Emlak vergisi süresinde ödenmezse ne yapılmalıdır?
Emlak vergisi, taşınmaz mal varlığından alınan vergi türü olarak tanımlanıyor. Emlak vergisi süreklilik taşıyor. Peki, emlak vergisi süresinde ödenmezse ne yapılmalıdır?
Emlak vergisi süresinde ödenmezse ne yapılmalıdır?Emlak vergisi, taşınmazlardan alınan dolaysız bir vergi türü olarak biliniyor. Bina, arsa gibi taşınmaz sahipleri yıllık olarak emlak vergisi ödemekle sorumlu tutuluyor. Emlak vergisi, objektif vergiler grubuna dahil olup, süreklilik taşıyor.
Senede iki eşit taksit halinde ödenmesi gereken emlak vergisi her taşınmaz malda farklı oranlarda hesaplanıyor. Taşınmaz malın sahip olduğu rayiç bedel, verginin ne kadar olacağını belirliyor.
Taşınmazın bağlı olduğu belediyeye başvuru yapılarak, emlak vergisi ödeme işlemleri başlatılıyor. Başvuru için gerekli belgeler;
Tapu ve fotokopisi
Nüfus cüzdanı ve fotokopisi
Binanın yapı kullanma izni ve fotokopisi
Binanın adresi (İkamet, vergi numarası)
Başvuru yılına ait damga pulu
Bu belgeler hazırlanarak, ilgili belediyenin emlak vergisi bölümüne başvuru yapılmaktadır.
Belediyeler tarafından tahsil edilmekte olan emlak vergisi doğrudan bina, arsa, arazinin bağlı olduğu belediyeye yapılabiliyor. Ayrıca, emlak vergisi mükellef numarası ile PTT havalesi ya da Belediyelerin banka hesaplarına vergi ödemesi yapılabiliyor.
Emlak Vergisi süresinde ödenmezse ne yapılmalıdır ?
Emlak vergisini süresinde ödemeyenler, Vergi Usul Kanununun 376. Maddesine göre, vergilerini ödemek için bir dilekçe ile başvuru yapabiliyor.
Emlak vergisi taksit zamanları 2015!
Öznur YASLI/Emlakkulisi.com