Emlak vergisi ödenmezse ne olur? Emlak vergisi cezası var mıdır?
Gayrimenkul sahiplerinin tamamını ilgilendiren emlak vergisi ödemeleri devam ediyor. Emlak vergileri, yılda iki eşit taksitle ödenebiliyor. İlk taksit ödemeleri mart, nisan ve mayısta, ikincisi ise kasımda tahsil ediliyor. Peki, Emlak vergisi ödenmezse ne olur? Emlak vergisi cezası var mıdır? Emlak vergisinin ilk taksit ödeme süreci devam ediyor
Ev, iş yeri, arsa, tarla, bağ, bahçe, yazlık ev gibi taşınmazı olan tüm herkes emlak vergisi ödemekle mükellef olarak biliniyor. Emlak vergisinin ilk taksit ödeme süreci devam ediyor. Emlak vergisi peşin veya iki taksitle tahsil edilebiliyor.
Emlak vergisinin ilk taksiti 1 Mart – 31 Mayıs tarihlerinde, ikinci taksiti ise 1- 30 Kasım tarihleri arasında ödenebiliyor. Emlak Vergisi Kanunu'na göre, hiçbir geliri olmayanlar ve gelirleri sadece emekli, dul ve yetim aylığından ibaret olanların, gazilerin, engellilerin, şehitlerin dul ve yetimlerinin brüt 200 metrekareyi geçmeyen tek konutları için emlak vergisi istisnası bulunuyor.
Emlak vergisi muafiyetinden yararlanma hakkı olanların vergi istisnasından yararlanabilmeleri için başvurularını ilgili belediyelere yapmaları gerekiyor. Peki, Emlak vergisi ödenmezse ne olur? Emlak vergisi cezası var mıdır? İşte tüm detaylar...
Emlak vergisi ödememe cezası nedir?
Emlak vergisini zamanında ödemeyen mükellef geciken taksit için her ay 6183 sayılı kanun hükümlerine göre tespit edilen oranda gecikme cezası ödemekle yükümlüdür. Bu kapsamda vatandaşların vergisine yüzde 2 oranında aylık ceza uygulaması yapılıyor.
Emlak vergisi cezası uygulamasına maruz kalmamak için vergilerin zamanında ödenmesi gerekiyor. Ödeme yöntemleri olarak farklı seçenekler bulunuyor.
Emlak vergisi nasıl ödenir?
Emlak vergisi ödemeleri bağlı bulunulan belediyelere direkt olarak yapılabiliyor. Vergi zamanı geldiğinde direkt olarak belediyelerin ilgili bölümlerine başvuru yapılarak ödeme işlemi gerçekleştirilebiliyor.
Bir diğer ödeme işlemi şekli de belediyelere gitme şansı olmayanlar için PTT üzerinden havale ya da belediyenin hesaplarına aktarım olarak biliniyor.
Belediyelerin internet üzerinden hizmet vermeye başlamasıyla birlikte özellikle Büyükşehirlerin e-belediye uygulamasını kullanarak da vergi borçları kolaylıkla ödenebiliyor.
E-belediye dışında son dönemlerde en yaygın kullanılan hızlı işlem ve her türlü bilgiye rahat erişim sağlayan E-devlet uygulaması sayesinde de emlak vergisi ödemesi yapılabiliyor.
Emlak Vergisi ödemeleri başladı mı? Emlak Vergisi son ödeme tarihi nedir?
Aile konutu şerhi nedir, ne işe yarar? Aile konutu şerhi nasıl konulur?
Aile konutu şerhini kimler koydurabilir? Aile konutu şerhi için gerekli belgeler 2022!