Emlak Terimleri

Emlak vergisi ödememe cezası 2022!

Emlak vergisi, taşınmazı olan herkes tarafından ödenmesi gereken bir vergidir. Ancak kimi mükellefler vergi borcunu zamanında ödeyemiyor veya ödemiyor. Peki, emlak vergisi ödememe cezası 2022 nedir? Emlak vergisi arazi, arsa ve bina (konut,işyeri) için ödenen bir vergi türü olarak karşımıza çıkıyor

2022 yılı emlak vergisi ödemeleri Mart ayı itibarıyla başladı. Emlak vergisi arazi, arsa ve bina (konut,işyeri) için ödenen bir vergi türü olarak karşımıza çıkıyor. Gayrimenkulü olan bir vatandaşlar emlak vergisi ödemekle yükümlü oluyor.

Emlak vergisi ödeyecek kişilerin, ilgili belediyelerin Emlak Vergisi tahsilat veznelerine müracaat etmekleri gerekiyor. Başvuru sırasında kişiler yanlarında taşınmaz ile ilgili olan tapuyu ya da tapu örneğini bulundurmaları faydalı oluyor.

Mart ayında başlayan emlak vergisinin ilk taksiti Nisan ve Mayıs aylarında da ödeniyor. Verginin ikinci taksiti ise Kasım ayında ödeniyor. İsteyenler vergi borcunun tamamını ilk taksit dönemi içerisinde ödeyebiliyor. Ancak ilk taksit döneminde hiç ödeme yapmamış olan kimseler vergi cezası ile karşılaşabiliyor. Peki, emlak vergisi ödememe cezası 2022 nedir?

EMLAK VERGİSİ 2022 NE KADAR?

Emlak vergisi mükelleflerinin 2022 yılında ödeyeceği vergi tutarı, 2021 yılına ait tutarın 2021 yılı için belirlenen yeniden değerleme oranının yarısı olan (yüzde 36,20/2=) yüzde 18,10 oranında artırılacak. 

Taşınmaz Normal yörede Büyükşehirde

Mesken     Binde 1     Binde 2

İşyeri     Binde 2     Binde 4

Arsa     Binde 3     Binde 6

Arazi     Binde 1     Binde 2

ÖRNEK HESAPLAMA

Evin değeri: 500 bin TL/yüzde 18,10
Artan tutar: 90 bin 500 TL
Evin yeni değeri: 590 bin 500 TL (Bin liraya kadar olan kesirler dikkate alınmayacağından verginin tahakkukunda esas alınacak emlak vergi değeri 590 bin TL)
Emlak vergisi oranı : Binde 1
Emlak vergisi bedeli: 590 TL
Emlak vergisi ilk taksit: 295 TL
Emlak vergisi ikinci taksit: 295 TL
 

EMLAK VERGİSİ ÖDEMEME CEZASI 2022 NEDİR?

İlk taksit dönemi içerisinde vergi borcunun taksitini ödemeyenler gecikmenin yaşandığı her ay için gecikme cezası ile karşılaşıyor.

Emlak vergisini zamanında ödemeyen mükellef geciken taksit için her ay 6183 sayılı kanun hükümlerine göre tespit edilen oranda gecikme cezası ödemek zorunda oluyor. Buna göre vatandaşların vergisine yüzde 2 oranında aylık ceza uygulanıyor.

TC ile emlak vergisi ödeme nasıl yapılır?

Emlak vergisi geriye dönük 5 yıl iadesi dilekçesi!

İki evi olan ev hanımı emlak vergisi öder mi?