27 / 04 / 2024

Emlak vergisi ödemeleri yarın başlayacak!

Emlak vergisi ödemeleri yarın başlayacak!

1319 sayılı kanun gereğince, taşınmaz mal sahipleri tarafından ödeniyor. Emlak vergisi senede iki eşit taksit halinde ödeniyor. İlk taksit ödemeleri en son Haziran'da ödenen emlak vergisi 2. taksit ödemeleri yarın başlayacak..



Emlak vergisi ödemeleri yarın başlayacak!

Emlak vergisi, taşınmaz mal sahipleri tarafından ödeniyor. 1319 sayılı kanun gereğince, varsa intifa hakkı sahibi, her ikisi de yoksa bina veya arazide malik gibi tasarruf edenler emlak vergisinin mükellefi oluyor.

 

Buna karşın bir bina veya arazide paylı mülkiyet halinde malik olanlar hisseleri oranında mükellef oluyor; Elbirliği mülkiyette ise malikler vergiden müteselsilen sorumlu oluyor.


Emlak vergisi senede iki eşit taksit halinde ödeniyor. 2015 emlak vergisi 1. taksiti Mart, Nisan ve Mayıs aylarında yapıldı. 2015 emlak vergisi 2. taksiti Kasım ayı içerisinde ödeniyor. Buna göre emlak vergisi ödemeleri yarın başlayacak.


Buna göre 5 gün sonra ödemeler başlanacak olan emlak vergisinin son ödeme günü ise Aralık ayının başı oluyor.


Emlak vergisinin ödenmemesi halinde idarece yapılan tarhiyata vergi ziyaı cezası kesiliyor. Kesilecek ceza tutarı ziyaa uğratılan verginin bir katı olarak hesaplanıyor.


Emlak vergisi, taşınmaz malın bağlı olduğu belediyenin tahsilat veznelerine ödeniyor. Ancak taşınmaz malların bir başka şehirde olması halinde ödemeler tüm belediyelerden PTT Havalesi veya Belediyelerin Banka Hesap Numaralarına Emlak Vergisi Mükellef numarasının yazılması halinde yapılabiliyor.


Mükellefler vergi borcunu internetten de ödeyebiliyor. Ancak bu şekilde ödeme yapılabilmesi için belediyenin "e-belediye" sistemini kullanıyor olması gerekiyor.


Emlak vergisi ödeme cezası..

Emlak vergisini taksitlerinin zamanında ödenmemesi durumunda her ay için yüzde 1.4 oranında gecikme zammı alınıyor.



Emlak gelir vergisi anlaşmalı bankalar!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön