28 / 04 / 2024

Emlak vergisi ödemesi nasıl yapılır?

Emlak vergisi ödemesi nasıl yapılır?

Gayrimenkul sahibi olan tüm vatandaşları ilgilendiren emlak vergisi ikinci taksit ödemeleri ile ilgili internet aramaları devam ediyor. Pek, emlak vergisi sorgulamaları nasıl yapılır? Emlak vergisi ödemeleri nasıl yapılır? İşte detaylar...



Arsa ve konut sahibi olan vatandaşları ilgilendiren emlak vergisi ile ilgili gelişmeler yaşanmaya devam ediyor. Senede iki defa ödenen emlak vergileri belediye aracılığıyla toplanıyor. Zamanında ödenmemesi durumunda ise 1,6 oranında gecikme zammı uygulanıyor. Sabah'ta yer alan habere göre; emlak vergisinin birinci taksiti mayıs, ikinci taksitinin ise en geç Kasım ayının sonuna kadar ödenmesi gerekiyor.

EMLAK VERGİSİ SORGULAMA 

Emlak vergisi borcunu öğrenmek isteyen vatandaşlar bulunmuş olduğu belediyeye başvuru yaparak sorgulama yapabilir. Ayrıca  emlak vergisi ödeme işlemi belediye dışında emlak vergisi mükellef numarası ya da PTT ile havale yolu ile yapılabiliyor.

Emlak vergisi ödemesi nasıl yapılır?

EMLAK VERGİSİ ÖDEME 

Emlak vergisi ödeme ve sorgulama işlemleri e-devlet üzerinden de yapılabiliyor. Ayrıca mülkün bağlı olduğu belediyelerinin web sitesinden de emlak vergisi ödeme işlemleri yapılabiliyor. Bunun dışından emlak vergisi ödemeleri bankalardan da yapılıyor. Bu işlemler bankaların cep şubelerinden işlem yapılabilir. 

EMLAK VERGİSİ BORCU SORGULAMA 

Emlak vergisi borcu belediyeye ya da internet yolu ve e-Devlet aracılığı ile Gelir İdaresi Başkanlığı'nın (GİB) sunmuş olduğu İnternet Vergi Dairesi hizmeti işlemleri aracılığıyla öğrenilebilir. Ödemede olduğu gibi sorgulama da bağlı olunan belediyenin internet sitesinden yapılabilir.

Emlak vergisi ödemesi nasıl yapılır?

EMLAK VERGİSİ NE ZAMAN ÖDENİR? 

2 Kasım 2020 tarihi ile emlak vergisi ödemeleri başladı. Emlak vergisi son ödeme tarihi 30 Kasım olup, bu tarihe kadar ödeme yapmayanlara gecikme zammı uygulanıyor.  Mayıs ayında ödenmesi gereken ilk taksiti ödemeyen vatandaşlar da gecikme zammını ödemek koşuluyla iki taksitini ödeyebilecekler.

EMLAK VERGİSİ MUAFİYETİ 

Emlak vergisinden muaf olan kişilerin dul, işsiz, ev hanımı, gazi, şehit yakını, emekli veya engelli durumunun olması gerekiyor. Öte yandan emlak vergisinden muaf olan kişilerin bazı şartları da yerine getirmesi gerekiyor. 

 Emlak vergisi ödemesi nasıl yapılır?

Örneğin yazlık evi bulunanlar yaz ve kış mevcut evde kaldığını kanıtladığı takdirde emlak vergisinden muaf sayılabilir.200 metrekareden küçük evlere sahip olanlar yine vergiden muaf oluyor ancak bürüt dışındaki otopark ve merpen boşluğu gibi alanlar da hesaplanır.Tüm bunlara rağmen 200 metre karenin dışına çıkmıyorsa emlak vergisinden muaf olunabilir.  Ayrıca vergi mükellefi olunmadığı ispatlamak adına SGK'dan gerekli belgeleri alınabilir ve vergiden muaf sayılabilir.

Milyonlarca kişiyi ilgilendiriyor!


Geri Dön