceklerini bilmeyen mükellefler ödeme seçeneklerini merak ediyor. Peki, emlak vergisi nereye ödenir 2022?

EMLAK VERGİSİ BORCU NASIL HESAPLANIR?

Vergi için ödenecek bedel taşınmazın değeri üzerinden hesaplanıyor. Konutlar, işyerleri, arsa ve araziler için belirlenen oranlar ile bu değer çarpılarak emlak vergisi borcu tespit ediliyor. 

Geçtiğimiz aylarda Resmi Gazete’de yayımlanan tebliğ gereğince yeni yılda emlak vergisi yüzde 18,10 oranında artış gösterecek. 

Emlak vergisi büyükşehir olmayan yerlerde arazi ve konutlar için binde bir oranında tahsil edilirken, işyeri ve depo gibi diğer şekillerde kullanılan binalarda binde iki oranında hesaplanıyor. Arsalarda ise vergi binde üç oranı ile tespit ediliyor.

Büyükşehir Şehir Belediyesi sınırları ve mücavir alanları içinde bu oranlar yüzde 100 artışlı olarak uygulanıyor.
 

KİMLERİN EMLAK VERGİSİ BORCU ÇIKMAZ?
1319 sayılı kanun gereğince bazı konut sahipleri için vergi sıfır oranlı olarak uygulanıyor. Bir diğer deyişle vergi muafiyeti olan bu uygulamadan faydalanmak için bazı şartlar aranıyor.

Vergi muafiyeti için 200 metrekareyi geçmemek kaydıyla tek meskene sahip olma, bunun yanında yazlık ya da başka bir dairenin hissesine sahip olmama koşulu bulunuyor. Bu koşulu yerine getiren;

- Bir tek meskeni olup da intifa sahibi olanlar

- Emekliler

- Hiçbir geliri olmayanlar

- Ev hanımları

- Şehit yakınları

- Dul ve yetimler

- Gaziler emlak vergisi ödemelerinden muaf tutuluyor.
 

EMLAK VERGİSİ NEREYE ÖDENİR?

Emlak vergisi tahsilatı ilçe belediyeleri tarafından gerçekleşiyor. Dolayısı ile taşınmazın vergi borcu için belediyenin tahsilat veznelerine gidilmesi gerekiyor. Ancak başka ildeki taşınmazlar için şehir değiştirilmesi gerekmiyor. Tüm belediyeler diğer şehirlerdeki gayrimenkullerin vergisini tahsil etmekle de yetkili oluyor. Size en yakın ilçe belediyesine giderek başka ilde yer alan taşınmazın vergisini ödeyebiliyorsunuz.

Birçok işlemin internet üzerinden halledildiği bu dönemde vergi ödemeleri de online olarak yapılabiliyor. İsteyenler e-devlet üzerinden banka kartı, TC kimlik numaraları ile ödemelerini belediyeye gitmeden internet ortamında gerçekleştirebiliyor.

Kira gelir vergisinden indirilecek giderler 2022!

Kira gelir vergisi beyanname verme süresi 2022 nedir?

TC ile emlak vergisi ödeme nasıl yapılır?