27 / 04 / 2024

Emlak vergisi oranları ne kadar? Hangi değer üzerinden emlak vergisi ödenir?

Emlak vergisi oranları ne kadar? Hangi değer üzerinden emlak vergisi ödenir?

2023 yılında emlak vergisi, gayrimenkulün belirli bir değer üzerinden ödenmektedir. Gayrimenkul sahiplerini ilgilendiren bu haber, emlak vergisinin ne kadar ödeneceğini içeriyor. Bu yıl emlak vergisi ne kadar ödenecek, taksitle ödenecek gibi soruların yanıtları merak ediliyor.



RAYİÇ DEĞER HESAPLAMA ÖRNEĞİ

Emlak Vergisi Kanunu Genel Tebliği'nde (Seri No: 82) verilen örneğe göre, Manisa ili, Akhisar Belediyesi sınırları içinde bulunan bir konutun 2022 yılı emlak vergisi değeri 950 bin lira olarak belirlenmiştir. Ancak, 2023 yılında uygulanacak olan yeniden değerleme oranı dikkate alınarak bu değer, 1 milyon 533 bin lira olarak hesaplanmıştır. Bunun 2022 yılındaki değeri ise 950 bin TL olarak hesaplanmıştır. 

Emlak vergisi oranları ne kadar? Hangi değer üzerinden emlak vergisi ödenir?

EMLAK VERGİSİ TAKSİT İLE ÖDENEBİLİYOR MU?

Emlak vergisi ödenmesi, gayrimenkul sahiplerine iki farklı taksit dönemi içinde ödeme imkânı sunar. İlk taksit, mart ayının başından itibaren mayıs ayının sonuna kadar olan sürede ödenmelidir. İkinci taksidin ise, kasım ayının sonuna kadar ödenmesi gerekmektedir. Kredi kartı ile ödeme sistemi için gayrimenkul sahiplerinin belediyenin resmi sitesini kullanmaları gerekmektedir. Ancak, vergi ödemelerinin belirlenen süreler içinde yerine getirilmemesi durumunda gecikme zammı uygulanmaktadır.

EMLAK VERGİSİ MUAFİYETİNDEN KİMLER YARARLANABİLMEKTEDİR?

Emlak Vergisi Kanunu'na göre, belirli şartları taşıyan bazı kişiler emlak vergisinden muaf tutulmaktadır. Bu muafiyet, brüt 200 m2'yi aşmayan tek konutu olan mülk sahiplerine tanınan bir avantajdır. Aynı zamanda ev hanımları, işsizler, engelliler, gaziler ve şehit yakınları da bu muafiyetten faydalanma hakkına sahiptirler. Eğer bu kişilerin başka gelirleri yoksa ve sahip oldukları tek konutları brüt 200 m2'yi aşmıyorsa, emlak vergisi ödeme yükümlülüğünden muaf tutulurlar. Aynı zamanda işsizler, engelliler, gaziler ve şehit yakınları de muafiyetten yararlanmalıdır. 

Emlak vergisi oranları ne kadar? Hangi değer üzerinden emlak vergisi ödenir?

İŞ YERLERİNDE MUAFİYET

Emlak vergisi muafiyetinden tabi olanlar arasında organize sanayi bölgeleri, teknoloji geliştirme bölgeleri, serbest bölgeler, sanayi sitelerinde yer alan işletmeler ve endüstri bölgeleri yer almaktadır. Mülk sahibi olan işletmenin, taşınmazı aynı ortaklık yapısına sahip grup/aile şirketlerine kiraya vermiş olması durumunda emlak vergisinin ödenmesi gerekmektedir.

illi Emlak Bursa Nilüfer'de yüzde 20 indirimle arsa ve arazi satacak! 

Herkes emlakçılık yapabilir mi? Emlakçı olmak için ne yapmak gerekir?

Bu ilde yüzde 20 indirim ve 2 yıl taksitle beş arsa satılacak! Arsa yatırımı yapmak isteyenler dikkat!


Geri Dön