Emlak vergisinde ilk taksit zamanı!
Ev, arsa, arazi, iş yeri sahiplerinin ödeyeceği Emlak Vergisi’nde ilk taksit ödemesi 1 Mart (yarın) itibarıyla başlıyor. Emlak Vergisi nasıl ve neye göre hesaplanıyor, ödemeler nereye yapılıyor, kimler bu vergiden muaf? İşte ayrıntılar...
Ev, arsa, arazi, iş yeri... Milyonlarca gayrimenkul sahibini ilgilendiren Emlak Vergisi’nde 2021'in ilk taksit ödemeleri başlıyor. Posta'dan Meltem Kara Söyleyenoğlu'nun haberine göre; 1 Mart’ta başlayacak birinci taksit dönemi 31 Mayıs’a kadar devam edcek. Gayrimenkulünü elden çıkarmayanlar ile geçen yıl gayrimenkul alanlar bu yıl vergi ödeyecek. İşte Emlak Vergisi’nde ayrıntılar...
RAYİÇ DEĞER ÜZERİNDEN
Emlak Vergisi değeri, 4 yılda bir toplanan takdir komisyonları tarafından hesaplanıyor. Son olarak 2017’de toplanan komisyonlar, 2018-2021 yılları için değer hesapladı. Belirlenen rakama her yıl yeniden değerleme oranının yarısı iave ediliyor. Yeniden değerleme oranı bu yıl için yüzde 9.11 olarak belirlendi. Buna göre, 2021 yılına ait vergi değerleri yüzde 4.55 arttı.
YENİDEN DEĞERLEME
Örneğin, geçen yıl evinizin rayiç değeri 220 bin TL olduysa, bunun üzerine yüzde 4.55 eklenerek, 2021 yılının değeri bulunuyor. Meskenin 2021 yılı Emlak Vergisi değeri 230 bin TL olacak. Bu rayiç değerin üzerine gayrimenkulün türü ve yerine göre belirlenen oranlar da ilave ediliyor. Konutların vergi oranı büyükşehirlerde binde 2, diğer illerde binde 1 şeklinde hesaplanıyor.
BÜYÜKŞEHİRDEKİ KONUT İÇİN ÖRNEK
ŞEHRE VE GAYRİMENKULE GÖRE FARKLI ORANLAR
Emlak Vergisi değeri üzerinden, yaşadığınız yere ve sahip olduğunuz gayrimenkulün türüne göre belirlenen oranı hesaplanarak ödenecek beden bulunabilir. Örneğin, büyükşehir olan İstanbul’da bir ev sahibi rayiç değerin binde 2’sini hesaplarken, Kastamonu’da bir ev sahibi binde 1 üzerinden hesaplayacak. Büyükşehirde arsası olan binde 6, diğer illerde binde 3 üzerinden hesabını yapacak. İşte oranlar:
YENİ BİNA VE MAHALLE OLAN KÖYE İSTİSNA
Büyükşehir yasasıyla mahalleye dönüşen ve tüzel kişiliği kaldırılan köylerde Emlak Vergisi tahsili 2022 sonuna kadar ötelenmişti. Yani, bu köylerde yaşayanlar da Emlak Vergisi’nden muaf sayılıyor. Diğer yandan satışı yapılan Hazine’ye ait taşınmazlar ile yeni inşa edilen binalar 5 yıl süre ile Emlak Vergisi’ne tabi tutulmuyor.
KOMİSYONLAR TOPLANACAK!
Emlak Vergisi’nde en tartışmalı süreç, takdir komisyonlarının toplandığı yıllarda yaşanıyor. Komisyonlar en son 2017’de 2018 yılı ve takip eden 4 yılı belirlemek için toplanmıştı. Bu yıl da Haziran'a kadar komisyonların toplanarak 2022 ve takip eden yılların değerlerini belirlemesi öngörülüyor. 2017’de komisyonlardan çıkan yüksek zamlar çok tartışılmış ve itirazlarda bulunulmuştu.
GEÇEN YIL ALAN BU YIL ÖDEYECEK
Konut, arsa, iş yerini elden çıkarmayanlar ile geçen yıl gayrimenkul alanlar 2021’de vergi ödeyecek. Yani, 2020’de gayrimenkulü olanlar ile 2020’de yeni bir gayrimenkul satın alanlar 2021 Emlak Vergisi’ni ödemekle yükümlü. Bu yıl gayrimenkulünü elden çıkaranlar, bu yıla ait verginin tamamını ödeyecek. Bu yıl ev alanların yükümlülüğü ise 2022 yılında başlayacak.
KİMLER MUAF?
Hiçbir geliri olmadığını belgeleyenler, emekli maaşından başka geliri bulunmayanlar, gaziler, engelliler, şehitlerin dul ve yetimleri, brüt 200 metrekareyi aşmayan tek meskene veya tek meskende hisseye sahip olmaları durumunda (intifa hakkı hali dahil), bu meskene ait vergi ödemiyor.
ÖDEMELER NEREYE?
Emlak Vergisi borcu olup olmadığını sorgulamak ve teyit etmek isteyenler, bu işlemleri bulundukları belediyelerden veya e-Devlet aracılığıyla Gelir İdaresi Başkanlığı’nın (GİB) sunduğu İnternet Vergi Dairesi hizmetlerinden öğrenebiliyor. Emlak Vergisi taksitleri gayrimenkulün bağlı olduğu belediyeye direkt ödenebiliyor. Ayrıca belediyelerin hesabının olduğu banka şubelerine de ödenebilir. Kovid-19 salgını sebebiyle banka şubelerine gitmek istemeyenler bankaların mobil uygulamalarından da ödeme işlemini yapabiliyor.
BU ŞARTA DİKKAT!
Emeklinin bankada, birikimi ya da ikramiyesi sebebiyle faiz geliri varsa vergi ödüyor. Emekliler ve ev hanımlarının 43 bin TL'yi geçen mevduat faizi, repo, döviz hesabı faizi, fon payı geliri gibi geliri bulunuyorsa sıfır oranlı Emlak Vergisi’nden faydalanamıyor.
Emlak vergisinden hangi şartları taşıyanlar muaf?