02 / 05 / 2024

Emlak Vergisi ödemesinde son 10 gün!

Emlak Vergisi ödemesinde son 10 gün!

Emlak Vergisi'nin 2'nci taksitinin ödemesinde son tarihi 30 Kasım. Uzmanlar, mükellefleri cezalı duruma düşmemesi için uyardı...



Tüketiciler Derneği (TÜDER) Genel Başkanı Levent Küçük, Anadolu Ajansı'ndan Uğur Aslanhan'a konuya ilişkin açıklama yaptı. Küçük, emlak vergilerinin yılda iki eşit taksitle ödendiğini, birincisinin Mart, Nisan ve Mayıs'ta, ikincisinin ise Kasım'da belediyelere ödendiğini belirtti. 

Emlak Vergisi ödemesinde son 10 gün!

İkinci taksitin 30 Kasım mesai bitimine kadar ödenmesi gerektiğinin altını çizen Küçük, "Vergi süresi içinde ödenmezse, her ay için yüzde 2 oranında gecikme zammı uygulanıyor. Mayıs sonuna kadar ödenmesi gereken ilk taksiti ödemediyseniz gecikme zammıyla birlikte iki taksiti ödeyebilirsiniz" diye konuştu.

Küçük, emlak vergilerinin ilgili belediyeye bizzat gidilerek ödendiği gibi belediyelerin banka hesap numaralarına EFT veya havale yoluyla da ödenebildiğini belirterek, bazı belediyelerin internet siteleri üzerinden vergi ödeme ve borç sorgusu yapılabildiğini söyledi. 

Küçük, "Belediyelerin internet siteleri üzerinden yapılacak ödemelerde, dolandırıcılara karşı önlem olarak, web sitesinin sahte web sitesi olmamasına dikkat etmeliyiz" ifadelerini kullandı.

Küçük Kredi kartıyla yapılan ödemelerde, kartın kopyalanması veya şifrenin başkaları tarafından ele geçirilmesi risklerine karşı da dikkat edilmesi gerektiğine vurgu yaptı. Küçük, bazı bankaların, kredi kartıyla yapılan ödemelerde taksit uygulaması bulunduğunu, ödeme sonrası belgeyi saklamakta fayda bulunduğunu da belirtti. 

Emlak vergisi ödemeyecek kişiler

Küçük, sözlerini şu şekilde sürdürdü; "Yeni inşa edilen binalar için inşaatın sona erdiği veya inşaatın sona ermesinden evvel kısmen kullanılmaya başlanmış ise her kısmın kullanılmasına başlandığı bütçe yılı içerisinde belediyeye bildirimde bulunulması zorunludur" 

Bazı kimselerin sıfır oranlı emlak vergisine tabi olduğunu ifade eden Küçük, "Hiçbir geliri olmadığını belgeleyenler, emekliler, gaziler, engelliler, şehitlerin dul ve yetimleri Türkiye sınırları içinde brüt 200 metrekareyi geçmeyen tek meskenleri bulunması halinde emlak vergisi ödemez. Bu durumda olan kişiler, bir dilekçeyle belediyelere müracaat etmelidir. Bu kişiler tek meskene hisseyle sahipse, hisselerine ait kısım hakkında da sıfır emlak vergisi uygulanır." şeklinde konuştu.

Kira geliri olanlar dikkat! Verginizi ödemeyi unutmayın!
 


Geri Dön